Κυβέρνηση

Αλ.Τσίπρας: «Θα επιμείνουμε στις παροχές – Σεβαστείτε την εθνική μας κυριαρχία»

Προσερχόμενος ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να παραστεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι είναι ώρα για «μεγάλη πρόοδο» στις συνομιλίες με τους θεσμούς, «χωρίς εκβιασμούς»

Ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να υπάρξει «σεβασμός στην εθνική κυριαρχία», αναφερόμενος στις χθεσινές εξελίξεις για πάγωμα της εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων έπειτα από τον «μποναμά» που εξήγγειλε και τόνισε πως θα συζητήσει με «αρκετούς συναδέλφους του» για το θέμα αυτό.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως πρέπει να συνεχίσουν οι συνομιλίες για να διατηρηθεί η σταθερότητα σε μια «πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη», να ληφθούν «θαρραλέες αποφάσεις» και παράλληλα πως πρέπει να διατηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Θέλοντας να ασκήσει κριτική, ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμα πως την ίδια στιγμή πρέπει να υπάρχει διαμοιρασμός των βαρών και των ευθυνών.

Νωρίτερα εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση, όπως ενημερώνουν στελέχη του Μαξίμου.

Ο Μάρτιν Σουλτς φέρεται να χαρακτήρισε «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Και, εξειδικεύοντας στη συνέχεια, παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.

Ενώ επανέλαβε -σε απάντηση προφανώς και της αντίδρασης του Eurogroup- ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1%. Εξάλλου, για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί.

Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα για τους παραπάνω λόγους, ένα πρόβλημα που, προσέθεσε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και, κλείνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

pronews