Επικαιρότητα Κυβέρνηση

Άρχισαν οι επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων

Ο Άρης διέθετε λίμνες και δίκτυο ποταμών! - Υπήρχε κάποτε ζωή στον «Κόκκινο πλανήτη»; (βίντεο, φωτό)

Την ελπίδα οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα των Ελλήνων του εξωτερικού να αποτελέσουν μία «επιτυχή άσκηση συναίνεσης»

Την ελπίδα οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα των Ελλήνων του εξωτερικού να αποτελέσουν μία «επιτυχή άσκηση συναίνεσης» εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα είναι μια επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα από το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό θέμα στην ατζέντα τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Θεωρείται δεδομένο πάντως, πως στις επαφές θα τεθούν και ζητήματα της επικαιρότητας όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του από προχθές, μιλώντας στο βήμα της ΚΟ της ΝΔ: εμφανίστηκε ανοιχτός σε συζητήσεις, υποχωρήσεις και συναινέσεις, αλλά όρισε και την κόκκινη γραμμή του. Αυτή είναι μια βασική και σαφής: η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν και να εκλέγουν απλώς κάποιους βουλευτές Επικρατείας. Να ψηφίζουν, δηλαδή, χωρίς να ψηφίζουν πρωθυπουργό, μιας και η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για μια πρόταση αντισυνταγματική, μιας και παραβιάζει την αρχή της ισότητας, εις ό,τι αφορά ακόμα και τον ίδιο τον ψηφοφόρο: αν πάρει το αεροπλάνο για να έρθει στην Ελλάδα, η ψήφος του θα προσμετράται κανονικά, ενώ, αν επιλέξει να ψηφίσει από τον τόπο κατοικίας του, τότε θα μπορεί να ψηφίζει μόνο για κάποιους βουλευτές. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, δεν φαίνεται πρόθυμος να μετακινηθεί ως προς αυτό το στοιχείο της πρότασης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ψήφος αποδήμων: «Αγκάθι» η στάση του Τσίπρα

Αγκάθι στην προσπάθεια της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου για το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται η στάση του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος, όπως διαπιστώθηκε από την συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στον Alpha, επιμένει στην πρόταση που είχε διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και προέβλεπε ότι οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό θα εκλέγουν μόνο 3 βουλευτές Επικρατείας και η ψήφος τους να μην υπολογίζεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ανοιχτός σε συναινέσεις ο Μητσοτάκης

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει προς τα άλλα κομματικά επιτελεία ότι είναι ανοιχτός σε συζήτηση. Με άλλα λόγια, η πρότασή του είναι βάση συζήτησης και όχι θέσφατο. Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχει περιθώριο για συγκλίσεις, προκειμένου να βρεθούν οι απαιτούμενες ψήφοι. Η αποστολή είναι σαφώς δύσκολη και αυτό το γνωρίζουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως έχει γράψει, όμως, εδώ και μέρες το Reader.gr, η κυβέρνηση έχει το βλέμμα της στραμμένο και στο ΚΚΕ, το οποίο εμφανίζεται θετικό, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ποιες προϋποθέσεις βάσει το ΚΚΕ για να πει το «ναι»

Στο υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζονται έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και έχουν προετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια για την διαδικασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το ΚΚΕ θέτει ως προϋπόθεση το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους πρέπει να δοθεί σε όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδος τα τελευταία 30 χρόνια και όχι περισσότερο. Μια από τις διαδικασίες ταυτοποίησης που προκρίνει ο κ. Θεοδωρικάκος είναι το ΑΦΜ, η χορήγηση του οποίου ξεκίνησε το 1987 και έτσι καλύπτονται και οι επιφυλάξεις του ΚΚΕ.

Σε αυτή την περίπτωση το νομοσχέδιο αναμένεται να λάβει 214 ψήφους και να γίνει νόμος του κράτους. Ταυτόχρονα θα πρόκειται για μια σπάνια στιγμή ευρύτατης συναίνεσης του πολιτικού κόσμου, με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, να μένει εκτός κάδρου και να περιθωριοποιείται πολιτικά στο συγκεκριμένο θέμα.

Το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, θα υπάρχει σαφής εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Αν η διαδικασία τορπιλιστεί θα δούμε να εκτυλίσσεται ένα blame game για τις ευθύνες της κάθε πλευράς, διαφορετικά, θα δούμε σύντομα να ισχύει και στην Ελλάδα αυτό που αποτελεί κανονικότητα στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Θα εκσυγχρονιστεί η εκλογική διαδικασία και θα δοθεί η δυνατότητα στους χιλιάδες ξενιτεμένους Έλληνες να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα.

Οι ώρες των συναντήσεων

Με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00, με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.