Επικαιρότητα Κυβέρνηση

ΔΕΘ 2023: Live η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΔΕΘ 2023: Live η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό». Με αυτή τη φράση έλυσε τον «γρίφο» των ημερών περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 87η ΔΕΘ. Ο ίδιος τόνισε ότι ο στρατός δεν άργησε να παρέμβει στη Θεσσαλία και αποκάλυψε πως η ΕΜΥ θα ενταχθεί στην Πολιτική Προστασία, κάνοντας λόγο για επανασχεδιασμό και αναβάθμιση του συγκεκριμένου υπουργείου.

«Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη. Ακριβώς γιατί δεν το είχαμε ξαναδεί. Το πρωτόκολλο που αφορά το μήνυμα 112 σε περίπτωση πλημμυρών είναι διαφορετικό από το αντίστοιχο των πυρκαγιών. Έχει διακινηθεί ένα ψέμα ότι ο στρατός άργησε να παρέμβει. Συμφωνήσαμε ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν όταν θα ήταν απόλυτα ασφαλές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Παρακολουθήστε live τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης μας που να αμφιβάλλει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χτυπά και την πατρίδα μας. Γι’ αυτό θέλω να τονίσω ότι αναδείξαμε το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό το πρόβλημα ήρθε για να μείνει και γι’ αυτό απαιτείται συστράτευση. Το είδαμε στην πράξη ότι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας δεν πλημμύρισαν, δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στα έργα που έγιναν, δεν είμαι ειδικός. Αλλά για αυτό επιμένω να ξαναδούμε τη διαχείριση των υδάτων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Έχω την απαίτηση από τον εαυτό μου να κάνω πάντα αυτοκριτική. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη το φετινό καλοκαίρι, αλλά προτιμώ να μιλήσω για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Πρώτη κίνηση είναι η μεταφορά της ΕΜΥ στην Πολιτική Προστασία».

«Πρωτοφανές το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε»

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ευρεία ερωτήματα αναφορικά με την ταχύτητα ειδοποίησης των κατοίκων της Λάρισας, τον χρόνο ενεργοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων, το σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών και του παραγωγικού ιστού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από προηγούμενα περιστατικά. Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός επεσήμανε επιδεικνύοντας σχετικό χάρτη του ΜΕΤΕΟ την διαφορά μεταξύ της βροχόπτωσης που είχε σημειωθεί στη διάρκεια του Ιανού και εκείνης που σημειώθηκε στη διάρκεια του Ντάνιελ, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι “για Ιανό μας είχαν προειδοποιήσει” οι μετεωρολόγοι. Όπως τόνισε το καιρικό φαινόμενο που αντιμετώπισε η Θεσσαλία ήταν πολύ εντονότερο και δεν το είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν.

Αντίστοιχα, ως προς την ενεργοποίηση του 112 επεσήμανε ότι αυτά είχαν σταλεί επανειλημμένως σε ολόκληρη Θεσσαλία και ότι ακολουθείται διαφορετικό πρωτόκολλο σε περιπτώσεις πλημμύρας από ό,τι σε πυρκαγιές.

«Αν σε πιάσει η πλημμύρα στο δρόμο» είναι χειρότερα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η σύσταση ήταν να ανέβουν οι κάτοικοι σε υψηλότερο όροφο και για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών.

Αναφορικά με την εμπλοκή του Στρατού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ήταν ο ίδιος παρών από την Πέμπτη το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων και ήταν σαφές ότι τα ελικόπτερα μπορούσαν να πετάξουν μόλις οι καιρικές συνθήκες το καθιστούσαν ασφαλές. Όπως τόνισε δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πληρωμάτων. Όπως πρόσθεσε χρησιμοποιήθηκαν πολλά ελικόπτερα και πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις κατοίκων σε κάθε περίσταση όπου τούτο κρίθηκε απαραίτητο και στη συνέχεια δόθηκε βοήθεια σε προμήθειες όπου υπήρχε ανάγκη.

Τόνισε, τέλος, ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της. Όπως πρόσθεσε, τα προβλήματα έρχονται από το βαθύ παρελθόν και αφορούν τόσο την λειψυδρία και όσο και τις πλημμύρες που παρατηρούνται. Για τον σκοπό αυτόν ιδρύεται το Κέντρο Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, το οποίο αφού έχει τις απαραίτητες μελέτες θα διαθέτει την κεντρική εποπτεία, σε συντονισμό με την Περιφέρεια και με βοήθεια από το εξωτερικό. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, έχει ήδη ζητηθεί βοήθεια από την Ολλανδία, η οποία έχει εκτενή τεχνογνωσία για αντιπλημμυρικά έργα, καλλιέργειες, προστασία οικισμών κλπ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπό το φως των φαινομένων ορισμένοι οικισμοί καθίστανται ευάλωτοι και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες για αυτούς. Επιβεβλημένο να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε εθνικό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι για αυτό θα επιδιώξει ο υπό σύσταση Οργανισμός να έχει διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του.

«Η αποκατάσταση της Θεσσαλία θα μας στοιχίσει πολλούς πόρους»

Είπε ακόμη ότι χρειαζόμαστε πιο πολλά αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα για τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφέρθηκε αναλυτικά και σε παραμέτρους που μπορούν να βελτιωθούν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Επανέλαβε ότι όταν επισκέφθηκε τον Έβρο διαπίστωσε ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο στην αρχή είχαμε φοβηθεί, κάτι που αν και διαστρεβλώθηκε όπως είπε, όταν το διατύπωσε για πρώτη φορά, το επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης πραγματικά το διαπραγματεύτηκα και έφερα στη χώρα 31 δισεκ. ευρώ και είναι μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει με ευελιξία, όπως και τους αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ», είπε επίσης αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους.

«Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους συναδέλφους μου στην ΕΕ για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

«Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας θα μας στοιχίσει και χρήματα θα έρθουν και από ευρωπαϊκούς αλλά και από εθνικούς πόρους τόνισε και δήλωσε ότι δεν θέλει να σκέφτεται τι θα γινόταν αν μια τέτοια καταστροφή συνέβαινε πέντε χρόνια πριν».

«Αδιαπραγμάτευτα τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας»

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι με την Τουρκία έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα». «Ζητήματα εθνικής ακεραιότητας δεν μπαίνουν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία», τόνισε, αναφερόμενος στο επικείμενο ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν την προσεχή Τετάρτη (20.09.23). Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη περνά μέσα από τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τόνισε.

«Είμαι αποφασισμένος να δώσουμε τη μάχη της ακρίβειας»

«Είναι πράγματι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας. Η διαχείρισής της γίνεται μέσα από δύο πυλώνες: α)σταθερή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και β) με τη λειτουργία της αγοράς. «Είμαι αποφασισμένος να δώσουμε τη μάχη της ακρίβειας».

«Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί»

«Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα του υπουργού και η άλλη με τη συμπεριφορά. Δώστε μας λίγο χρόνο να κριθεί η κυβέρνηση». «Είμαι υποχρεωμένος να ακούω την κριτική αλλά να παρουσιάζω και τη μεγάλη εικόνα».