Επικαιρότητα Κυβέρνηση

Λευτέρης Αυγενάκης από Λάρισα

Λευτέρης Αυγενάκης από Λάρισα: Η κυβέρνηση είναι εδώ και δίνει μάχη για να κλείσουν το συντομότερο οι πληγές

Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών της Θεσσαλίας, με στόχο να κλείσουν το συντομότερο οι πληγές που άνοιξε η πρωτοφανής θεομηνία που έπληξε την προηγούμενη εβδομάδα την περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά την επίσκεψή του σε αποθήκες βάμβακος και καλαμποκιού, σε Μάνδρα και Κουτσόχερο, που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης που βρίσκεται από χθες στη Λάρισα, το πρωί μετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού και αργά το μεσημέρι επισκέφθηκε χώρο υγειονομικής ταφής νεκρών ζώων σε περιοχή της Καρδίτσας. Για τη συλλογή των νεκρών ζώων είπε, ότι υπάρχει άμεση μέριμνα και σημείωσε ότι τον συντονισμό της επιχείρησης έχει αναλάβει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Μπίλλης, με τη συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διευκόλυνση των αστυνομικών αρχών. Ο ΥπΑΑΤ, κάλεσε τους αγρότες να μην περιμένουν τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, αλλά να προωθήσουν τα νεκρά ζώα για καύση ή ταφή για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασθενειών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπενθύμισε ότι αύριο ο πρωθυπουργός θα πάει στο Στρασβούργο για να διεκδικήσει πόρους από την ΕΕ για αποζημιώσεις και αποκατάσταση των ζημιών και ανακοίνωσε ότι ήδη οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Τόνισε, ακόμη, ότι σύντομα θα μπορέσει και πάλι να καλλιεργηθεί η γη και να παράγει στηρίζοντας την ελληνική οικονομία. «Ξέρω υπάρχει πόνος, στεναχώρια και αγανάκτηση, αλλά υπάρχει κι ελπίδα. Η κυβέρνηση είναι εδώ, στο πλευρό των αγροτών που έχουν πληγεί», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Στη δήλωσή του ο Λευτέρης Αυγενάκης μεταξύ άλλων είπε:

«Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Και εδώ νομίζω ότι ταυτίζεται αυτή η φράση με αυτή την εικόνα που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να κλείσουμε το συντομότερο πληγές. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει σύμπνοια, πίστη – ο ένας στον άλλον- και αγάπη για όλο αυτό που έχει συμβεί και που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ο τόπος τραυματίστηκε και πρέπει να τον επαναφέρουμε το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα. Ξέρουμε ότι θα πάρει χρόνο. Ξέρουμε ότι χρειάζονται χρήματα.

Σε ό,τι αφορά στα χρήματα, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι κινείται άμεσα. Τις επόμενες ώρες θα βρεθεί στο Στρασβούργο για να εξασφαλίσει όσα χρήματα απαιτηθούν, έτσι ώστε η Θεσσαλία να αποκατασταθεί πλήρως. Θα χρειαστούν ενισχύσεις σε μορφή προκαταβολών για τις αποζημιώσεις τις οποίες δικαιούνται να λάβουν οι αγρότες. Θα δοθούν!!! Έχουμε βρει τους τρόπους και ενημερώσαμε για όλα τα ζητήματα που αφορούν είτε τη φυτική είτε τη ζωική παραγωγή . Όμως δεν τελειώνει η συζήτηση γιατί κάθε μέρα που περνά γεννιούνται και άλλα ζητήματα. Θα είμαστε εδώ. Θα είναι οι υφυπουργοί, θα είναι οι Γ.Γ , μετέχουμε όλοι στο Συντονιστικό, το οποίο έχει έδρα τη Λάρισα και θα απαντούμε διαρκώς σε ζητήματα.

Δεν σταματά η διαδικασία αυτή να γεννά προβλήματα, αλλά θέλω ξεκάθαρα να δηλώσω: Είμαστε εδώ δίπλα στους πληγέντες καθημερινά με πίστη και με απόλυτη ειλικρίνεια. Θα παλέψουμε μαζί. Ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς να προέρχεται από επαρχία για να καταλάβει τη δυσκολία και τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου. Το κράτος είναι δίπλα τους. Το βλέπουν, το αισθάνονται. Οι αναποδιές συνεχίζουν να υπάρχουν. Έχουμε βάλει προτεραιότητες, πρώτα απ΄ όλα να ολοκληρωθούν οι απεγκλωβισμοί και να αποκατασταθεί η επικοινωνία των χωριών με την υποχώρηση του νερού. Ό ΕΛΓΑ ήδη δέχεται τις δηλώσεις των παραγωγών για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Η κρατική αρωγή έχει κινηθεί ταχύτατα και εκεί πλέον οι δηλώσεις γίνονται κανονικά. Προκαταβολές για τις αποζημιώσεις είτε σε ό,τι αφορά την παραγωγή που προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, είτε σε ό,τι αφορά όλα τα υπόλοιπα (εξοπλισμός, υποδομές, ό,τι αφορά μια αγροτική επιχείρηση αγρότη). Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν επιχειρήσεις, σπίτια, οικοσκευές και για αυτά έχει απαντήσει η κρατική αρωγή και ο κ. Τριαντόπουλος.

Την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με τα συνεργεία του βρίσκεται σε διάφορα σημεία του Θεσσαλικού κάμπου για να ελέγξει και την ποιότητα του νερού στα εργαστήριά μας, ώστε να έχουμε εικόνα και στοιχεία που διαρκώς εμπλουτίζονται. Την ίδια στιγμή ξεκαθαρίσαμε, μετά από εισήγηση των ειδικών επιστημών του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ότι η γη αυτή δεν θα πάρει χρόνο για να ξαναπάρει μπροστά. Μόλις πάψει όλη αυτή η εικόνα του πλημμυρισμένου τοπίου, αυτόματα με συγκεκριμένες μεθόδους και με κατευθύνσεις των επιστημόνων θα μπορέσουν να ξαναβρούν το ρυθμό τους τα χώματα και να παράξουν και να προσφέρουν όλα αυτά που προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα σταματήσουμε να είμαστε δίπλα τους είναι αυτονόητο. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει άλλωστε το μήνυμα και εμείς είμαστε εδώ δίπλα για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του κόσμου.
Υπάρχει πόνος, υπάρχει στενοχώρια, υπάρχει και θυμός, υπάρχει αγανάκτηση, αλλά υπάρχει και ελπίδα».


Σε ερώτηση για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, είπε:

«Έχουμε μεριμνήσει άμεσα, με την κεντρική ευθύνη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη συνεπικουρία του ΥΠΑΑΤ και πιο συγκεκριμένα της κτηνιατρικής διεύθυνσης του Υπουργείου μας, έχουμε κινηθεί και έχουμε οργανώσει με τους κατά τόπους Δήμους συνεργεία, όπου συγκεντρώνουν, μεταφέρουν είτε σε καυστήρες, σε κλιβάνους, οπότε αυτομάτως γίνεται η καύση των νεκρών ζώων, είτε η ταφή με συγκεκριμένες διαδικασίες και με βήματα που προβλέπονται.

Θέλω να διευκρινίσω το εξής: Δεν πρέπει κανένας κτηνοτρόφος να περιμένει τον ελεγκτή του ΕΛΓΑ για να αποδεσμεύσει την περιουσία του και να έρθει να τα συγκεντρώσει οποιοσδήποτε για να τα κάψει ή να τα θάψει. Πρέπει να γίνει άμεσα. Είναι θέμα υγιεινής. Γι αυτό το λόγο και αυτή τη στιγμή ξεκαθαρίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένει κανένας να έρθει ο εκτιμητής του ΕΛΓΑ. Τα νεκρά ζώα πρέπει να μεταφερθούν είτε στους χώρους ταφής, είτε στους χώρους καύσης με τη μέθοδο και τα συνεργεία, τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί για να αποφύγουμε τον οποιονδήποτε κίνδυνο ασθένειας.

Θα τους συντονίζει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Απόστολος Μπίλλης , ο οποίος διαθέτει ένα οργανωμένο επιτελείο ανθρώπων και με τη συνεπικουρία του ΥΠΑΑΤ και με τον ΓΓ κ. Στρατάκο και με τον αρμόδιο ΥφΑΑΤ τον κ. Κελέτση –που θα είναι αύριο εδώ- και με τα στελέχη της Αστυνομίας που καθοδηγούν και δείχνουν την πορεία που πρέπει να ακολουθεί το φορτηγό για να φτάσει με ασφάλεια και χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στις κατοικημένες περιοχές».