Επικαιρότητα Κυβέρνηση

Live streaming: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Εραστής «νίντζα»: Κατεβαίνει από το μπαλκόνι για να γλιτώσει από τον απατημένο σύζυγο
Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχωρεί στις 13:00 στο Βελλίδειο, στην Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Τι απάντησε ο Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση της δημοσιογράφου του OPEN Σοφίας Φασουλάκη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τα όσα είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προ ημέρων. Είπε επίσης πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητείας. «Προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές γι αυτό και σχεδιάζουμε σε ορίζοντας 10ετίας», συνέχισε. «Έχω μπλεχτεί με το τι ακριβώς ζητάει ο κ. Τσίπρας, λέει πως θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά δεν τις ζητάει».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε δε πως ποτέ δεν σκέφτηκε να κάνει πρόωρες εκλογές, καθώς τόνισε πως δεν θα είχε να κερδίσει κάτι δεδομένης της ισχυρής αυτοδυναμίας που διαθέτει η κυβέρνηση.

«Θεωρώ δεδομένο ότι θα αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας»

«Δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε και τη δημοσιονομική τους επίπτωση. Εκτίμησε δε πως τελικά θα αναθεωρηθεί το σύμφωνο σταθερότητας. «Σε ποια κατεύθυνση, δεν είμαι έτοιμος ακόμα να σας το πω. Το 2023 θα μπούμε σε ρυθμούς κανονικότητας και θεωρώ δεδομένο πως η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους», επεσήμανε. «Θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην Ευρώπη μετά τις γερμανικές εκλογές», ανέφερε.

«Πρόθεσή μας να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία»

«Πρόθεσή μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Έχουμε πρωτόκολλα. Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά. (…) Κάνω έκκληση σε γονείς και σε παιδιά άνω των 15 ότι αυτό είναι το σωστό. Αποδίδω επίσης πολύ μεγάλη σημασία στα self test και προφανώς εάν σε ένα τμήμα έχουμε 50+1% των παιδιών με κορονοϊό, τότε το τμήμα θα κλείσει και θα πάμε σε τηλεκπαίδευση. Κρατώ ως θετικό ότι το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως η 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Παράλληλα είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την 3η δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει και πως είναι σημαντικό όσοι έκαναν το εμβόλιο νωρίς να κάνουν την 3η δόση. «Έχουμε αιτήματα από τους υγειονομικούς στους οποίους θα είναι υποχρεωτική. Πιστεύω ότι πρέπει να την επεκτείνουμε και σε άλλους», συμπλήρωσε.

Για τον ανασχηματισμό

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πριν από κάθε ανασχηματισμό γράφονται πάρα πολλά. Οι επιλογές των υπουργών είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε αμετάβλητος γιατί είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση. (…) Έκανα μια κίνηση με 2 χαρακτηριστικά: Εκρινα πως σε ένα αντικείμενο όπως η Πολιτική Προστασία δεν έχει ιδεολογικές διαφορές. Και θεώρησα πως ήταν ευκαιρία να προτείνω έναν άνθρωπο που είχε την απαραίτητη εμπειρία. Το τί έγινε στη συνέχεια το γνωρίζετε. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος όμως με τις επιλογές που κάναμε. Έχουμε έναν υπουργό με τεράστια ευρωπαϊκή εμπειρία, έναν υφυπουργό με μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία. Θα χτίσουμε πάνω στην πολύ σημαντική δουλειά που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Πολιτική Προστασία».

Ο ίδιος επεσήμανε πως έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο συναίνεσης. «Θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους με τους οποίους δεν έχω καμία συνεργασία. Με αυτούς που μπαίνουν στη Βουλή και ζητάνε ένα υπερκομματικό πρόσωπο και μετά φέρονται με αυτό τον τρόπο δεν έχω να συζητήσω κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τη σχετική αναφορά που είχε κάνει στη συνέντευξή του στο OPEN.

5373132.jpg
ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/EUROKINISSI

«Δεν αλλάζει η ΕΒΕ» – Πότε θα μπει στα ΑΕΙ η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

«Τα ίδια τα πανεπιστήμια διαπίστωσαν πως έκαναν λανθασμένες επιλογές με την ΕΒΕ. Τα ίδια πανεπιστήμια θα ρυθμίσουν τα της εισαγωγής», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως θα χρησιμοποιηθεί όταν είναι έτοιμη, τουλάχιστον στα μεγάλα πανεπιστήμια. Υποστήριξε πως θα απαιτηθεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των αστυνομικών, αλλα όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να βοηθήσουν και οι ίδιοι οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων, καλώντας να εφαρμοστεί η ελεγχόμενη είσοδος στα πανεπιστήμια. Υπενθύμισε δε πως υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας και τώρα στα πανεπιστήμια εφόσον απαιτηθεί.

«Όχι» σε νέο lockdown – Τι είπε ο πρωθυπουργός για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε στην αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τα μέτρα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμα.

Ανέφερε ότι θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ και για τη στρατηγική των εμβολιασμών είπε ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις τους η επέκταση της υποχρεωτικότητας. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου», ανέφερε.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας είπε ότι αισθάνεται ασφαλής με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021. «Αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούμε να πετύχουμε το 2021», ενώ για τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι υπακούουν σε μια συνολική στρατηγική της κυβέρνησης να δημιουργεί πλούτο και να τον μοιράζει με δίκαιο τρόπο. Επίσης τόνισε πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία αλλά υπογράμμισε ότι οι βαθμοί αβεβαιότητας δεν έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και σημείωσε πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει καθώς ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας.

«Η κυβέρνηση προηγείται με διψήφια διαφορά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν κάμψη στα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης, είπε πως «δεν σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις, αλλά βλέπω την μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά. Δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα, ούτε αριστερόμετρα, αυτό το οποίο κοιτώ είναι να γράφει πολλές στροφές».

Γιάννης Οικονόμου

Στα περί κοινωνικής δυσαρέσκειας, απάντησε πως «εγώ ο ίδιος ζήτησα συγγνώμη για αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι ως προς τις δασικές πυρκαγιές. Δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον. Η συγγνώμη δεν είναι απλά μια πράξη πολιτικής ευθύνης, πρέπει να οδηγεί και σε απτά αποτελέσματα»

5373123.jpg
ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/EUROKINISSI

Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε.

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια

Όσον αφορά την ακρίβεια και το κύμα ανατιμήσεων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ. (…) Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχο της αγοράς. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει έρευνες. Από κει και πέρα επιμείναμε στην τιμή του ρεύματος – είναι παγκόσμιο πρόβλημα λόγω των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου- μαζί με την ΔΕΗ. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα, κάνουμε ειδικά για τις τιμές του ρεύματος γενναιόδωρες παρεμβάσεις». «Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα», είπε επίσης.

5373131.jpg
ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/EUROKINISSI

«Τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη αλλάζουν»

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και το όραμά του για τη συμπρωτεύουσα, επεσήμανε: «Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα που να γίνονται τόσα έργα υποδομής. Μίλησα πολύ αναλυτικά και χθες για την πρόοδο των έργων. Θέλω να τονίσω τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες. (…) Το σημαντικότερο είναι πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι στην πόλη τους τα πράγματα αλλάζουν. Το χρονοδιάγραμμα του μετρό προβλέπει ολοκλήρωση έως το 2023. Ήδη τους έχει παραδοθεί ένα ολοκαίνουργιο αεροδρόμιο. Έχει σημειωθεί πρόοδος και στα διαρθρωτικά έργα, όπως το πάρκο Μελά, όπου οι εργασίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Θα προχωρήσει και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ενώ θα δρομολογηθεί και το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο. Θέλω μέχρι τα τέλη του έτους να έχει προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα για το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Ανακοινώνω σήμερα ότι τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο βόρειο-ανατολικό πάρκο της ΔΕΘ που ανήκουν στο υπουργείο Άμυνας, θα παραχωρηθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση».