Επικαιρότητα Κυβέρνηση

Μητσοτάκης από την Πάτρα: Παράθυρο για παρεμβάσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες – Επίθεση σε Τσίπρα και μήνυμα στην Τουρκία

«Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε οι επικοινωνίες μας να είναι ασφαλείς»

Παράθυρο για νέες ρυθμίσεις υπέρ των συνεπών δανειοληπτών άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχωρεί σε περιφερειακά ΜΜΕ στην Πάτρα. «Η πλειοψηφία των Ελλήνων πληρώνει και επειδή υπάρχει αύξηση του κόστους δανεισμού έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ξανά για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι «υπάρχει πλέον ένα πλαίσιο, ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός και ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Όταν πωλείται ένα δάνειο σε ένα fund η κατεύθυνση είναι να κάνουν ρυθμίσεις. Ο πλειστηριασμός είναι το τελευταίο μέσο και δεν θέλουμε να φτάνουμε μέχρι εκεί. Υπάρχει συνολικό δίχτυ προστασίας και υπάρχει ακρίβεια αλλά τα δείγματα τελευταία είναι σχετικά ενθαρρυντικά. Κάναμε παρεμβάσεις όπως το Καλάθι του Νοικοκυριού που βοήθησε να πέσουν οι τιμές αν και χλευάστηκε».

Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι για μια Πάτρα που αξίζει να είναι η δυτική πύλη της πατρίδας μας στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε στο εργοτάξιο του Πάτρα – Πύργος λέγοντας ότι πρέπει να γίνει σύγκριση με το παρελθόν. Τρία ανοικτά εργοτάξια και ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είπε. Είμαστε συνεπείς στις εξαγγελίες μας και όταν υπάρχουν καθυστερήσεις έχουμε το θάρρος να το παραδεχόμαστε και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Το σχέδιό μας είναι και μελετημένο και κοστολογημένο, υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση θα παρέμβει στο Καραμανδάνειο

Σε ερώτηση για τις περιφερειακές δομές υγείας και ειδικά για το νοσοκομείο Παίδων Καραμανδάνειο και κληθείς να απαντήσει αν σχεδιάζεται νέο είπε: Το Καραμανδάνειο έχει προσφέρει πολλά σε όλη την Πάτρα. Έχει μεγάλη ιστορία αλλά χρειάζεται ενίσχυση. Τόνισε ότι θα υπάρξει προτεραιοποίηση για τις ειδικότητες και η κυβέρνηση θα παρέμβει στο υφιστάμενο νοσοκομείο και θα παρέμβει δραστικά. Δεσμεύομαι στους πολίτες της Πάτρας ότι θα γίνει, είπε ακόμα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και ιδιωτική χορηγία.

Ερωτηθείς για τις παρακολουθήσεις και αν μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς ο πρωθυπουργός απάντησε: Το θέμα της ασφάλειας των επικοινωνιών είναι σημαντικό. Καταλαβαίνω γιατί έχει κινήσει το δημόσιο ενδιαφέρον και με θάρρος ανέλαβα την ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση. Θα καταθέσουμε μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση για να θεραπευθούν οι αστοχίες. Είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε βελτίωση σημείωσε και απαρίθμησε τις παρεμβάσεις που περιέχει το σχέδιο νόμου προς διαβούλευση. Τόνισε ακόμα ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Για το αν αισθάνομαι ασφαλής είναι ένα θέμα που συζητούμε με τους ομολόγους μας. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε οι επικοινωνίες μας να είναι ασφαλείς αλλά ξέροντας ότι η τεχνολογία είναι ένα βήμα μπροστά μας.

Μίλησε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας που διακινούνται και «αγκαλιάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σαχλαμάρες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας όλα αυτά και όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα», είπε.

Επίθεση σε Τσίπρα για την υπόθεση Κολοβού: Πόση υποκρισία χωράει σε μια φωτογραφία;

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ότι είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει κάποιος την κατοικία του σε πλειστηριασμό. Πρέπει να το βλέπουμε με ευαισθησία. Η νομοθεσία προβλέπει πολλές δυνατότητες στους πολίτες και δεκάδες χιλιάδες έχουν κάνει ρυθμίσεις. Οι πλειστηριασμοί είναι μια μικρή εξαίρεση. Οι περισσότεροι ρυθμίζουν και πληρώνουν. Πόση υποκρισία χωράει σε μια φωτογραφία; Διερωτήθηκε αναφερόμενος στην αγκαλιά του κ. Τσίπρα στην κ. Κολοβού.

Η χώρα άφησε πίσω τις εποχές των μνημονίων οριστικά και αμετάκλητα αλλά κάποιοι δεν άφησαν πίσω τις τακτικές με τις οποίες πολιτεύονται. Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι αυτή του 2015 και τα φτηνά κόλπα δεν περνάνε πια γιατί ο κ.Τσίπρας κυβέρνησε και θυμούνται οι πολίτες το έργο του.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων πληρώνει και έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες.

«Δεν θα κάνουμε διάλογο με το παράλογο και ούτε έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις»

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ασφαλείς γιατί η κυβέρνηση ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις και αναβάθμισε το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας. Ζούμε σε έναν εξαιρετικά περίπλοκο κόσμο και βρισκόμαστε σε μια γειτονιά με μια Τουρκία απρόβλεπτη και εριστική. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα την τακτική μας απέναντι στην Τουρκία. Θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα που αποτελεί πρόβλημα στην σχέση μας την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και δεν πρόκειται να κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα είπε ακόμα. Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη αλλά δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Το αν θα αλλάξει ο κ. Ερντογάν δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει. Πολλά που ακούγονται εντάσσονται στο πλαίσιο ενός προεκλογικού κλίματος αλλά υπάρχει από πίσω και ένα δομικός τουρκικός αναθεωρητισμός που πρέπει να απαντηθεί με κάποιο τρόπο. Ένα είναι βέβαιο ότι θα προσέλθουμε στον διάλογο όποτε και αν γίνει χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις», είπε ακόμη.

Για το αν θα είναι υποψήφιος

«Προσβλέπω κομματικά σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην Αχαΐα αλλά σε καμία περίπτωση δεν ιεραρχούμε τις προτεραιότητες μας με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα. Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», τόνισε και είπε ακόμα ότι δεν είναι σε θέση ακόμα να γνωρίζει που θα είναι υποψήφιος.

Εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και είπε ότι θα στηριχθεί και στις επόμενες εκλογές.

Για την Κιβωτό του Κόσμου

Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα βγάλουμε πόρισμα για το τι έχει γίνει και τι όχι στην Κιβωτό του Κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σημείωσε ότι: «Δράσαμε άμεσα και αλλάξαμε το συμβούλιο της Κιβωτού έτσι ώστε να εξορθολογιστεί μια δομή στην οποία συνέβαιναν πράγματα που δεν γνωρίζαμε. Πολιτική αυτής της κυβέρνησης και της προηγούμενης ήταν να προχωρήσουμε σε μια πιο δραστική παρέμβαση για να έχουμε λιγότερα παιδιά στις δομές. Βρήκαμε αντιστάσεις και πρέπει να τις κάμψουμε. Πολλές φορές υπάρχουν λόγοι οι οποίοι είναι και οικονομικοί. Δεν θέλω να μηδενίσω το έργο τους αλλά οι παρεμβάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση μας επιτρέπουν να παρέμβουμε στην Κιβωτό. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κοινωνία των πολιτών αλλά όποιος θέλει να κάνει έργο που έχει να κάνει με παιδιά πρέπει να πληροί υψηλές προδιαγραφές.

«Εκλογές στο τέλος της 4ετίας αλλά ούτε εγώ ο ίδιος δεν έχω αποφασίσει ημερομηνία εκλογών»

Ερωτηθείς με ποιο κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί είπε ότι η χώρα είναι δέσμια ενός εκλογικού νόμου με πολλά μειονεκτήματα την απλή αναλογική η οποία όπως είπε ναρκοθετεί την πολιτική σταθερότητα. «Είναι αναγκαία μια κυβέρνηση όχι απαραίτητα μονοκομματική αλλά με πλειοψηφία για να νομοθετεί. Εγώ στο δικό μου το μυαλό δεν βλέπω δυο εκλογές. Μην με ρωτήσετε την ημερομηνία γιατί ούτε εγώ ο ίδιος δεν έχω αποφασίσει ποια θα είναι. Για το τι θα γίνει στις δεύτερες εκλογές μη με ρωτήσετε. Στόχος είναι η αυτοδυναμία και κυβερνούμε με τους καλύτερους και έχουμε εντάξει στελέχη που δεν ανήκαν στη ΝΔ και έχουν προσθέσει προστιθέμενη αξία.

Ερωτηθείς για το κλίμα τοξικότητας σημείωσε: Δεν με επηρεάζει η τοξικότητα. Πολλοί είχαν προβλέψει πρόωρη προσφυγή γιατί οι δημοσκοπήσεις ήταν θετικές για τη ΝΔ. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και η ευχή μου για μια γόνιμη αντιπαράθεση είναι επίσης ευχή μου αλλά δεν έχω αυταπάτες. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει καταθέσει καμία ουσιαστική πρόταση. Λέει μόνο ότι έχουμε την χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών και άλλα ανάξια σχολιασμού. Στις εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό και οι πολίτες έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό εμένα και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα.

Για το αν θα καταργήσει την προσωπική διαφορά ο πρωθυπουργός είπε: Η προσωπική διαφορά ήταν ένα εργαλείο για να σωθούν οι συντάξεις. Η προσωπική διαφορά θα βαίνει μειούμενη και θα δουν συντάξεις να αυξάνονται τον επόμενο χρόνο.