Επικαιρότητα Κυβέρνηση

Μητσοτάκης: «Ψηλά στις προτεραιότητές μας η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας»

Φωτιά στη Σταμάτα: Μια προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό

Το μήνυμα πως η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας είναι ψηλά στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Λευκωσία.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε θερμό «ευχαριστώ» σε Κύπρο και Ισραήλ για τη συνδρομή τους στην τιτάνια μάχη με τις φλόγες, στα πύρινα μέτωπα της χώρας.

«Η σχέση που έχουμε παγιώσει είναι εξαιρετικά ανθεκτική. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά πεδία κοινών ενδιαφερόντων, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης αυτής της συνεργασίας, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, που είναι στενός σύμμαχος, αλλά και με την Ινδία. Να προσκαλέσουμε και τον Ινδό πρωθυπουργό να αποτελέσει μέρος της τριμερούς του χρόνου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραγωγός, αλλά και σημείο εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ επ’ ωφελεία των χωρών. Ήδη έχουμε υποστηρίξει την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας».

«Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην πολιτική προστασία, όλοι δοκιμαστήκαμε αυτό το καλοκαίρι από τις μεγάλες πυρκαγιές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ισραήλ και την Κύπρο για την υποστήριξή τους. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις δραστηριότητα στην Πολιτική προστασία και ενδεχομένως να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές διαδικασίες», ανέφερε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ακμάζοντα τουρισμό, αλλά και στη δυνατότητα ξένων επενδύσεων.

«Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου – Ευρώπης»

Νωρίτερα τη Δευτέρα κατά τη συνάντησή του με τον κ. Νετανιάχου ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου – Ευρώπης, τόσο μέσω των υποδομών που αναπτύσσει, όσο και μέσω της διασύνδεσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της οικονομίας, του τουρισμού και του αγροδιατροφικού τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στην πολιτική προστασία και στην ενέργεια.