Επικαιρότητα Κυβέρνηση

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Live η ομιλία του πρωθυπουργού

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ – Live η ομιλία του πρωθυπουργού

Πρώτη φορά ως πρωθυπουργός ανεβαίνει στο βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε» είναι οι τέσσερις λέξεις στις οποίες συμπυκνώνεται το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Μόλις ανέβηκε στο βήμα της 84ης ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός πως κατά την παρουσία του, πέρυσι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε «ευχηθεί να ξανασυναντηθούμε φέτος εδώ, αλλά μία βδομάδα νωρίτερα. Έτσι κι έγινε».

Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με έναν μίνι απολογισμό των όσων έχει κάνει η κυβέρνησή του, τονίζοντας πως ακριβώς 2 μήνες από τις εκλογές, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Σημείωσε ωστόσο πως «δεν έγινε η ζωή των Ελλήνων καλύτερη μέσα σε δύο μήνες, δεν έχω αυταπάτες. Μπαίνουν όμως, λιθαράκι λιθαράκι, τα θεμέλια για την αναγέννηση της χώρας».

«Υπάρχει όχι απλά το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα. Αλλά και το σχέδιο για το πως θα πετύχουμε αυτόν το στόχο. Και η ομάδα που έχει επωμισθεί τη βαριά ευθύνη να το υλοποιήσει. Για πρώτη φορά, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αχνοφέγγει η ελπίδα ότι η φωτεινή Ελλάδα για την οποία μιλήσαμε, δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο. Και επιστρέφει, η επιτέλους, εθνική αυτοπεποίθηση ότι ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε! Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα. Δεν μας αξίζει τίποτε λιγότερο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποκρατικοποιήσεις άμεσα και… «μπείτε στις 120 δόσεις»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες που έχουν χρέη να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων γιατί «είναι η τελευταία. Δεν θα υπάρξει άλλη».

Μιλώντας για την ανάπτυξη, τόνισε πως «ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας» και στο πλαίσιο αυτό «προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών». Για το τελευταίο, μάλιστα, είπε πως «είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο».

«Σπάω την κακή παράδοση»

Λέγοντας πως στα 90 χρόνια της «ζωής» της, η ΔΕΘ έχει περάσει από πολέμους, δικτατορίες, κρίσεις και χρεοκοπίες και στο πέρασμα του χρόνου έγινε «το βήμα ηχηρών εξαγγελιών που μετά διαψεύδονταν από την ανεπάρκεια των κυβερνώντων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε και επίσημα τα σχέδιά του για την Έκθεση. Όπως είπε «σπάει» μια «κακή παράδοση».

«Δεν θα ακολουθήσω την «πεπατημένη» της διασποράς των κυβερνητικών στόχων μέσα στα επόμενα χρόνια. Αλλά θα καταθέσω ένα ετήσιο σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση. Από φέτος, και για τα επόμενα χρόνια, το βήμα της ΔΕΘ γίνεται βήμα 12μηνου προγραμματισμού. Εδώ θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις αντί να εκπέμπονται υποσχέσεις. Και τον επόμενο Σεπτέμβριο, και στην ίδια αίθουσα, θα εκθέτουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας», είπε.