Επικαιρότητα Κυβέρνηση

Νέος εκλογικός νόμος: Στο 37% για να κάνει ένα κόμμα κυβέρνηση – «Όχι» στην αύξηση του 3% – Ποντάρουν στους ομογενείς

Αποχή ρεκόρ – “Χτύπησε” 44%, σύμφωνα με την Singular Logic

Έναν νέο εκλογικό νόμο θα φέρει η κυβέρνηση ο οποίος κατά τις προσδοκίες των στελεχών της θα διευκολύνει τη ΝΔ να σχηματίζει αυτοδύναμες κυβερνήσεις ακόμα πιο εύκολα παρά το γεγονός ότι θα τεθεί πλαφόν της τάξης του 37% για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος εκλογικός νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη του έτους ή το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2020.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολύ στα τρία εκατομμύρια των ψήφων των ομογενών καθώς σε ποσοστό 70% οι ομογενειακές κοινότητες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας που είναι και οι πολυπληθέστερες, είναι δεξιών αποχρώσεων και θα στραφούν προς τη ΝΔ.

Στις ομογένειες των ευρωπαϊκών χωρών, οι ομογενείς θα ψηφίσουν διαφορετικά, σε μικρότερο ποσοστό ΝΔ, αλλά και εκεί επικρατεί έστω και με λιγότερα ποσοστά.

Πηγές με γνώση του ζητήματος αναφέρουν ότι το μπόνους που θα δίνει ο νόμος θα είναι κλιμακωτό, δηλαδή θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα.

Όμως, η κλιμάκωση, με ποσοστό περί το 37%, θα δίδει στο πρώτο κόμμα 151 έδρες, δηλαδή τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, με κάθε πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα, το πρώτο κόμμα θα εκλέγει άλλους τρεις βουλευτές. Δηλαδή με 39% φτάνει τις 157 και 40% τις 160 έδρες.

Πιστεύουν πως θα πιάσουν το ποσοστό αυτό από τους ομογενείς.

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει αύξηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο των μικρών κομμάτων στη Βουλή. Όπως λέγεται, υψηλότερο του 3% όριο μπορεί να ισχύει σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά εδώ οι αντιδράσεις από τα αριστερά κόμματα και από την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου θα είναι πολύ μεγάλες και αυτό είναι κάτι που δεν θα ήθελε να το βρει εμπόδιο μπροστά της.

Επισημαίνεται πως παρότι στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για κλιματικό μπόνους στο πρώτο κόμμα, που αποτελεί πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ η Χαριλάου Τρικούπη πολύ δύσκολα θα συναινέσει σε έναν εκλογικό νόμο που θα οδηγεί σε αυτοδυναμία με ποσοστό της τάξης του 37%.

Να πουμε πως το 37% δίνει αυτοδυναμία ανεξάρτητα του τι θα λάβει ο δεύτερος.

Σε ότι αφορά τους ομογενείς εβδομάδες προ των εκλογών, τουλάχιστον 25 ημέρες, θα λαμβάνουν τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων και δύο φακέλους.

Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξουν και οι σχετικές προθεσμίες για την ανακήρυξη των υποψηφίων, με τη σχετική περίοδο να διευρύνεται.

Στη συνέχεια οι ομογενείς εκλογείς θα ταχυδρομούν τον έναν φάκελο με το ψηφοδέλτιο (Επικρατείας) της επιλογής τους.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το πού θα γίνεται η διαλογή και το αν θα υπάρχει κάποια απόσταση από την ημέρα της γενικής ψηφοφορίας, ώστε το βράδυ των εκλογών να υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι επιλογές των πολιτών και να μη βγαίνουν τα αποτελέσματα τμηματικά.Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος τους θα προσμετράται ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα για το σύνολο της χώρας.