Ελλάδα

Λινού: Γιατί είναι πιθανή η επανάληψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Μεσσηνία: Θρίλερ με νεκρό δικηγόρο στην Τροιζηνία – Φόβοι για δολοφονία στο σπίτι που έμενε

Για την πανδημία του κορονοϊού και την πορεία των εμβολιασμών, μίλησε το πρωί της Δευτέρας (26/4) στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.  Όπως σημείωσε, «είναι φοβερό ότι έχουμε περισσότερους από 10.000 νεκρούς».

«Είμαστε σε καλό δρόμο, έχουν πέσει σημαντικά τα κρούσματα και οι αριθμοί στα νοσοκομεία και είμαστε σε έναν καινούριο δρόμο», είπε η κ. Λινού. «Είναι φοβερό ότι έχουμε περισσότερους από 10.000 νεκρούς» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι δεν πήγαμε όσο καλά είχαμε πάει στην αρχή».

Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επαναληφθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από το φθινόπωρο, η κ. Λινού είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και την πορεία της υγείας όσων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, αλλά και τυχόν νέες παραλλαγές του ιού, για να δούμε εάν θα χρειαστεί του χρόνου να κάνουμε μια “ανανεωμένη” δόση εμβολίου».

Σε ότι αφορά την γρίπη, επεσήμανε ότι φέτος είναι λιγότερα τα κρούσματα και οι θάνατοι, λόγω των εμβολίων, της χρήσης μάσκας και των μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς είναι και οι δύο ιοί – της γρίπης και του Covid-19 – «αερογενείς» και επομένως αντιμετωπίζοντας τον έναν, περιορίζεται και ο άλλος.

Για την μη χρήση μάσκας από εμβολιασμένους

Για την συζήτηση που έχει «φουντώσει» τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με την μη χρήση μάσκας σε συναντήσεις, ακόμη και σε κλειστούς χώρους, η Αθηνά Λινού είπε ότι «δεν έβαλε «φωτιές» ο Σωτήρης Τσιόδρας, είναι ανακοίνωση του CDC των ΗΠΑ εδώ και τρεις εβδομάδες ότι μπορούν άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι να συναντηθούν και σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, δίχως κάποιος να διατρέχει κίνδυνο κάποιος εξ αυτών».

Πόσο επικίνδυνη είναι η ινδική μετάλλαξη

«Είναι καινούριο στέλεχος, δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Στην Ινδία έχει εντοπιστεί τον Δεκέμβριο και έχει μέσα και την μετάλλαξη της Βραζιλίας. Υπάρχουν τέτοια κρούσματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι πιο επικίνδυνος, στην Ινδία αυτοί που μπορούν να πάνε σε νοσοκομείο τον περνούν πολύ ήπια», υπογράμμισε για την ινδική μετάλλαξη, δεύτερο κρούσμα της οποίας στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Τι είπε για το άνοιγμα της εστίασης

«Ως προς την Εστίαση δεν ανησυχώ. Θα ήθελα να καλέσω όλους τους επαγγελματίες να συστρατευθούν με όλους και να διευκολύνουν την τήρηση των μέτρων. Εκείνο που λιγάκι με ανησυχεί είναι ότι ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής, διότι σε αυτούς τους χώρους δεν υπάρχει πρόσβαση σε «ανοιχτό αέρα». Καλό θα είναι οι καταναλωτές να προτιμούν τις ώρες που δεν έχει πολλή κίνηση για να πάνε σε αυτούς τους χώρους», είπε η κ. Λινού.

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1