Ελλάδα

LIVE – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα 800 ευρώ

LIVE – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα 800 ευρώ

Ζωντανά οι ανακοινώσεις από την Υπουργό, Λίνα Μενδώνη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα

Η κ. Μενδώνη συμμετέχει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

“Εξακολουθεί να είναι εδώ ο πόλεμος ενάντια με τον κορωνοϊό. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη, που φέρνει επενδύσεις, δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο”, με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε την Τρίτη η καταβολή του επιδόματος 800 ευρώ.

Όπως ανέφερε, ο κ. Πέτσας, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν μέτρα για τουρισμό και επισιτισμό.

Οι ανακοινώσεις για τον πολιτισμό

“Η επιτυχία μας έδωσε πόντους στην Ελλάδα, χάρη στους χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη”, είπε η κ. Μενδώνη, η οποία τόνισε πως ο κορωνοϊός, ανέδειξε το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας στον Πολιτισμό, χαρακτηρίζοντας το τοπίο “αχαρτογράφητο”. Παράλληλα, όπως είπε, αυτή την περίοδο, εντάθηκαν φαινόμενα διαδικτυακής πειρατείας, ενώ ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις πολιτιστικές δραστηριότητες εν μέσω καραντίνας.

“Στόχος μας είναι να κρατηθεί ενεργός ο πολιτισμός, να στηριχθούν οι καλλιτέχνες. Δε θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι”, είπε.

“Τα 800 ευρώ θα πάρουν όσοι έλαβαν το ειδικό επίδομα και δεν είναι δικαιούχοι ανεργίας”, ανέφερε.

“Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι που έληξαν οι συμβάσεις τους από 1 – 20 Μαρτίου. Από 8 – 12 Μαίου, οι εργαζόμενοι είναι διακιούχοι. Τα 800 ευρώ θα δοθούν έως 15 Μαίου. Εντάσσονται αναδρομικά και οι εργαζόμενοι που η σύμβαση έληξε 15/2 2020 έως 29/2/2020. Παράληλα όσοι απασχολήθηκαν – μέχρι και 30% συνολικά ώρες εργασίας – όσοι απασχολήθηκαν σε πάνω από έναν εργοδότες. Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται ταξιθέτες Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Δημιουργήσαμε μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών. Από 13/5 θα λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ γαι την καταγραφή τους. Ενισχύουμε τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών”, ανέφερε μεταξύ άλλων ξ κ. Μενδώνη.

“Θέλουμε να εξασφαλίσουμε δουλειά τώρα που επανερχόμεθα στην κανονικότητα. Επιπλέον πρόγραμμα για να υποστηριχθούν ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, ψηφιακός πολιτισμός, animation, θεατρικές παραστάσεις”.

Δείτε ζωντανά:

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η ένταξη στην περίμετρο των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, επιμέρους κατηγοριών εργαζομένων, καθώς και η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού» είναι οι δράσεις που θα συμπληρώσουν τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή για τη στήριξη του κόσμου του Πολιτισμού, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν ενεργές συμβάσεις είτε ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, όπως οι ωρομίσθιοι, ή τα προγράμματα για τους ανέργους και μακροχρόνια άνεργους καλλιτέχνες.

Υπενθυμίζεται ότι η στήριξη των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.