Ελλάδα

Λοβέρδος – Αμυράς: Ποιος έχει την off shore της «Αυγής»; Γιατί δεν λέτε το όνομα;

«Πρέπει να μας πείτε ποιος έχει την offshore που κατέχει το 2,5% των μετοχών της «Αυγής». Γιατί δεν λέτε το όνομα;» ήταν μερικά από τα λεγόμενα του Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή – «Γιατί δεν μας λέτε το όνομα» ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς
Στην Βουλή πέρασε ο νέος offshore εφιάλτης για την κυβέρνηση με την αντιπολίτευση να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να κρύβει το πρόσωπο – φαντομά που μετέχει μέσω εξωχώριας εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας «Αυγή».

«Τι φοβάστε; Γιατί τον κρύβετε;» ρώτησε την πλειοψηφία ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υπογραμμίζοντας ότι η νομοθεσία επιβάλλει την ονομαστικοποίηση των μετοχών.
«Από τη χθεσινή εξεταστική επιτροπή φάνηκε ότι το τριγωνικό μοντέλο ΜΜΕ-κόμμα-τράπεζες ευδοκίμησε στον ΣΥΡΙΖΑ και στην εφημερίδα «Αυγή»» υποστήριξε η κυρία Νίκη Κεραμέως (ΝΔ) ενώ ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αποκαλύψουν τον «φαντομά» με την offshore.

Ειδικότερα, ο κ. Λοβέρδος είπε στην Ολομέλεια ότι «Υπάρχει πολιτικό θέμα» για να εξηγήσει απευθυνόμενος προς το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας: «Πρέπει να μας πείτε ποιος έχει την offshore που κατέχει το 2,5% των μετοχών της «Αυγής». Γιατί δεν λέτε το όνομα; Σε εμένα χθες απάντησε ο διευθύνοντας σύμβουλος της εφημερίδας ότι δεν μου λέει το όνομα του προσώπου για να μην δημιουργηθεί θόρυβος. Η νομοθεσία επιβάλει την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου. Είστε εκτεθειμένοι. Κρύβετε κανένα; Φοβάστε κάτι; Τι έχει συμβεί;».

Εκτός αυτού άσκησε σκληρή κριτική και για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αναφορικά με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών συχνοτήτων υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ταυτιστεί με συγκεκριμένους ανθρώπους».

«Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ο έλεγχος των πόθεν έσχες (σ.σ. των προσωρινών υπερθεματιστών) θα αφορά μόνο την πρώτη δόση. Έχετε ταυτιστεί με συγκεκριμένους ανθρώπους. Απορώ, γιατί στο εσωτερικό του κόμματός σας δεν έχετε ηχηρές διαφωνίες» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, επιχείρησε να αποδομήσει τόσο την ρητορική της κυβέρνησης αναφορικά με τα «θαλασσοδάνεια» των ΜΜΕ όσο και την τακτική της πλειοψηφίας στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή λέγοντας ότι «Ακουσα την κυβερνητική εκπρόσωπο να λέει στον κ. Δένδια ότι δεν πλήρωναν τα κανάλια τα χρόνια της ανομίας. Ωστοσο, πριν από λίγες ημέρες το Star δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι για φόρο ενοικίασης συχνοτήτων έδωσαν 17 εκατ. ευρώ, ειδικός φόρος τηλεόρασης 156 εκατ. ευρώ – σε άλλα κανάλια με μεγαλύτερη τηλεθέαση φθάνουν 300 εκατ. ευρώ και 700 εκατ. ευρώ -. Υπάρχουν επίσης ειδικές εισφορές κ.α. Όποιος λέει ότι αυτοί τα βγάζανε με λαθροδάνεια λέει ψέματα. Μόνο ένας έχει θέμα που τον δανειοδοτήσατε με 80 εκατ. ευρώ την περασμένη άνοιξη και το κάνατε εσείς…». Τέλος υπογράμμισε ότι από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η αρμόδια εξεταστική προκύπτει ότι «τα ΜΜΕ έχουν λάβει συνολικά 1,3 δις ευρώ εκ των οποίων μόνο το 35% δεν έχει τακτοποιηθεί. Τα υπόλοιπα έχουν επιστραφεί ενώ τα περισσότερα ατακτοποίητα αφορούν τον Τηλέτυπο που κλείνει. Χθες, η Αυγή και τα Παραπολιτικά μας είπαν ότι δεν οφείλουν. Το ίδιο η Καθημερινή, το Star και ο Κοντομηνάς κ.α.».

Γ. Αμυράς: δώστε το όνομα
Για το θέμα της offshore στο μετοχολόγιο της Αυγής αναφέρθηκε και ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κάλεσε την πλειοψηφία να σταματήσει το «κρυφτό» και να δώσει το όνομα του φυσικού προσώπου που κατέχει την εξωχώρια εταιρεία. «Ποιος κρύβεται πίσω από την offshore; Γιατί δεν μας το λέτε; Τι φοβάστε;» είπε ο βουλευτής για να ρωτήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «μα καλά εσείς δεν θέλετε να μάθετε ποιος είναι πίσω από αυτή την εταιρεία;»