Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Πήρε το εργαστήριο που είναι επιστημονικά υπεύθυνος 15,5 εκατομμύρια ευρώ; – Η απάντηση του καθηγητή

Μαγιορκίνης: Πήρε το εργαστήριο που είναι επιστημονικά υπεύθυνος 15,5 εκατομμύρια ευρώ; – Η απάντηση του καθηγητή

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, με μια ανάρτησή του, απαντάει στις φήμες που έχουν ακουστεί.
Με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του Facebook ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρεται στις φήμες που έχουν ακουστεί σε σχέση με τον προϋπολογισμό του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο οποίο είναι επιστημονικά υπεύθυνος.

«Ψευδής είδηση»
«Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί μία ψευδής είδηση ότι στην Διαύγεια φαίνεται ότι έχουμε λάβει στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου που είμαι επιστημονικά υπεύθυνος 15.5 εκατομμύρια ευρώ.

Καταρχήν να διευκρινίσω για ακόμη μία φορά ότι ο προϋπολογισμός του εργαστηρίου αφορά κυρίως την αποζημίωση των εξετάσεων που παρέχονται δωρεάν σε ασθενείς που ζουν με HIV όταν και εφόσον αυτές εκτελεσθούν. Είναι προϋπολογισμός για εξετάσεις που προβλέπονται για ασθενείς που παρακολουθούνται στο ΕΣΥ από το Υπουργείο Υγείας.

Δεν είναι προσωπική χρηματοδότηση και δεν αφορά έρευνα. Τα όποια χρηματικά ποσά αναφέρονται στην Διαύγεια είναι χρήματα του Πανεπιστημίου τα οποία είμαι υποχρεωμένος από το νόμο να διαχειρίζομαι.

Η διαχείριση γίνεται από το Πανεπιστήμιο γιατί το Εργαστήριο εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας αλλά τα οικονομικά τα διαχειρίζεται ο ΕΛΚΕ σύμφωνα με το νόμο.

Κατά δεύτερον ο πραγματικός προϋπολογισμός (κόστος) και η χρηματοδότηση αυτών των εξετάσεων (για περίπου 10.000 άτομα το έτος) είναι της τάξης των 900.000 ευρώ το έτος. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να προκύψει αυτό το ιλιγγιώδες ποσό των 15.5 εκατομμυρίων ως προϋπολογισμός του Εργαστηρίου.

Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι έχουν προστεθεί πολλαπλές φορές τα ίδια ποσά στις κατά σειρά διοικητικές πράξεις που λαμβάνουν χώρα στον ΕΛΚΕ (όπως π.χ. πράξη αποδοχής, πράξη προϋπολογισμού, πράξη ανασύνταξης προϋπολογισμού). Μα απλά λόγια η ετήσια χρηματοδότηση του εργαστηρίου δεν είναι ούτε το 1/10 του ποσού αυτού και πρόκειται για «δημιουργική» λογιστική πράξη του όποιου επιτήδειου».

Η ανάρτηση στο Facebook


ΠΗΓΗ in.gr