Ελλάδα Επικαιρότητα

Μαύρα Χριστούγεννα για τα εποχικά είδη – «Καταστραφήκαμε! Κανένα νόημα να μας ανοίξουν»

Μαύρα Χριστούγεννα για τα εποχικά είδη – «Καταστραφήκαμε! Κανένα νόημα να μας ανοίξουν»

Πέρυσι τέτοιες μέρες δεν προλάβαιναν να πουλούν χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολίδια και φωτάκια, φέτος εξαιτίας του κορονοϊού το ταμείον είναι μείον και δεν προβλέπεται σωτηρία, όποτε και αν αποφασιστεί η σταδιακή άρση του lockdown, που μεταφέρθηκε από τις 7 στις 14 Δεκεμβρίου και βλέπουμε.

Καταστηματάρχες εποχικών ειδών σε απόγνωση βλέπουν τα στολισμένα μαγαζιά τους και τα προϊόντα τους να μένουν απούλητα, με τα περισσότερα να είναι φετινές παραλαβές που σημαίνει πως πρέπει να βρουν πάση θυσία τον τρόπο να καλύψουν τα χρέη τους.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο γνωστός επιχειρηματίας εποχικών ειδών Σωτήρης Βράκας, η περίοδος που περίμεναν να πουλήσουν τα προϊόντα τους έχει πλέον χαθεί, καθώς παραδοσιακά οι περισσότεροι  Έλληνες μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου έχουν στολίσει τα σπίτια τους.

«Εμείς καταστραφήκαμε δεν έχει κανένα νόημα πια για μας, ας ανοίξουν όποτε θέλουν τα καταστήματα. Η δική μας η δουλειά έχει συγκεκριμένη περίοδο, που μπορούμε να πούμε ότι δουλέψαμε καλά και καλύψαμε τα έξοδα μας. Η περίοδος αυτή ξεκινάει από τις 10 Νοεμβρίου που στολίζονται τα πρώτα σπίτια και τελειώνει γύρω στις 6 Δεκεμβρίου, με την πώληση των τελευταίων δέντρων. Για να μην πω όλοι, οι περισσότεροι μέσα σ’ αυτό το διάστημα επιλέγουν να στολίζουν τα σπίτια τους γιατί θέλουν να τα χαρούν. Μετά είναι αργά, όπως αργά είναι και μας γιατί τότε ξεκινά η σταδιακή χαλάρωση της δουλειάς. Τα δικά μας μαγαζιά στηρίζονται καθαρά και μόνο στο εποχικό προϊόν».

Δέντρα, μπάλες, στολίδια και Άη Βασίληδες θα συνεχίσουν να παραμένουν σε ράφια και κούτες γιατί ακόμα και οι όποιες διαδικτυακές παραγγελίες κι αν έγιναν εξακολουθούν είναι σε αναμονή, αφού από το φρακάρισμα που δημιουργήθηκε στις μεταφορικές, που δεν προλαβαίνουν πλέον να παραδίδουν προϊόντα, είναι άγνωστο το πότε θα παραλάβει ο πελάτης.

«Παίρνουμε τηλέφωνο τις μεταφορικές και μας το κλείνουν. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο τις κοντινές παραγγελίες να τις πηγαίνουμε στα σπίτια εμείς οι ίδιοι και τις μακρινές να αδυνατούμε να τις στείλουμε, αφού δεν ξέρουμε πότε θα γίνει η παραλαβή. Ο άλλος τώρα στολίζει, τώρα θέλει να παραλάβει άντε μέσα στην εβδομάδα όχι μετά από δέκα μέρες. Έτσι ο κόσμος στόλισε φέτος με ό,τι είχε από πέρσι. Το θέμα είναι ότι εμείς κάθε χρόνο καλούμαστε να ακολουθούμε και την μόδα που επιτάσσει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, που σημαίνει πως έστω και λίγα πράγματα τα παραγγείλαμε. Φτάσαμε στο σημείο μέσα από τα site μας να κάνουμε κάποιες προσφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλύψαμε την συνολική μας χασούρα».

Το πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες εποχικών ειδών είναι ακόμα πιο σύνθετο, καθώς έχουν να δουλέψουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες “Το Σεπτέμβριο μαζέψαμε τα καλοκαιρινά και ξεκινήσαμε σιγά σιγά να μεταφέρουμε τα Χριστουγεννιάτικα. Αυτό σημαίνει πως μέχρι το Νοέμβριο δεν δουλέψαμε ήμασταν κλειστά. Τώρα μπήκε ο Δεκέμβρης και παρακαλάμε να ανοίξουμε γιατί αν δεν συμβεί και αυτό θα πάμε μια και καλή Απόκριες”.