Ελλάδα

Με ευρεία πλειοψηφία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η πρόταση του πρωθυπουργού βρίσκει σύμφωνους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, προσεγγίζοντας το ρεκόρ των 279 ψήφων του Καρόλου Παπούλια το 2005.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ευρύτατη πλειοψηφία αναμένεται να εκλεγεί, το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης 22 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η απερχόμενη πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (Ν.Δ.) και τη συμφωνία δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ.), θα συγκεντρώσει στο πρόσωπό της τη συντριπτική πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας.

Αν δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις στις τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες, π.χ. με απουσίες ή «παρών», η κ. Σακελλαροπούλου θα προσεγγίσει αλλά δεν θα απειλήσει το ρεκόρ των 279 ψήφων του Καρόλου Παπούλια το 2005.

Οι 158 έδρες της Ν.Δ., μαζί με τις 86 του ΣΥΡΙΖΑ και τις 22 του Κινήματος Αλλαγής, αριθμούν συνολικά 266. Σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία της Βουλής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν προβλέπεται αρνητική ψήφος, παρά μόνο «παρών».

Κόμματα

Από τα υπόλοιπα κόμματα, οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ παραδοσιακά ψηφίζουν «παρών», ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης. Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος εξελέγη με 233 ψήφους το 2015 (ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. πλην Κυριάκου Μητσοτάκη).

Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε ειδική ημερήσια διάταξη με ονομαστική ψηφοφορία, τουλάχιστον έναν μήνα πριν λήξει η θητεία του νυν Προέδρου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ολοκληρώνει τη θητεία του στις 13 Μαρτίου και θα παραδώσει, όπως όλα δείχνουν, στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την επόμενη πενταετία.

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι για να εκλεγεί, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με άνεση στην περίπτωση της ανώτατης δικαστικού.

Αν δεν επιτυγχανόταν η απαιτούμενη συναίνεση, τότε η ψηφοφορία θα επαναλαμβανόταν για δεύτερη φορά, αλλά πάλι θα απαιτούνταν 200 ψήφοι. Στην τρίτη ψηφοφορία ο πήχης πέφτει στις 180. Σε περίπτωση νέας αποτυχίας, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν διαλύεται πλέον η Βουλή και δεν προκηρύσσονται εκλογές, αλλά ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία που απαιτεί τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους ή και πέμπτη ψηφοφορία που απαιτεί μόνο σχετική πλειοψηφία.

Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι με τις ψήφους (τουλάχιστον από) Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ η Πρόεδρος εκλέγεται από την πρώτη ψηφοφορία. Με συμφωνία Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα χρειαζόταν τρίτη ψηφοφορία, ενώ μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. και τέταρτη.

Πώς είπε το «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ισχυρή δόση κριτικής απέναντι στην πολιτική στάση που κράτησε το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η Κουμουνδούρου θα στηρίξει επίσημα την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τον προεδρικό θώκο.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το «ναι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηρίζοντάς το σε πολιτικά επιχειρήματα και καταδικάζοντας παράλληλα τη «συμπεριφορά αβάσταχτης ελαφρότητας και ανευθυνότητας» απέναντι στους θεσμούς εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, σημείωνε πως ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να συρθεί στον χώρο των πολιτικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου, καθώς, όπως είπε, «η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διατελέσει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόταση η οποία τότε καταψηφίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές του».

Με αυτή του τη φράση, ο Αλέξης Τσίπρας είναι προφανές ότι ήθελε να αναδείξει πως ο πρωθυπουργός, όντας εγκλωβισμένος στη λογική της παρέλασης προσώπων για την υποψηφιότητα -«καλλιστεία», τα είχε επανειλημμένα χαρακτηρίσει- και αντιμετωπίζοντας εσωκομματικές πιέσεις (από σαμαρικούς και καραμανλικούς), αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να προτείνει μια υποψηφιότητα, τις αρετές της οποίας είχε αναγνωρίσει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό για προσπάθεια αλλαγής της επικοινωνιακής ατζέντας σε μια περίοδο που η κυβέρνηση συγκεντρώνει πυρά για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για το προσφυγικό. «Επέλεξε να την ανακοινώσει, πάλι για λόγους επικοινωνίας, έξω από τον σχεδιασμό του, σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για την κυβέρνηση, μήπως και καταφέρει να την αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, η απόφαση για το «ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ πάρθηκε αρκετά γρήγορα, κάτι που διαφαινόταν ήδη από χθες, μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα. Από τις πρώτες αντιδράσεις που καταγράφηκαν ήταν σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ουσιαστικά άλλη επιλογή, παρά να στηρίξει την κ. Σακελλαροπούλου. Υπήρξαν ωστόσο κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι ήταν λανθασμένη η ταύτιση του κόμματος με την υποψηφιότητα Παυλόπουλου σε τέτοιο βαθμό, πόσο μάλλον όταν οι σχέσεις των δύο είχαν «παγώσει» το καλοκαίρι, με την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, η οποία αποτελούσε επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση

«Χρειάστηκαν 718 λέξεις για να πει ο κ. Τσίπρας ένα απλό “ναι” στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση δεν του ήταν εύκολη. Γνωρίζουμε επίσης ότι στη διαδρομή του πάντα συνόδευε τις πολιτικές του πιρουέτες με δηλώσεις υψηλών ντεσιμπέλ», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Επισήμαναν ότι η ευρεία πλειοψηφία στην οποία αποσκοπούσε η συναινετική πρόταση του πρωθυπουργού, σχηματίζεται στη Βουλή κι αυτό είναι απολύτως θετικό για τη Δημοκρατία μας και ότι τα υπόλοιπα, όπως υπογράμμισαν, «απευθύνονται στο κομματικό στελεχικό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μας αφορούν». Και κατέληξαν λέγοντας: «Θα συμφωνήσουμε πάντως σε μια και μόνη διαπίστωση του κ. Τσίπρα: ότι Μητσοτάκης δεν θα γίνει».

«Απολογία» Μητσοτάκη για τον διασυρμό του θεσμού

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Να αποκρούσει την κατηγορία, ότι με την καθυστέρηση που επέδειξε στην ανακοίνωση της επιλογής του για την Προεδρία της Δημοκρατίας διέσυρε τον θεσμό, επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, τον οποίο υποδέχτηκε στο μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν διέσυρα κανέναν θεσμό», χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι προχώρησε στην ανακοίνωση του ονόματος της κ. Σακελλαροπούλου νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της 13ης Φεβρουαρίου.

Βέβαια, ως γνωστόν, ο κ. Μητσοτάκης σκόπευε αρχικά να ανακοινώσει το όνομα μετά τις 22 Ιανουαρίου και επίσπευσε την κίνησή του, υπό την πίεση η παράταση της ονοματολογίας και της μη αποσαφήνισης του τι μέλλει γενέσθαι με τον Προκόπη Παυλόπουλο, να μετατρέψει το ζήτημα σε εσωκομματικό πρόβλημα της Ν.Δ., ενώ θέλησε να αλλάξει την αρνητική για την κυβέρνηση ατζέντα της επικαιρότητας αναφορικά με το προσφυγικό και το Λυβικό.

Οσον αφορά την ίδια την επιλογή της προοδευτικής δικαστικού, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία με ευρεία πλειοψηφία, επισημαίνοντας ότι η υποψηφιότητά της «σηματοδοτεί το γεγονός ότι η Δημοκρατία μας βγαίνει πιο ισχυρή από τη δεκαετή κρίση». Ενώ για το γεγονός ότι απέρριψε την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, δήλωσε ότι «ήταν καλός Πρόεδρος και τιμώ την προσφορά του», αντιτείνοντας ωστόσο ότι η κ. Σακελλαροπούλου θα ψηφιστεί πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο δεν είχε ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο το 2015.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, τέλος, και στην απόφασή του να ανασυστήσει το υπουργείο Μετανάστευσης, το οποίο ο ίδιος είχε καταργήσει πριν από 6 μήνες, όπου παραδέχτηκε ότι τότε έκανε λάθος, καθώς υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα. Τέλος, ο πρωθυπουργός, στον απόηχο των αρνητικών για την εικόνα της κυβέρνησης εντυπώσεων από την απόρριψη του αιτήματός της να μετάσχει η χώρα μας στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, αν δεν ανακληθεί το μνημόνιο με την Τουρκία, και ότι θα ασκήσει βέτο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη σύνοδο κορυφής, προσθέτοντας ότι έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την κ. Μέρκελ και θα μιλήσει και σήμερα μαζί της.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Ναι στη Σακελλαροπούλου, όχι στον Μητσοτάκη

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ομόφωνη, πλήρης και χωρίς κανέναν αστερίσκο θα είναι η στήριξη του Κινήματος Αλλαγής στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου δεν κράτησε περισσότερο από μισή ώρα και οι μετέχοντες σε αυτό συμφώνησαν ασμένως να στηρίξουν την υποψηφιότητά της.

Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και η δήλωση της Φώφης Γεννηματά, η οποία ανακοινώνοντας την τελική θέση του κόμματος τόνισε: «Θέσαμε εξ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης. Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μια γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία τη συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό και θα έχει τη στήριξή μας».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. έσπευδαν να διαχωρίσουν τη θετική στάση τους για το θεσμικό αξίωμα που πρόκειται να αναλάβει η κ. Σακελλαροπούλου από ένα ενδεχόμενο να δοθεί η εικόνα ευρείας συναίνεσης ή ταύτισης με τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη, στον οποίο μάλιστα καταλόγιζαν έλλειψη διάθεσης για ουσιαστική συναίνεση.

Για τον λόγο αυτό υπογράμμιζαν ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για την ΠτΔ δεν μπορεί να καλύψει την αποδεδειγμένη πια διάθεσή του να μην επιχειρήσει ευρείες συναινέσεις στα μεγάλα σημαντικά ζητήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την άρνησή του να συναινέσει στον εκλογικό νόμο, στα εργασιακά, στα εθνικά και στο προσφυγικό.

ΚΚΕ: Κρίνουμε τον θεσμό, όχι το πρόσωπο

EUROKINISSI

Για τον Περισσό το σημαντικό, σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε, είναι ο θεσμός της Προεδρίας και με αυτά τα κριτήρια καθορίζει τη στάση του. Σε αυτό το πλαίσιο διευκρινίστηκε ότι «το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το ίδιο θα κάνει και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ελληνική Λύση: Δεν θα μπορεί να πάει στο Αγιον Ορος!

Αρνητική προς την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα είναι και η Ελληνική Λύση, με επιχειρηματολογία που φιλοδοξεί να έχει απήχηση στο τμήμα των ψηφοφόρων της άκρας Δεξιάς. Στην κατεύθυνση αυτή ο Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε προβληματική την υποψηφιότητα, προβάλλοντας το γεγονός ότι ως γυναίκα δεν θα μπορεί να επισκεφθεί το Αγιον Ορος, ενώ ακόμη κατηγόρησε τη Ν.Δ. για μια «αριστεροφοβική» επιλογή.

Η Μάγδα Φύσσα αρνήθηκε στον Βαρουφάκη

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τη Μάγδα Φύσσα πρότεινε ο Γιάνης Βαρουφάκηςγια ΠτΔ, ως ένα πρόσωπο που «σηκώνει στους ώμους της τον αγώνα των Ελλήνων εναντίον του φασισμού, του αυταρχισμού και της μισαλλοδοξίας». «Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης την πρόθεση του κ. Βαρουφάκη να με προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε η Μάγδα Φύσσα, η οποία, αφού τον ευχαρίστησε, δεν αποδέχθηκε την πρόταση.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το γεγονός, το ΜέΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση εκ νέου: «Το ότι η Μάγδα Φύσσα θεώρησε την πρότασή μας τιμητική και μας ευχαρίστησε, μας τιμά. Το ότι δεν την αποδέχθηκε, την τιμά και επιβεβαιώνει ότι οι αγωνιστές δεν αγωνίζονται για τα αξιώματα» αναφέρουν μεταξύ άλλων.