Ελλάδα

Με “χειρόφρενο” υποδέχονται τους πρώτους τουρίστες οι οδηγοί λεωφορείων

"Μπλεξίματα" με τον νόμο για αντιδήμαρχο του Νομού Χανίων

Ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία στην έναρξη της “κουτσουρεμένης” τουριστικής σεζόν

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν από τις 8.00 το πρωί της Τετάρτης, 01 Ιουλίου, οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη, όπως αποφάσισε η Διοίκηση του Σωματείου “Ο Ερμής”, με αφορμή την άρνηση των εργοδοτών για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης. Υπενθυμίζεται ότι αύριο ξεκινά επίσημα η τουριστική σεζόν στο νησί, με τις πρώτες αφίξεις πτήσεων τσάρτερ και με φόντο τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού. .

Στην σχετική ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρεται:

“Κατόπιν της απόφασης της Γενικής μας Συνέλευσης και παρά τις συνεχείς προσπάθειες μας, για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης η πλευρά της εργοδοσίας αρνείται να υπογράψει την υπάρχουσα . Κατόπιν τούτου η διοίκηση του σωματείου μας αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας των μελών μας οδηγών τουριστικών λεωφορείων από 1-7-2020 ημέρα Τετάρτη και ώρα 08.00 πμ μέχρι και την 2-7-2020 ημέρα Πέμπτη και ώρα 08.00 πμ”.

Οδηγοί τουριστικών λεωφορείων

Οι οδηγοί προχώρησαν σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, επισημαίνοντας ότι πλέον ο κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης.

Σε δηλώσεις του ο Σταύρος Σεραφειμιδης, πρόεδρος του Σωματείου “Ερμής” ανέφερε:
“Δυστυχώς, οι εργοδότες δεν προέρχονται να υπογράψουν τη νέα συλλογική σύμβαση Εργασίας, που είναι ίδια η περσινή. Ζητούν μειώσεις, ζητούν να φύγουν σοβαρά πράγματα (θεσμικά και οικονομικά)μέσα από τη σύμβαση με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Οι συνάδελφοι μας έχουν φτάσει στα όριά τους. Φωνάζουμε εδώ και τρεις μήνες και δυστυχώς δεν μας ακούει κανείς. Ανοίγει ο τουρισμός κι αυτή την στιγμή έπρεπε να κάνουμε τον σταυρό μας και να πάμε στην εργασία μας. Κι εμείς δυστυχώς από αύριο δεν ξέρουμε με τι εργασιακές σχέσεις θα πάμε στη δουλειά μας”

Κινητοποιήσεις για την Πέμπτη, 2 Ιουλίου έχουν προαναγγείλει και οι ξεναγοί στην Κρήτη, ενώ την Πέμπτη επίσης ανακοίνωσε κλείσιμο καταστημάτων ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου (Δείτε ΕΔΩ)

Οδηγοί τουριστικών λεωφορείων

«Δυστυχώς οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων παραμένουν ακόμα μετέωροι, παρά τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της Κυβέρνησης.», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης με αφορμή τη νέα κινητοποίηση των οδηγών .
«Η τουριστική περίοδος ξεκινά αύριο και δυστυχώς εκτός την οικονομία μας που έχει πληγεί βαριά, βρίσκει πληγωμένες τόσο τις εργασιακές σχέσεις, όσο και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), δεν έχει παραταθεί, όπως ζητούν εδώ και καιρό οι εκπρόσωποι του Σωματείου ‘ΕΡΜΗΣ’, αλλά  ωστόσο να έχει τηρηθεί ούτε και η προηγούμενη Σ.Σ.Ε. που προέβλεπε την πρόσληψή τους την 1η Μαΐου, ώστε να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται λόγω πανδημίας.», συμπλήρωσε ο κ. Βαρδάκης.
«Πρόκειται εργαζόμενους που έχουν κληθεί να επιβιώσουν με το επίδομα ανεργίας, μέχρι σήμερα, ενώ οι υπόλοιπες οικονομικές υποχρεώσεις τρέχουν. Ακόμα και μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη των εργαζομένων στον τουρισμό στα μέτρα στήριξης που υλοποιεί η Κυβέρνηση, διακρίνουν ένα αβέβαιο μέλλον.»