Ελλάδα

Μητσοτάκης: Τον Μάιο θα επισκεφθώ την Άγκυρα – Εκτός τόπου και χρόνου όσοι πιστεύουν ότι δεν θα έχουμε και αναταράξεις

Μητσοτάκης: Τον Μάιο θα επισκεφθώ την Άγκυρα – Εκτός τόπου και χρόνου όσοι πιστεύουν ότι δεν θα έχουμε και αναταράξεις

Τον Μάϊο θα επισκεφθεί την Άγκυρα σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3.

«Η επιστολή την οποία μου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ακόμα ότι θα έχουμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα και επίσης θα λάβουμε δωρεάν υλικό για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών μας.

«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση και η απόδειξη για το πως βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι σκοπός ήταν πάντα να μπορούμε να διατηρήσουμε ένα τακτικό πλεονέκτημα ποιοτικό όχι ποσοτικό.

Για την Τουρκία είπε ότι η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στις ΗΠΑ τι θα πουλήσουν στην Άγκυρα αλλά και ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα το οποίο έχει οικοδομηθεί με την Τουρκία. Βλέπω συζητήσεις και από τις δυο πλευρές που παραπέμπουν σε αντιπαράθεση ενώ έχουμε κάνει σημαντικά βήματα όλους αυτούς τους μήνες και είμαστε σε πορεία εξομάλυνσης. «Αυτό το κεκτημένο πρέπει να το διατηρήσουμε», είπε.

«Όποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου αλλά πρέπει να βλέπουμε και την μεγάλη εικόνα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόθεσή μου είναι να επισκεφθώ την Άγκυρα τον ερχόμενο Μάιο είπε ακόμα.

Ερωτηθείς αν θα κάνουμε κάτι εμείς ώστε η παράδοση των F16 στην Τουρκία να έχει όρους απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της αμερικανικής κυβέρνησης με το Κογκρέσο. Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κογκρέσο είναι πολύ στενές και οικοδομούνται πάντα στην λογική ότι η ελληνοαμερικανική προσέγγιση είναι προς όφελος και των δυο χωρών.

Για το κόστος της προμήθειας ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έχουμε εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα F35 και έχουμε πετύχει ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό ως προς τις αμυντικές μας δαπάνες.

ΠΗΓΗ newsit.gr