Ελλάδα Επικαιρότητα

Μπήκε το εθνόσημο στο πρώτο υπερσύγχρονο μαχητικό Rafale που παραλαμβάνει η Ελλάδα

Μπήκε το εθνόσημο στο πρώτο υπερσύγχρονο μαχητικό Rafale που παραλαμβάνει η Ελλάδα

Eξουδετερώνουν αντίπαλα αεροπλάνα που δεν τα βλέπει το μάτι – Η ανάρτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη

«Το πρώτο από τα 18 Rafale που ετοιμάζονται για την Πολεμική Αεροπορία, είναι έτοιμο και φόρεσε τα γαλανόλευκα» όπως επισημαίνει με ανάρτησή του στο Instagram ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Θυμίζουμε ότι από τα συνολικά 18 που έχουμε παραγγείλει από τους Γάλλους, τα πρώτα έξι αναμένεται να έρθουν μέσα στις επόμενες ημέρεςΗ επόμενη εξάδα που θα απαρτίζεται από ολοκαίνουργια μαχητικά (καθώς η πρώτη εξάδα θα απαρτίζεται από μεταχειρισμένα) θα παραληφθεί περίπου τον Αύγουστο του 2022 ενώ τα άλλα 6 που θα είναι επίσης μεταχειρισμένα θα παραληφθούν Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2023.

Επίσης, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η πρώτη εξάδα υπολογίζεται να είναι ετοιμοπόλεμη περί τα τέλη του έτους, η δεύτερη στο τέλος του 2022 και η τρίτη το καλοκαίρι του 2023. Το συνολικό κόστος για την παρτίδα των 18 αεροπλάνων που θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία, θα αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ για τον οπλισμό τους.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα Rafale τόσο ικανά; Καταρχάς το γεγονός ότι έχoυν τη δυνατότητα να αδειάσουν όλο τον οπλισμό του, να ρίξουν όσους πυραύλους έχουν φορτωμένους στα πτερύγιά τους, μένοντας επί της ουσίας μακριά από την ακτίνα εμβέλειας και ικανότητας του εχθρικού αεροπλάνου. Μπορούν για παράδειγμα να εκτοξεύσουν πυραύλους αέρος – αέρος Meteor που έχουν βεληνεκές από 500 μέτρα έως και… πάνω από 120 χιλιόμετρα (η μεγαλύτερη εμβέλεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο), εξουδετερώνοντας αντίπαλα αεροπλάνα που δεν τα βλέπει το μάτι και εντοπίζονται απλώς και μόνο από τα ραντάρ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να μπεις στη διαδικασία των κλειστών αερομαχιών όπως αυτές που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών! Με το Rafale φορτωμένο με πυραύλους Meteor, ο αντίπαλος δεν μπορεί να απαντήσει στη βολή σου. Εσύ τον βλέπεις μέσα από το ραντάρ κι ας είναι 120 χιλιόμετρα μακριά, τον καταρρίπτεις και εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτα προκειμένου να αντιδράσει.