Εσωτερική Ασφάλεια Μύκονος

Ναυάγιο στη Μύκονο: Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία – Η αποθράσυνση της Άγκυρας και οι κλειστοί δίαυλοι επικοινωνίας

Bρετανία: «Να ετοιμαστούμε να πολεμήσουμε και πάλι στην Ευρώπη», λέει ο νέος αρχηγός του στρατού

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Μυκόνου τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη και του OPEN TV, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία αυτό το πεντάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021 ανέρχεται σε 36%.

Η κίνηση της Τουρκίας να στείλει τους ανθρώπους στη χώρα μας, θέτοντας τους σε άμεσο κίνδυνο, δείχνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την αποθράσυνση της Τουρκίας. Παράλληλα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές δεν υπάρχει καμία επικοινωνία στα σύνορα ανάμεσα στην τουρκική και την ελληνική πλευρά.

Δες πόσα εξοικονομείς στην ασφάλεια αυτοκινήτου σου!
σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Ωστόσο, εξηγούν πως δεν βλέπουν σχέδιο οργανωμένης υβριδικής απειλής, τονίζουν όμως πως το καλοκαίρι οι Αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος: «Αυτό το καλοκαίρι είμαστε υποχρεωμένοι να επαγρυπνούμε περισσότερο από ποτέ».

«Είναι μια χρονική περίοδος που δεν επιτρέπεται η παραμικρή αδυναμία και η παραμικρή υστέρηση στην εκτέλεση του καθήκοντος. Είμαι σίγουρος ότι ενωμένοι με εγρήγορση, με αυστηρή εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων θα ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε απειλή χρειαστεί και κληθούμε να ανταποκριθούμε», συμπλήρωσε.

Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης

Τουλάχιστον 108 μετανάστες (21 παιδιά, 24 γυναίκες και 63 άνδρες) που επέβαιναν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος νοτιοδυτικά της Δήλου υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διεσώθησαν τα μεσάνυχτα μετά από ευρεία επιχείρηση του λιμενικού σώματος. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των διασωθέντων φέρονται να αγνοούνται ακόμα τέσσερα άτομα.

Στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών συμμετείχαν τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού παραπλέοντα πλοία και ρυμουλκό σκάφος από τη Μύκονο.

Αρχικά το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, ενώ στην συνέχεια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του γεγονότος πως στο ιστιοφόρο σημειώνονταν εισροή υδάτων αποφασίσθηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμένα Μυκόνου, για την μεταφορά των αλλοδαπών με επιβατικές λάντζες.

Εν τέλει τις πρώτες πρωινές ώρες οι 108 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Μύκονο, ενώ συνεχίζονται και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα, όσο και με ιδιωτικά σκάφη για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων αγνοουμένων.

Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα κανείς από το σύνολο των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος δεν έφερε κανέναν σωστικό εξοπλισμό.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών.