Επικαιρότητα Ναυτικό

«Πάνε» στο Μαξίμου οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

Survivor: «Πυροτεχνήματα» στο Twitter με την αποχώρηση του Τριαντάφυλλου

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αντικείμενο τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να πραγματοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Όπως πληροφορείται το OnAlert, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας για την αξιολόγηση που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες το Πολεμικό Ναυτικό στις προσφορές ναυπήγησης των νέων φρεγατών αλλά και για και τις προοπτικές συμμετοχής στο πρόγραμμα της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας. Για αυτό το λόγο, θεωρείται πολύ πιθανό ότι στη σύσκεψη να παρευρίσκονται εκτός της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας και εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης οι οποίοι  διαχειρίζονται τα σχέδια επαναλειτουργίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Τα ναυπηγεία και η σημαντική σύσκεψη

Η κυβέρνηση επιθυμεί την συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων στο πρόγραμμα των φρεγατών. Εντούτοις το εγχείρημα θεωρείται ιδιαιτέρως δυσκολο καθώς ο διαγωνισμός για την πώληση του στρατιωτικού σκέλους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει παγώσει με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν τη διεξαγωγή του στα τέλη Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας η κατάσταση είναι περίπλοκη με την ιδιωτική επένδυση ουσιαστικά να μην προχωράει.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ορισθεί πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη, ωστόσο, όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Άμυνας, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή ή Σάββατο είτε μέχρι τα τέλη της εβδομάδας είτε το αργότερο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη σύσκεψη δεν πρόκειται να ληφθεί κάποια απόφαση για το ποιος θα είναι ο ανάδοχος του προγράμματος ναυπήγησης των νέων φρεγατών. Όπως σημειώνει, αναμένονται ακόμη αρκετές συσκέψεις προκειμένου η κυβέρνηση να καταλήξει στην τελική επιλογή η οποία εκτός των επιχειρησιακών και γεωπολιτικών κριτηρίων εξαρτάται και από της συμμετοχή των ναυπηγείων και των εγχώριων αμυντικών εταιριών στο πρόγραμμα. 

Ποιος θα έχει τον «τελευταίο λόγο»

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία του προγράμματος καθώς όπως είχε αναφέρει ο ίδιος από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι, τον Ιούνιο το Πολεμικό Ναυτικό θα προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος ναυπήγησης νέων φρεγατών και του εκσυγχρονισμού των παλαιότερων ΜΕΚΟ.

Όπως έχει γράψει το OnAlert, η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού για τις φρεγάτες που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες θα είναι μία short list η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί συγκριτική αξιολόγηση των επιχειρησιακών και τεχνικών χαρακτηριστικών των προσφορών για το νέο τύπο των φρεγατών, του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων αλλά και του πλοίου της ενδιάμεσης λύσης. Με άλλα λόγια, η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού θα είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε τον τελικό λόγο, για την επιλογή στις φρεγάτες, να τον έχει η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση.