ΝΔ

Ακροβατική στήριξη Μητσοτάκη από Μέρκελ

Ακροβατική στήριξη Μητσοτάκη από Μέρκελ

«Δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω την κατάσταση…»

Η Άγκελα Μέρκελ δεν είναι ένα πρόσωπο που αγνοεί τα βαθύτερα αισθήματα των Ελλήνων απέναντι στη γερμανική πολιτική την περίοδο της κρίσης. Ξέρει λοιπόν ότι αν κάτι έφερε τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία ήταν η – αρχική τουλάχιστον – αντίσταση του απέναντι σε αυτή τη γερμανική κυριαρχία.

Δίνοντας τα εύσημα χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, στον Πρωθυπουργό για τις προσπάθειες των Ελλήνων όλο το προηγούμενο διάστημα και λέγοντας τη φράση: «Πρόκειται να μιλήσω και με τον κύριο Μητσοτάκη (σ.σ. για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών) χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στον ρόλο μου. […] Θα θέσω την υπόθεση όπως την παρουσιάζω, αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω την κατάσταση, να αλλάξω τα πράγματα επειδή μίλησα ως καγκελάριος της Γερμανίας» επιχείρησε με «γερμανικό» τρόπο να ισχυροποιήσει τον Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά τον χαρακτήρισε ως ένα δύσκολο συνομιλητή της και τον καλύπτει επισημαίνοντας ότι δεν λέει άλλα πίσω από την πλάτη των Ελλήνων κι άλλα στους Ευρωπαίους και ότι τάχα παραμένει σταθερός στην άποψή του να μην δοθεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στους γείτονες.

Η Μέρκελ δίνοντας εύσημα στον Τσίπρα προσπάθησε παράλληλα να τον «αδυνατίσει» περιγράφοντας μια εικόνα ενός Πρωθυπουργού που πειθαρχεί, ενώ παρουσιάζει για πρώτη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απέλυε δημοσίους υπαλλήλους με εντολές των Γερμανών, σαν δήθεν ένα απείθαρχο όργανο εντός της ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτή η αποστροφή της Μέρκελ είναι και το πρωτοσέλιδο τους σημερινού φύλλου της Καθημερινής. «Είμαι ευγνώμων στον κ. Τσίπρα – Δεν νομίζω να πείσω τον Μητσοτάκη», αναφέρει χαρακτηριστικά.