Επικαιρότητα ΝΔ

Μήνυμα Σαμαρά: Η ΝΔ δεν μπορεί να γίνει «Ποτάμι» – Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει

Διαβατά: Ανθρωποκυνηγητό για να βρεθεί ποιος πυροβόλησε και σκότωσε τον 46χρονο – Έρευνες στο στενό περιβάλλον

Σαφές μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις «μετεγγραφές» στελεχών στη ΝΔ, αλλά και την «μετατόπιση» της ιδεολογίας έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 14ο Συνέδριο. Όπως ξεκαθάρισε η ΝΔ δεν μπορεί να γίνει «Ποτάμι» και να στραφεί προς άλλους πολιτικούς χώρους.

«Στη μάχη των ιδεών ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει ποτέ “Ποτάμι”. Να ανοιχτούμε σε όλους χώρους ναι, αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας. Ανοιχτή αγκαλιά ναι, αλλά να μην ξεχάσουμε την εκπροσωπούν ιδέες μας. Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει», είπε, τονίζοντας ότι στη ΝΔ βέβαια δεν χωράει η ακροδεξιά.

Όπως εξήγησε η παραπάνω θέση του αποδεικνύεται από την πορεία κομμάτων της δεξιάς στην Ευρώπη. «Βλέπω γύρω μου ότι όπου μεταλλάχθηκαν παραδοσιακά κόμματα της κεντροδεξιάς συρρικνώθηκαν πραγματικά. Στην Ιταλία το κόμμα που ανήκε στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα έχει πέσει στο 9% από 40% που είχε στο παρελθόν. Στη Γερμανία οι χριστιανοδημοκράτες έλαβαν τις εκλογές στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό τους», είπε αρχικά.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε με νόημα ότι η ΝΔ δεν έχει ανάγκη να σαλπάρει για λιμάνια… ξένα. «Ενώ όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης μετατοπίζονται στις δικές μας βασικές αξίες εμείς δείχνουμε πολλές φορές ότι ψαχνόμαστε. Τα δικά τους λοιπόν καράβια στα δικά μας λιμάνια έρχονται δεν έχουμε εμείς ανάγκη να σαλπάρουμε για λιμάνια ξένα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν έχει νόημα να χαϊδέψει τα αυτιά κανενός. «Εξάλλου τα θετικά επιτεύγματα φαίνονται και αναγνωρίζονται και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία παραμένει σήμερα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη αντίθετα από τι κάνει η αριστερά αρκετά από τα δικά μας λάθη αντιμετωπίζονται».

Ειδική μνεία έκανε στο ζήτημα που ανέκυψε με τους λογαριασμούς ρεύματος. Υπογράμμισε ότι καλώς εξαγγέλθηκαν τα μέτρα και υπάρχει ανακούφιση στους πολίτες. «Το ζήτημα είναι από δω και μπρος να υπάρξει μόνιμη λύση και ελληνική και κυρίως και ευρωπαΐκή. Γιατί δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω ότι όλοι μας κρυφά ότι η Ευρώπη πολλές φορές καθυστερεί», σημείωσε.

«Το ζήτημα είναι από εδώ και μπρος να υπάρχει για παράδειγμα αλλαγή στην τιμολόγηση, αλλαγή στη φορολογία διαφορετικά θα είμαστε στον αέρα. Οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση γιατί ασφαλώς δεν είναι μόνο οι τιμές ενέργειας, είναι και η εξάρτηση από την ενέργεια στις πρώτες ύλες και τα λιπάσματα».

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ξεκίνημα των ερευνών για τους υδρογονάθρακες, αλλά όπως είπε ήδη οι εταιρείες δείχνουν ήδη απρόθυμές και η ζημιά έχει γίνει και πρέπει γρήγορα να διορθωθεί. «Όπως διορθώθηκε το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης έως το 2024. Την ώρα που η Γερμανία θα διατηρήσει παρόμοια εργοστάσια έως το 2035», είπε αιχμηρά και συμπλήρωσε ότι είναι «άλλο πράγμα η Ελλάδα να γίνει κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού από τρίτες χώρες και εντελώς διαφορετικό και πολύ πιο σημαντικό να παράγει ίδια η Ελλάδα υδρογονάνθρακες και να εφοδιάζει την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι δεν γίνεται ελληνικά στόματα να λένε επισήμως ότι είμαστε μοναχοφάηδες όταν διεκδικούμε όσα το διεθνές δίκαιο προβλέπει ως δικά μας. «Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός στο ταξίδι του σε λίγες μέρες στην Αμερική θα τα εξηγήσει όλα αυτά διεξοδικά», ήταν το μήνυμα που έστειλε.