Ελλάδα Κορωνοΐός

Νέα μέτρα: Πίεση για τους ανεμβολίαστους – Μεγάλο μπέρδεμα στην αγορά της Κρήτης

Κοροναϊός -10 συλλήψεις το Σάββατο -Επιβλήθηκαν 97 πρόστιμα των 300 ευρώ

Τι αλλάζει από Δευτέρα σε καταστήματα, εκκλησίες, διασκέδαση – Με self test στις δραστηριότητες οι ανήλικοι

Νέα μέτρα και κανόνες που βάζουν στο στόχαστρο τους ανεμβολίαστους, τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου. Ωστόσο οι εξαγγελίες για τα νέα μέτρα και το κυλιόμενο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα, φαίνεται να έχουν προκαλέσει μεγάλο μπέρδεμα στις αγορές και σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό γιατί όπως τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Μανώλης Κουμαντάκης, «δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα η συγκεκριμένη ΚΥΑ, οπότε τίποτα δεν είναι ξεκαθαρισμένο”. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως “είναι μπερδεμένες οι εξαγγελίες αυτές. Αναφέρθηκε ότι τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν στις μεγάλες αγορές, χωρίς να προσδιορίζουν ποιες είναι αυτές οι αγορές. Συνεπώς περιμένουμε ακόμα να δούμε τι θα ισχύσει και που », με τους εμπόρους της Κρήτης ως φαίνεται να κρατούν στάση αναμονής σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα.

Τα νέα μέτρα 

Αναλυτικότερα πάντως και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες, όπως σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια. Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες. Στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία. Αν στους ελέγχους που θα γίνονται, διαπιστωθεί ότι δεν έχουν rapid test, θα επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος

Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Δίνεται, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.