Ελλάδα Επικαιρότητα

Νέο 10ετές ομόλογο: Πάνω από τα 11 δισ. ευρώ οι προσφορές

Australian Open: Πρωινό ξύπνημα Πέμπτης με Τσιτσιπά

Σε ένα περιβάλλον πιέσεων στα ομόλογα διεθνώς, λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού και της στροφής των κεντρικών τραπεζών σε πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική, πραγματοποιεί η Ελλάδα την πρώτη έξοδό της στις αγορές για το 2022.

Το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομολόγο άνοιξε το πρωί της Τετάρτης και λίγο μετά τις 12:00 οι προσφορές είχαν ήδη σπάσει το φράγμα των 11 δισ. ευρώ με το επιτόκιο έτσι να μειώνεται στο Mid Swap +140 μονάδες βάσης (1,84%) από Mid Swap +145 μονάδες βάσης που ήταν το αρχικό guidance. Στόχος είναι να αντληθούν περί τα 3 δισ. ευρώ, με το τελικό ποσό βεβαίως να εξαρτάται από τα επίπεδα της ζήτησης και το τελικό επιτόκιο.

Παρά τις πιέσεις που δέχονται αυτόν τον καιρό τα ομόλογα, το κλίμα για την έξοδο κρίνεται κατάλληλο, καθώς έρχεται λίγο μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από τον οίκο Fitch, αλλά τη δημοσιοποίηση των καλύτερων των πρσοδοκιών στοιχείων για το πρωτογενές έλλειμμα του 2021.

Εξάλλου είναι σαφές πως στο εξής το κόστος δανεισμού στο εξής θα ακολουθεί την ανιούσα για μικρές και μεγάλες οικονομίες. Ήδη παίρνουμε μία γερή γεύση, με την απόδοση του γερμανικού 10ετους να επιστρέφει σήμερα, για πρώτη φορά από το 2019, σε θετικό έδαφος, ενώ και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του αμερικανικού 10ετους έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά διετίας, μία ανάσα από το 2,9%. H απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σήμερα αγγίζει το 1,67%.

Όπως έχει γράψει η Ναυτεμπορική  η αύξηση του κόστους δανεισμού πάντως δεν προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, καθώς αφενός το κόστος του χρήματος παραμένει σε πολύ «λογικά» επίπεδα σε σχέση με τις προβλέψεις που έχουν γίνει σε όλες τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αφετέρου διότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική, χώρες στην Ευρώπη που έχει «κλειδώσει» το κόστος δανεισμού της για τα επόμενα πολλά χρόνια.

naftemporiki.gr