Ελλάδα Κορωνοΐός

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα: Πώς φτάσαμε στην αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων

Ρωσία: Έζησε τον τρόμο στα χέρια του πρώην συζύγου της - Την έβαλε σε σάκο και την μετέφερε στο δάσος

Ξεκάθαρο προβάδισμα έχουν πλέον τα εγχώρια κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με τα εισαγόμενα που «απασχολούσαν» περισσότερο κυβέρνηση και ειδικούς έως τα μέσα Ιουλίου.

Η επανεκκίνηση της κοινωνικής ζωής και η αίσθηση ανάμεσα σε μεγάλη μερίδα πολιτών ότι επέστρεψαν στην προ Covid-19 ζωή τους έχουν ως αποτέλεσμα την έξαρση των κρουσμάτων μέσα στην κοινότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ειδικοί είχαν θέσει ως ορόσημο το τέλος του Ιουλίου για να διαμορφωθεί μια πιο ξεκάθαρη επιδημιολογική εικόνα όσον αφορά στα εγχώρια κρούσματα, μετά και τις εικόνες συνωστισμού σε διάφορους τόπους διασκέδασης. Τις τελευταίες ημέρες η εικόνα αυτή γίνεται ευκρινής και χτυπά «καμπάνα» ως προς την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολίτες της χώρας, όχι δηλαδή επισκέπτες, πλησιάζει τα 500 λίγο πριν «κλείσει» ο Ιούλιος. Χθες μόνο καταγράφηκαν 41 νέα θετικά στην Covid-19 περιστατικά που είναι εγχώρια, σε εννέα περιφερειακές ενότητες. Η ισορροπία στην προέλευση των κρουσμάτων έχει αλλάξει, καθώς τα εισαγόμενα μπορούν να ελεγχθούν, κάτι που έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό μετά την επιβολή επιπλέον μέτρων στις πύλες εισόδου και κυρίως στον Προμαχώνα.

Για αυτό και οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κρατούσαν καθησυχαστική στάση όταν στις αρχές Ιουλίου τα εισαγόμενα κρούσματα αυξάνονταν με ραγδαίο ρυθμό. Γιατί γνωρίζουν ότι ο έλεγχός τους είναι πιο εύκολος συγκριτικά με των εγχώριων που ορισμένες φορές είναι αδύνατος.

Το τελευταίο δεκαήμερο, από τις 22 Ιουλίου και έπειτα, καθημερινά στα κρούσματα που δηλώνονται καθημερινά στον ΕΟΔΥ η διαφορά εγχώριων σε σχέση με τα εισαγόμενα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, οι ειδικοί ανέμεναν τη διασπορά στην κοινότητα ως αποτέλεσμα άρσης των lockdowns, απελευθέρωσης μέτρων, την οποία προς το παρόν χαρακτηρίζει ως «ήπια».

Σημειώνεται ότι η αποτύπωση σε αριθμούς όσων κόλλησαν σε ένα συγκεκριμένο χώρο με συνωστισμό (ένα πάρτι για παράδειγμα), χρειάζεται δέκα με 15 ημέρες. Συνεπώς, η επιδημία σήμερα δείχνει ό,τι έγινε και όσοι κόλλησαν το προηγούμενο 15νθήμερο.

«Η χρήση της μάσκας στις πιθανές εστίες υπερμετάδοσης μπορεί να καταστείλει την επιδημία για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνει ο ειδικός στο eleftherostypos.gr.

Τα περιστατικά με λοίμωξη Covid-19 όσο πάνε και απλώνονται σε όλη την Ελλάδα, και περιοχές που δεν συγκέντρωναν επιδημιολογικό φορτίο γρήγορα πρόσθεσαν …κουκκίδες στο χάρτη τους. Τέτοια παραδείγματα είναι η Κρήτη, όπως και τα Δωδεκάνησα που από τις 15 Ιουλίου έχουν … σκουρύνει σε χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη, μετά την αύξηση στα κρούσματά τους. Συγκεκριμένα η Κρήτη έχει καταγράψει συνολικά 48 περιστατικά κορωνοϊού και το νότιο Αιγαίο 52.