Ελλάδα Επικαιρότητα

Ο Δημήτρης Μάρης εμφανίστηκε ξαφνικά πίσω από τη…νέα ΑΕΠΙ!

Αυτοκίνητο προσέκρουσε σε κολόνα φωτισμού στην 62 Μαρτύρων

Σάλος στον χώρο των καλλιτεχνών από τις μεθοδεύσεις της Λίνας Μενδώνη

Και εκεί που ακούς ότι υπάρχει διένεξη μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και των καλλιτεχνών επειδή θέλει (η υπουργός) να δώσει σε ιδιώτη τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων πληροφορείσαι ότι υπάρχει εμπλοκή στην υπόθεση του επιχειρηματία, ιδιοκτήτη της 24 Media και συνιδιοκτήτη της Stoiximan.gr, Δημήτρη Μάρη!

Ο κ.Μάρης που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με το συγκεκριμένο αντικείμενο το οποίο όμως είναι εξαιρετικά σύνθετο και απαιτεί γνώση και εμπειρία.. Παρόλα αυτά, ζητά από τους Έλληνες δημιουργούς, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για πάρα πολύ καιρό, να τον εμπιστευθούν, προκειμένου “να αρθεί το αδιέξοδο” στο οποίο βρίσκονται, ενώ, παράλληλα, δηλώνει την πρόθεσή του “να συμβάλλει, τόσο με την τεχνογνωσία όσο και με πόρους, στην εκπόνηση του πλάνου της ΕΔΕΜ, ώστε να καταστεί βιώσιμο, διευκολύνοντας τη διαδικασία αδειοδότησής της”.

Οι μεθοδεύσεις της υπουργού Πολιτισμού έχουν προκαλέσει την οργή των δημιουργών, που απορρίπτουν την εμπλοκή του ιδιώτη στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων ενθυμούμενοι τη σκανδαλώδη δράση της ΑΕΠΙ!

Πριν από λίγες ημέρες η Λίνα Μενδώνη εξουσιοδότησε την IP HUB Α.Ε να λειτουργήσει ως νέα ΑΟΔ (Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης) όπως λειτουργούσε και η «αμαρτωλή» ΑΕΠΙ, ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς και«μπλοκάροντας» ταυτόχρονα τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών (ΕΔΕΜ) με πρόσχημα την έκθεση βιωσιμότητας. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί, γνωρίζει πως κάτι τέτοιο χρειάζεται πολύ χρόνο και επιπλέον δεν έχει ζητηθεί ποτέ από κανέναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, παρά μόνο στοιχεία βιωσιμότητας, τα οποία έχουν ήδη προσκομίσει.

Τελικά πίσω από την IP HUB Α.Ε βρίσκεται ο Δημήτρης Μάρης που μέσω ανακοίνωσης, επιβεβαίωσε την εμπλοκή του. Ενώ οι δημιουργοί απειλούν με μηνύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις το υπουργείο, εάν δεν αδειοδοτηθεί άμεσα η ΕΔΕΜ, και καταγγέλλουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους εκμεταλλεύτηκε, ο Κωνσταντίνος Νανόπουλος, που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της IP HUB, τους καλεί σε συνάντηση με τον Δημήτρη Μάρη για «συνεργασία». Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί και προς την υπουργό Λίνα Μενδώνη αλλά και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αναφέρεται πως η IP HUB μπορεί να συνδράμει «τόσο με την τεχνογνωσία μας όσο και με την εξασφάλιση πόρων χρηματοδότησης του πλάνου σας, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο».

Η επιστολή«Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή σάς καλούμε από κοινού με τον επιχειρηματία κ. Δημήτρη Μάρη σε συνάντηση εργασίας με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των μερών.

Αποτελεί κοινό τόπο η προσπάθεια να επέλθει η κανονικότητα στον χώρο με άμεση και αποτελεσματική συλλογή των δικαιωμάτων, διαφάνεια στη διανομή και κυρίως αίσθημα συλλογικής ευθύνης για έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους του πολιτισμού μας, διασφαλίζοντας σε απόλυτο βαθμό τα δικαιώματα του συνόλου των Ελλήνων και ξένων δημιουργών και εκδοτών.

Στην προσπάθειά σας αυτή είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συνδράμουμε τόσο με την τεχνογνωσία μας όσο και με την εξασφάλιση πόρων χρηματοδότησης του πλάνου σας, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Με εκτίμηση, Κωνσταντίνος Νανόπουλος»