Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινά σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 12:00 θα συναντηθεί με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Στις 13:00 θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 με τον Γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση με τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11:00.

Δείτε τον διάλογο Μητσοτάκη – Τσίπρα

– Τσίπρας: Πότε επέστρεψες;

-Μητσοτάκης: Χθες το βράδυ.

-Τσίπρας: Πρόλαβες να ξεκουραστείς από το jet lag;

-Μητσοτάκης: Συνηθισμένο το βουνό.

-Τσίπρας: Πόσο μείνατε;

-Μητσοτάκης: Δυο μέρες στην Ουάσινγκτον, 18 ώρες στη Φλόριντα, τα απολύτως απαραίτητα.

-Τσίπρας: Πρέπει να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική.

-Μητσοτάκης: Νερό πολύ πίνω.

Οι συναντήσεις αυτές αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα Ελληνοτουρκικά αλλά και για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Αναμένεται να παραθέσει τους παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, αλλά και τα όσα συζητήθηκαν για επέκταση των Αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Επίσης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συζητηθεί το τελευταίο κεφάλαιο των θεσμικών αλλαγών της κυβέρνησης, ήτοι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η κατάργηση της απλής αναλογικής. Είναι δε πολύ πιθανό η συζήτηση να επεκταθεί και στην επιλογή του προσώπου που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Από την κυβέρνηση τονίζουν, ότι ο κ. Μητσοτάκης από την αρχή της θητείας του έχει επιδιώξει τη συνεννόηση σε μείζονα ζητήματα κι ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, δικαιολογώντας την απόφαση του πρωθυπουργού για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μολαταύτα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ταύτιση με το ΚΙΝΑΛ

Σε ό,τι αφορά δε ειδικά τον εκλογικό νόμο, το σχέδιο της κυβέρνησης ταυτίζεται με αυτό ΚΙΝΑΛ για το «κλιμακωτό μπόνους». Δηλαδή, οι επιπλέον έδρες που θα κερδίζει το πρώτο κόμμα θ’ αυξάνονται αναλόγως του ποσοστού που λαμβάνει. Υπολογίζεται έτσι ότι με ποσοστό 25% το πρώτο κόμμα θα παίρνει 20 έδρες ως μπόνους κι από εκεί και πάνω για κάθε 0,5% θα κερδίζει ακόμη μία έδρα, ούτως ώστε εάν συγκεντρώσει 40% – όπως η ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου – να παίρνει το μάξιμουμ του μπόνους, δηλαδή 50 έδρες. Ακόμη και με ποσοστό κοντά στο 37%, δηλαδή, ένα κόμμα θα μπορεί να είναι αυτοδύναμο.

Έτσι, ο νέος εκλογικός νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση θα προηγηθεί της προεδρικής εκλογής ή ακόμη και της ανακοίνωσης του ονόματος του «εκλεκτού» (ή της «εκλεκτής») του κ. Μητσοτάκη για την Ηρώδου Αττικού. Η εξέλιξη αυτή – όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr – κάθε άλλο παρά τυχαία πρέπει να θεωρείται και σχετίζεται απόλυτα με το σχεδιασμό του πρωθυπουργού. Είτε αφορά τις συναινέσεις πρωτίστως με το ΚΙΝΑΛ – αφού δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ – είτε ακόμη και τα… εσωκομματικά της ΝΔ, πάντοτε σε σχέση με την προεδρική εκλογή.