Ελλάδα

Ο «Ρινόκερος» συνεχίζεται χωρίς τον Άρη Σερβετάλη

Στον εισαγγελέα και τέταρτος ηθοποιός που καταγγέλλεται για βιασμούς

Η απόφαση του Άρη Σερβετάλη να αποχωρήσει από την παράσταση «Ο Ρινόκερος», που ανεβαίνει στο θέατρο Κιβωτός, λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, προκάλεσε αντιδράσεις. Ο γνωστός ηθοποιός δεν θέλησε να παίζει μόνο για εμβολιασμένους, αφού οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους.

Μερικά 24ωρα μετά τη «βόμβα» της αποχώρησης που έριξε ο Άρης Σερβετάλης και τις φωνές πως με τη στάση του αφήνει τους άλλους ηθοποιούς αλλά τους τεχνικούς και τους εργαζόμενους στο θέατρο, ανέργους, έρχεται ακόμη μια ανατροπή για τον… «Ρινόκερο».

Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν την παράσταση «Ο Ρινόκερος» ανακοίνωσαν την Πέμπτη (25.11.2021) ότι το έργο δεν θα «κατέβει» τελικά. Πως η παράσταση θα συνεχιστεί αλλά με άλλον πρωταγωνιστή.

Στην ανακοίνωσή τους, οι ηθοποιοί εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση του Άρη Σερβετάλη και την αποχώρησή του αλλά όπως τονίζουν «ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του».

Σημειώνουν, πάντως, ότι δεν θεωρούν ότι «ως εμβολιασμένοι πολίτες και ηθοποιοί, διαχωριζόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο από λοιπούς τυχόν ανεμβολίαστους συμπολίτες μας» και πως «η αποχή από την τέχνη μας, η οικειοθελής διακοπή μίας παράστασης, δεν θα μπορούσε να αποτελεί λύση στα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση».

Και επειδή, όπως αναφέρουν, τα θέατρα σε καιρούς κρίσης πρέπει να μένουν ανοιχτά, αποφάσισαν με τον σκηνοθέτη και εκπρόσωπο της παραγωγής, να συνεχιστεί η παράσταση και να αντικατασταθεί ο Άρης Σερβετάλης. Δεν ανακοινώνεται πάντως το όνομα του νέου πρωταγωνιστή.

Η ανακοίνωση

Ως εργαζόμενοι ηθοποιοί στην παράσταση «Ρινόκερος» θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για τη διακοπή της παράστασης μας, λόγω της αποχώρησης του συναδέλφου μας  Άρη Σερβετάλη.

Παρ’ όλα αυτά, είναι κοινή μας θέση να μην προβούμε σε επικρίσεις εις βάρος κανενός. Έτσι κι αλλιώς ο καθένας μας κρίνεται από τις πράξεις του.

Ούτε θεωρούμε ότι ως εμβολιασμένοι πολίτες και ηθοποιοί, διαχωριζόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο από λοιπούς τυχόν ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Και παρά το ότι είναι εύλογο να εκφράζει κανείς επιφυλάξεις ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, θεωρούμε ότι η αποχή από την τέχνη μας, η οικειοθελής διακοπή μίας παράστασης, δεν θα μπορούσε να αποτελεί λύση στα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Το Θέατρο είναι τόπος επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων. Είναι τόπος συνάντησης ανθρώπων, σκέψεων, ιδεών. Είναι τόπος που ο δημόσιος λόγος αρθρώνεται και πλάθονται συνειδήσεις. Είναι ένα από τα πιο βασικά κύτταρα της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό τα θέατρα σε καιρούς κρίσης πρέπει να μένουν ανοιχτά. Για μας αυτό είναι χρέος μας.

Με αυτές τις σκέψεις, την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, οι ηθοποιοί της παράστασης συναντηθήκαμε με τον σκηνοθέτη και τον εκπρόσωπο της παραγωγής και αποφασίσαμε ομόφωνα να συνεχιστεί η παράσταση προχωρώντας σε αντικατάσταση.

Η ομάδα του «ΡΙΝΟΚΕΡΟΥ»