Ελλάδα

Όχι από το ΣτΕ στο αίτημα Φουρθιώτη να αυξηθούν τα μέτρα φρούρησής του

Σέρρες: Στη φυλακή αρνητής της μάσκας – Το σκεπτικό πίσω από την πρωτοφανή απόφαση

Λίγες μόλις ώρες μετά τη σύλληψη του Μένιου Φουρθιώτη, το Δ΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών απέρριψε το αίτημα του, με το οποίο ζητούσε να ανασταλεί η πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που μείωσε τα μέτρα ασφαλείας τα οποία είχαν αποφασιστεί και διατεθεί για την προστασία του.

Συγκεκριμένα με την από 31.3.2021 πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. έπαυσε η προσωπική φρούρηση του Μένιου   Φουρθιώτη (4 αστυνομικοί,  συνοδευτική μοτοσυκλέτα με αστυνομικό και υπηρεσιακό αυτοκίνητο) και η φρούρηση της κατοικίας του, ενώ παραμένει η φρούρηση των χώρων εργασίας του.

Στο σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών επισημαίνεται ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ο κ. Φουρθιώτης ότι θα υποστεί από την προσβαλλόμενη πράξη του  αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. «δεν δικαιολογεί την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, η οποία πρέπει, ως εκ τούτου, να απορριφθεί»

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι μετά τον περιορισμό των μέτρων ασφαλείας, ο Μένιος Φουρθιώτης δεν έχει επικαλεστεί νέα περιστατικά από τα οποία να προκύπτει κίνδυνος για την ασφάλεια της ζωής του και κατά συνέπεια έκριναν ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί από την προσβαλλόμενη πράξη του  αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. «δεν δικαιολογεί την χορήγηση της αιτούμενης αναστολής».

Μέσω του συνηγόρου του ο Μένιος Φουρθιώτης είχε επικαλεστεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, ιδιοκτήτη ΜΜΕ, εκδότη και παρουσιαστή, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν σε βάρος του απειλές (τηλεφωνικές και δια ζώσης), εξυβρίσεις, τηλεφωνικές οχλήσεις, παρακολουθήσεις, δικαστικές διαμάχες, απόπειρα διάρρηξης της οικίας του, τηλεφωνικές απειλές για τοποθέτηση βόμβας στο στούντιο τηλεοπτικού σταθμού κατά την διάρκεια εκπομπής του, κ.λπ. και για το λόγο αυτό ζητούσε κατ΄ επανάληψη την ενίσχυση της προστασίας του από την ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα, στις 8.3.2021 και σε 3 ακόμη εν συνεχεία ημερομηνίες, ισχυριζόμενος ότι δέχεται τρομοκρατικές απειλές ζήτησε την διάθεση 8 αστυνομικών, δύο συνοδευτικών υπηρεσιακών μοτοσυκλετών και δυο αυτοκινήτων, καθώς και 24ωρη φρούρηση του σπιτιού του.

Τελικά του χορηγήθηκαν 4 αστυνομικοί, ένα αυτοκίνητο, μια μοτοσυκλέτα, 24ωρη και καθημερινή φρούρηση της κατοικίας του και η συνέχιση φρούρησης των χώρων εργασίας τους σε   καθημερινή 24ωρη βάση.

Στην αίτηση αναστολής υποστήριζε ότι από την επίμαχη πράξη του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και σωματική ακεραιότητά του, ενώ έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων κάτι που  οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτές θα συνεχιστούν, κάτι που παράλληλα μεταφράζεται σε διαρκή και άμεσο κίνδυνο βαριάς σωματικής βλάβης του, ακόμη και τον θάνατό του.

Παράλληλα, επικαλέστηκε ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του λόγω των αλλεπάλληλων απειλών κατά της ζωής του, ενώ επικαλέστηκε ψυχοσωματικές παθήσεις.