Οικονομία

Πετρέλαιο: Γιατί δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι μέχρι τέλος του χρόνου

Το πετρέλαιο διατήρησε κέρδη πριν από την ανακοίνωση των προοπτικών της αγοράς του ΟΠΕΚ, με τους traders να αναζητούν ενδείξεις για το αν θα παραταθούν οι περιορισμοί της προσφοράς, καθώς και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα διαμορφώσουν τις προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική.

Το πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 0,7% χθες (13.5.2024), με το West Texas Intermediate κοντά στα 79 δολάρια. Με τα στοιχεία για τις περικοπές λειτουργίας των διυλιστηρίων και τη μείωση των χρονικών διαστημάτων να δείχνουν μια ελαφρώς πιο ήπια αγορά, η μηνιαία βαθιά κατάδυση του καρτέλ έρχεται περίπου δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση των μελών για να αποφασίσουν για την πολιτική.

Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού σήμερα (14.5.2024), ακολουθούμενα από μια εκτύπωση για τους καταναλωτές την επόμενη ημέρα, θα δώσουν ενδείξεις για το αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει το περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια αργότερα μέσα στο έτος ή αν οι προσδοκίες για μειώσεις θα μεταφερθούν στο 2025.

Το αργό πετρέλαιο βρίσκεται σε πτωτική τροχιά από τον Απρίλιο, με το πριμ γεωπολιτικού κινδύνου που πυροδοτήθηκε από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή να εξανεμίζεται σε μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά, οι τιμές παραμένουν υψηλότερες από την αρχή του έτους, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του περιορίζουν τις ροές, και η ομάδα αναμένεται ευρέως να επεκτείνει τους περιορισμούς και στο δεύτερο εξάμηνο.

«Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρέχοντα σχέδια παραγωγής, εδραιώνοντας έτσι τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς», δήλωσε ο Vivek Dhar, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με τις προηγμένες οικονομίες να αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια, το Brent θα είναι κατά μέσο όρο 80 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο και 85 δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες, δήλωσε ο Dhar.

ΠΗΓΗ newsit.gr