Ελλάδα

Ολοκληρωτική η καταστροφή του AH-64D Longbow Apache – Δεν πρόκειται να ξαναπετάξει

Αδύνατον να επισκευαστεί και να ξαναπετάξει το επιθετικό ελικόπτερο AH-64D Longbow Apache, της Αεροπορίας το οποίο κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου Ορφανού, δυτικά της Χαλκιδικής, σήμερα το πρωί.

Το ελικόπτερο,. όχι απλώς ανατράπηκε, αλλά κόπηκε “στα δύο” το ουραίο τμήμα και βέβαια τα ηλεκτρονικά του έχουν πλήρως καταστραφεί, το ίδιο και οι έλικες. Η συνολική ζημιά είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ και βέβαια, ουδέποτε ξαναπέταξε ελικόπτερο που κόπηκε “στα δύο”.

Για την ώρα να μείνουμε στο ότι σώθηκαν οι δύο πιλότοι και αυτό είναι το μοναδικό θετικό. Το πώς έγινε το ατύχημα και το ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες του θα αναλυθεί, αν και κοινή συνισταμένη σε όλες τις περιπτώσεις φαίνεται να είναι η έλλειψη κονδυλίων που ταλανίζει το στράτευμα.

Και στην περίπτωση που υπήρξε κάποια μηχανική αστοχία (οι διαθεσιμότητες των AH-64 Apache είναι πολύ κάτω του 50% και τα ελικόπτερα κανιβαλίζονται για να βγουν κάποια σε επιχειρησιακή ετοιμότητα) και στην περίπτωση του λάθος ελιγμού: Οι ώρες εκπαίδευσης των πιλότων είναι πολύ ολιγότερες από αυτές που έπρεπε να είναι…

Pronews