Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί το “σήριαλ” ΟΠΕΚΕΠΕ, με την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να συνεδριάζει την Τετάρτη και την Πέμπτη και να καλεί τον Λάμπρο Αντωνόπουλο, παραιτηθέντα γραμματέα της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, ως παραγωγό που έλαβε επιδότηση και την οποία κατόπιν επέστρεψε. Επίσης καλείται η … πολυσυζητημένη πρώην πολιτεύτρια της ΝΔ Πόπη Σεμερτζίδου. Υπενθυμίζεται ότι η κ.Σεμερτζίδου είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ λόγω των πολυτελών αυτοκινήτων που κατέχει και τα οποία δεσμεύτηκαν – όπως και 11 ακίνητα ιδιοκτησίας της ίδιας και συγγενών της.
Η Επιτροπή καλεί επίσης τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ και συνιδιοκτήτη του ΚΥΔ «Αγροσυμβουλή» στην Λάρισα, γεωπόνο Δημήτρη Ντογκούλη, καθώς και τον ιδιοκτήτη ΚΥΔ Ηλία Καλφούντζο, στέλεχος της ΝΔ.
Άφαντος ο Γ.Ξυλούρης, οργισμένος ο Α.Στρατάκης
Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την πολυαναμενόμενη κατάθεση του αγροτοκτηνοτρόφου της Κρήτης Γιώργου Ξυλούρη, ο οποίος φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τελικά να μην πραγματοποιείται.
Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης χθες Πέμπτη το πρωί, έφτασε στα χέρια των βουλευτών υπόμνημα από τον κ. Ξυλούρη, στο οποίο ο ίδιος ανέφερε ότι δεν επιθυμούσε να παραστεί στη διαδικασία, επικαλούμενους το δικαίωμα της σιωπής, δηλώνοντας παράλληλα ότι η όποια αναφορά επί του θέματος του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί είναι επιβαρυντική για τον ίδιο, οδηγώντας στην αυτοενοχοποίησή του. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μεγάλη ένταση στα μέλη της Επιτροπής, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζητά τη βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις από μέρους της, υπό τον φόβο να μην ειπωθούν πράγματα για πολιτικά πρόσωπα προερχόμενα από το κυβερνών κόμμα.
Όσον αφορά στο δεύτερο πρόσωπο που επρόκειτο να καταθέσει χθες στην Εξεταστική, ο αγροτοσυνδικαλιστής Ανδρέας Στρατάκης, έδωσε κανονικά το “παρών” στη διαδικασία, αρνούμενος όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση του κ. Ξυλούρη στον εισαγγελέα, μία πρακτική η οποία προφανέστατα αποτρέπει το ενδεχόμενο της παρουσίας του αγροτοσυνδικαλιστή στην Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, καθώς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον νόμο, σε τέτοιες περιπτώσεις οι εισαγγελικές διαδικασίες εκτείνονται σε ένα χρονικό πλαίσιο περίπου 6 ή 7 μηνών, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι θα ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής, οπότε ο κ. Ξυλούρης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δε θα εμφανιστεί ποτέ στη Βουλή.
Η σύγκρουση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την πρόταση που κατέθεσε η πλειοψηφία ήταν σφοδρή, με την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Μιλένα Αποστολάκη να υποστηρίζει ότι προς το παρόν ο κ. Ξυλούρης δεν είναι κατηγορούμενος, ούτε διώκεται έχοντας διαπράξει κάποιο επιβεβαιωμένο αδίκημα, γεγονός που θα εμπόδιζε την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, αλλά όπως τόνισε η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το όλο σκηνικό στήθηκε σε συνεννόηση του Γιώργου Ξυλούρη με τη Ν.Δ., ώστε ο ίδιος να βρεθεί σε άβολη θέση, όταν του ζητηθεί να μιλήσει για τον ρόλο του στο κύκλωμα των παράνομων επιδοτήσεων και τη σχέση με πρώην υπουργούς.
«Η απόφαση του Γιώργου Ξυλούρη να μην προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή τον φέρνει αντιμέτωπο με τις συνέπειες του νόμου», δήλωσε ο εισηγητής της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης, προσθέτοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία θα διαβιβάσει άμεσα την υπόθεση στον εισαγγελέα, προκειμένου να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα περαιτέρω».
«Δεν έχει την ιδιότητα κατηγορουμένου. Δεν του έχει ασκηθεί δίωξη. Δεν έχει την ιδιότητα υπόπτου. Δεν υπάρχει προκαταρκτική εξέταση. Εκτός αν ο ίδιος ομολογεί ότι απ’ όσα θα πει θα αποδειχθεί ενοχή του. Ο λόγος που ο Ξυλούρης δεν έρχεται να καταθέσει δεν είναι όσα ισχυρίζεται με καταχρηστικό τρόπο. Ο λόγος που δεν καταθέτει είναι άλλος. Αν εμφανιστεί στην επιτροπή μας, θα αναγκαστεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των συναδέλφων και θα πρέπει να διαψεύσει τον Βορίδη, ότι δεν είχε σχέση με επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ», είπε η Μιλένα Αποστολάκη.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, ζητώντας και εκείνος με τη σειρά του τη βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα.
«Ο μάρτυρας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αρνηθεί την προσέλευσή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στρατάκης: «Δεν προκύπτει πουθενά κατηγορία εις βάρος μου»
Σε αντίθεση με τον Γιώργο Ξυλούρη, ο Ανδρέας Στρατάκης, το δεύτερο σημαντικότερο πρόσωπο του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, εμφανίστηκε στη Βουλή, προκειμένου να καταθέσει τα όσα γνωρίζει ο ίδιος για την υπόθεση και ποια είναι η σχέση του με εκείνη. Ο κ. Στρατάκης επεσήμανε ότι από πουθενά δεν προκύπτει καμία εμπλοκή του στο κύκλωμα των παράνομων επιδοτήσεων, κατηγόρησε μερίδα του Τύπου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι επιχειρούν να τον ενοχοποιήσουν για λόγους εντυπώσεων, ενώ θέλησε να μη μιλήσει για τον Γιώργο Ξυλούρη και τις κατηγορίες που του αποδίδονται, παρά τις επίμονες προσπάθειες των βουλευτών να εκμαιεύσουν ορισμένες πληροφορίες.
Σε ερώτημα του εισηγητή της Ν.Δ. Μακάριου Λαζαρίδη για τη θητεία του ως άμισθος σύμβουλος του Μάκη Βορίδη, επί υπουργίας του, ο κ. Στρατάκης απάντησε ότι δε γνώριζε τον Βορίδη από πριν, αλλά τον γνώρισε ως υπουργό. Για τις επιδοτήσεις που λαμβάνει, είπε ότι καλλιεργεί 65 στρέμματα ελιάς και μαζί με τα ζώα του – επιδοτείται για 60 ζώα – λάμβανε το 2015 11.000 ευρώ και από το 2015, με την “καρατόμηση” από τις δενδρώδεις καλλιέργειες, πήρε πέρυσι βασική ενίσχυση 3.000 ευρώ. Η σύζυγός του έλαβε 3.150 ευρώ για 65-75 ζώα, ο γιος του 850 ευρώ και οι μεγαλύτεροι κατ’ εκτίμηση 4.500-5.000 ευρώ. Είπε ότι έχει ελεγχθεί πολλές φορές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν είχε ποτέ πρόβλημα.

Ως φιλική κι επαγγελματική περιέγραψε τη σχέση του με τον Γιώργο Ξυλούρη, ενώ για τη “ΓΑΙΑ Επιχειρείν” είπε ότι κατά την ίδρυσή της μετείχε και η ΕΑΣΗ στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό 35% – όπως μετείχαν 3 ή 4 εκπρόσωποι των μετόχων των συνεταιρισμών. Ο ίδιος από τον Νοέμβριο του 2016 ως τον Σεπτέμβριο του 2024 ήταν μέλος του Δ.Σ., διευκρινίζοντας ότι τα μέλη της διοίκησης δεν έχουν εκτελεστική αρμοδιότητα.
Σε ερώτηση της εισηγήτριας του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου για το πώς εκτιμάει την άρνηση του Γιώργου Ξυλούρη να προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή, είπε πως κι ο ίδιος το πληροφορήθηκε χθες και πως, όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, βρήκε το τηλέφωνό του κλειστό.
«20.000-21.000 ευρώ είναι τα εισοδήματά μας», είπε ο κ. Στρατάκης, ενώ όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση για τα εισοδήματά του, η σύζυγός του εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος για να βελτιώσουν το εισόδημά τους κι ο ίδιος ασχολείται με όλα τα άλλα.
Για την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου στην Κρήτη, είπε ότι «το 2019 η Κρήτη ενεργοποίησε 112.741 αιτήσεις (επί ΣΥΡΙΖΑ)». Το 2020, πρόσθεσε, επί Ν.Δ. και επί θητείας Στρατάκη ως συμβούλου Βορίδη, «είχαμε 106.787 αιτήσεις», τονίζοντας ότι ο Ξυλούρης «δε μου ζήτησε ποτέ να κάνω κάτι».
Για τη δήλωση ζώων από τη σύζυγό του το 2018, είπε ότι εκείνη τη χρονιά αγόρασαν από τον Ξυλούρη κάποια αμνοερίφια – η γυναίκα του – για να μπορεί να επιδοτείται από το εθνικό απόθεμα. «Η γυναίκα μου παίρνει κι αυτή μια επιδότηση που αντιστοιχεί σε αγορά 6 τόνων τροφής – αυτό είναι το κόστος της τροφής που αγοράζουμε, αυτή είναι η επιδότηση», τόνισε ο ίδιος.
Αιχμές προς τα κόμματα και τον Τύπο
«Πάτε να μου τινάξετε το σπίτι μου στον αέρα»
Για οφειλές και δεσμευμένους λογαριασμούς του είπε, απαντώντας στην εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, ότι «από το 2017 και μετά δε ζω κανονικά. Από το 2017 και μετά έχω δεσμευμένους λογαριασμούς, όχι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά από τον ΕΦΚΑ», από τα χρέη λόγω του συνεταιρισμού.
Σε επίμονες ερωτήσεις για τον Γιώργο Ξυλούρη, ο κ. Στρατάκης ζήτησε να μην ερωτάται για τον Ξυλούρη αλλά για τον ίδιο, ρωτώντας για τι κατηγορείται ο ίδιος. «Πάτε να μου τινάξετε το σπίτι μου στον αέρα. Δεν αντέχω άλλο τις κατηγορίες κάθε μέρα, για να γίνεται πολιτική αντιπαράθεση», ξέσπασε ο Ανδρέας Στρατάκης.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κόκκαλης, πήρε τον λόγο, ρωτώντας τον Ανδρέα Στρατάκη για τη φράση του «και 1.000 ζώα να έχω, για 60 επιδοτούμαι». Ο ίδιος είπε ότι σε αυτόν τον αριθμό αντιστοιχούν τα ιστορικά του δικαιώματα και ότι δεν έχει αγοράσει δικαιώματα.
Για τους δεσμευμένους του λογαριασμούς είπε ότι «από την ώρα που υπαχθήκαμε στο άρθρο 160, έχουν ανασταλεί οι ποινικές διώξεις, αλλά οι λογαριασμοί μου παραμένουν δεσμευμένοι».
Μετά από ερώτηση του κ. Κόκκαλη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ακολούθησε δεύτερο ξέσπασμα με στόχο τον Κ. Μπάρκα του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για ρητορείες και ενοχοποίησή του σε εκπομπές αθηναϊκών καναλιών.

ΠΗΓΗ neakriti.gr

