Ελλάδα

Παγώνη: Ανησυχία για το κοκτέιλ γρίπης στα παιδιά – Τι προκαλούν η «Κράκεν» και ο «Όρθρος»

Στις υποπαραλλαγές του κορονοϊού «Κράκεν» και «Όρθρος», αλλά και στο «κοκτέιλ» γρίπης που ταλαιπωρεί κυρίως τα παιδιά, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (24.01.2023) στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. 

«Ο κορονοϊός με τις υποπαραλλαγές του είναι εδώ», τόνισε η Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας ότι η «Κράκεν» και ο «Όρθρος» – που εκδηλώθηκαν σε ΗΠΑ και Βρετανία αντίστοιχα – ρίσκονται το επίκεντρο της προσοχής των ειδικών. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε επίσης ότι ανησυχία επικρατεί και για το «κοκτέιλ» γρίπης, που ταλαιπωρεί κυρίως παιδιά έως 4 ετών.

Στη Βρετανία, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τα κρούσματα της υποπαραλλαγής «Όρθρος» αυξάνονται, αλλά αλλά όχι μόνο εκεί. Λόγω κινητικότητας η «Όρθρος» έχει φτάσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, επομένως και στην Ελλάδα, όπως έχει επιβεβαιωθεί.

Η μετάλλαξη «Όρθρος» που ανήκει στην Όμικρον – όπως και η «Κράκεν» -, αφορά το ανώτερο αναπνευστικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εξελίσσονται σε πνευμονία, με αποτέλεσμα τα εκάστοτε περιστατικά να λαμβάνουν οδηγίες από τους γιατρούς και να επιστρέφουν σπίτι τους, ξεκαθάρισε η κ. Παγώνη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα περιστατικά εκείνα που έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα ίσως να χρειαστούν και νοσηλεία.

Το «κοκτέιλ» γρίπης, υποπαραλλαγών κορονοϊού και ο συγκυτιακού αναπνευστικού ιού (RSV), που αφορά κυρίως παιδιά έως 4 ετών, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις φαρμάκων, κυρίως αντιπυρετικών είναι λογικό να έχει προκαλέσει ανησυχία.

Μεγάλη κινητικότητα στα νοσοκομεία

Όπως εξήγησε η Ματίνα Παγώνη, στα νοσοκομεία -εκτός από τα περιστατικά κορονοϊού που δεν είναι πολλά- υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εξαιτίας των άλλων αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε πως δεν υπάρχει ανησυχία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία λόγω «Κράκεν» ή «Όρθρου», αλλά τα άτομα που νοσούν δεν παύουν να μεταδίδουν τον ιό.

Σχετικά με το αν τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες υποπαραλλαγές του κορονοϊού, η Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι «Βεβαίως και είμαστε καλυμμένοι και με τα επικαιροποιημένα, καθώς καλύπτουν την “Όμικρον”. Για αυτό επιμέναμε να εμβολιαστεί ο κόσμος».

«Έχουμε χαλαρώσει αρκετά με το εμβόλιο της γρίπης», οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικό επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, αποκάλυψε η Ματίνα Παγώνη. «Φέτος έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 2.600.000 ενώ πέρυσι 4.500.000, παρόλο που βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το κάνουν».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι η κορύφωση αυτού του συνδυασμού των αναπνευστικών προβλημάτων – δηλαδή της γρίπης και των υπόλοιπων ιώσεων – θα φτάσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.