Ελλάδα Επικαιρότητα

Πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ: Ποιοι συμμετέχουν στην νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 16 Μαρτίου

Πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Ποιοι συμμετέχουν στην νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 16 Μαρτίου

Σε απεργιακό κλοιό μεθαύριο Πέμπτη και η Κρήτη, με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη – Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας

«Παραλύει» μεθαύριο Πέμπτη όλη χώρα, μετά την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με φόντο τη σιδηροδρομική τραγωδία στην κοιλάδα των Τεμπών.

Με το σύνθημα «όχι στην ατιμωρησία», χιλιάδες πολίτες αναμένεται για μία ακόμη ημέρα να γεμίσουν τις κεντρικές πλατείες όλων των μεγαλουπόλεων της χώρας και ένα “ποτάμι οργής” για τις 57 ψυχές που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους τη μοιραία 28η Φεβρουαρίου θα κυλήσει στους κεντρικούς δρόμους της χώρας.

Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί και στην Κρήτη και συγκεκριμένα:

* Στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

* Στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

* Στις 10 το πρωί στη Δημοτική Αγορά Χανίων.

* Στις 6:30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου, στην πλατεία Ελευθερίας στην Ιεράπετρα και στην πλατεία Ηρώων στη Σητεία.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Το ένα μετά το άλλο τα εργατικά συνδικάτα του νησιού ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία μεθαύριο Πέμπτη. Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, απαιτώντας να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ως επί το πλείστον σε νέα παιδιά, κηρύσσει νέα 24ωρη απεργία για τις 16 Μαρτίου. Με τη νέα αυτή απεργιακή κινητοποίηση το ΕΚΗ εκφράζει με τον δικό του τρόπο τη διαχρονική του απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή του γι’ αυτό που συνέβη στα Τέμπη.

Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, «ζούμε σε μία περίοδο θλίψης και οργής. Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν ήταν δυστύχημα, ήταν δολοφονία. Δυστυχώς, όλοι ασχολούμαστε με το “δέντρο”, τον σταθμάρχη και δεν ασχολούμαστε με το “δάσος” και τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού μας συστήματος. Δε βλέπουμε υπουργούς να τους καλούν οι εισαγγελείς. Δε βλέπουμε διαδικασίες που θα άρμοζαν σε μια δημοκρατική χώρα. Μόλις σε λίγες βδομάδες το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών δημιουργήθηκε και εγκαταστάθηκε. Το ψηφιακό σύστημα, όμως, ελέγχου και ασφάλειας κίνησης των τρένων έχουν περάσει 20 ολόκληρα χρόνια και ακόμα να εγκατασταθεί. Δυστυχώς, το πληρώνουμε με απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων

«Η θλίψη και η οργή που νιώθουμε να μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνα, να αγωνιστούμε για εμάς, για τις ζωές μας, για τα παιδιά μας, για να μη θρηνήσει καμία μάνα άλλο παιδί! Δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Δε θα ξεχάσουμε και αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και συνεχίζει: «Το “ποτάμι” της οργής που πλημμύρισε το Ηράκλειο, σε μια συγκλονιστική και μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση, έστειλε την κυβερνητική προπαγάνδα στο καλάθι των αχρήστων! Δώσαμε την πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και σε όλους όσοι θέλουν να συγκαλύψουν το έγκλημα των Τεμπών και τα πραγματικά αίτια (…). Είναι καιρός να πάρουμε εμείς, οι απλοί άνθρωποι, την κατάσταση στα χέρια μας και με τον αγώνα μας να προστατεύσουμε τη ζωή μας, να εξασφαλίσουμε το μέλλον που έχουν ανάγκη οι οικογένειές μας.

Κανείς να μην επιτρέψει να μπαίνουν οι ζωές μας στο ίδιο ζύγι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Κανείς να μην επιτρέψει να ξεπλύνουν με το αίμα του λαού τις ευθύνες τους όλες οι κυβερνήσεις που μετέτρεψαν τις μαζικές μεταφορές από αγαθό σε εμπόρευμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής τη μετράνε και την υπολογίζουν με το πόσο τούς κοστίζει.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό και να επιβάλλει αυτό που έχουμε ανάγκη για το σήμερα και για το μέλλον των οικογενειών μας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασισμένοι! Είναι ο μόνος τρόπος για να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες, ο μόνος τρόπος για να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη».

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους φοιτητές, καλώντας τους να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Μαρτίου, στις 11 το πρωί.

«Η χώρα συγκλονίστηκε από την ανείπωτη τραγωδία που συνέβη στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στο οποίο έχασαν άδικα τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι και κυρίως νέα παιδιά. Καθήκον μας είναι να μην επιτρέψουμε να συμβούν ποτέ ξανά τέτοιες τραγωδίες», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων

Μετά από τις συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που συγκλόνισε τους πάντες, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων καλεί ξανά όλους τους εργαζόμενους του νομού μας να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου, που κήρυξε η ΓΣΕΕ, με ομόφωνη απόφαση του 38ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της.

«Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στη Δημοτική Αγορά Χανίων, για να εκφράσουμε με τον δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα περισσότερο την οργή γι’ αυτό που συνέβη στα Τέμπη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Οι εκπαιδευτικοί

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου “Δ. Θεοτοκόπουλος” καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν ξανά, μαζικά και δυναμικά, στη νέα απεργιακή κινητοποίηση στην πλατεία Ελευθερίας, ζητώντας:

«* Nα έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

* Nα σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Μόνο με την ενότητα και τον αγώνα μας μπορούμε να κερδίσουμε αυτό που σήμερα έχουμε ανάγκη: υγεία, ευημερία, ασφάλεια για εμάς και όλο τον λαό».

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου συμμετέχει και καλεί στη Γενική Απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Απεργούμε και διεκδικούμε:

Να σταματήσει η δολοφονική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να επανακρατικοποιηθούν όλες οι δομές, αγαθά και υπηρεσίες που συνιστούν κοινωνικές ανάγκες και κατακτήσεις. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του νερού. Να ακυρωθεί το ξεπούλημα του Ογκολογικού Παίδων και των άλλων δομών Δημόσιας Υγείας στις οποίες επιφυλάσσεται παρόμοια τύχη.
Να ενισχυθούν άμεσα με προσλήψεις και υλικοτεχνικές υποδομές η Υγεία, η Παιδεία, οι Μεταφορές, η Δασική Υπηρεσία, οι υπηρεσίες Πρόνοιας και όλες οι κοινωφελείς δομές.
Να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους ενόχους του εγκλήματος στα Τέμπη. Να σταματήσει επιτέλους η διαπλοκή Δικαιοσύνης, Μ.Μ.Ε. και πολιτικής εξουσίας.
Να πάψει η αστυνομοκρατία και οι οικονομικοί – κοινωνικοί φραγμοί σε εργασία και εκπαίδευση απέναντι στη νέα γενιά. Να μπορέσουν να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους, να εργαστούν και να δημιουργήσουν. Να αποσυρθεί ο νόμος 5029, που ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις.
Δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν θα ανεχτούμε τους υπεύθυνους και τις πολιτικές που γεννάνε τέτοια εγκλήματα.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

«Όλων οι ζωές μετράνε. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι.

Για τη Συνομοσπονδία τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής:

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δεν θα συμβεί ποτέ ξανά;» τονίζει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης.

Τη συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

«Με τη γενική πανεργατική απεργία, απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Επίσης, απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της καλεί και τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω της 24ωρης απεργίας

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία την Πέμπτη 16 Μαρτίου λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην πανελλαδική απεργία.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ αναφέρει: «Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίαση της, αποφάσισε ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας».

ΠΗΓΗ neakriti.gr