Ελλάδα

Πέτσας: Πότε υπολογίζεται να σταματήσουν τα SMS – Στήριξη των επιχειρήσεων και τον Μάιο (vid)

Πέτσας: Δύσκολο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους τουρίστες και όχι για τους Έλληνες

Για το πότε θα ληφθούν αποφάσεις για το τέλος των SMS για τις μετακινήσεις μας και για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, μίλησε το πρωί της Τετάρτης (28/4) στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η στήριξη των επιχειρήσεων θα συνεχιστεί και τον Μάιο.

Αναφερόμενος στο πότε θα φύγουν τα SMS από τη ζωή μας, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι το θέμα εξετάζεται, εκτιμώντας ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί μετά το Πάσχα. «Μετά τις 10 Μαΐου που θα ανοίξουν δραστηριότητες όπως στα σχολεία μας, και μετά τις 14 Μαΐου που προβλέπεται το άνοιγμα του τουρισμού, μέσα σε αυτό τον χρονικό ορίζοντα θα ληφθούν οι αποφάσεις» σημείωσε.

«Τριάντα εννιά δισεκ. ευρώ έχουμε δώσει για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ακριβώς γιατί έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία» ανέφερε ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. «Δανειστήκαμε 22 δισεκ. ευρώ από το εξωτερικό, δηλαδή την ώρα που καθηλώνονταν τα εισοδήματα στη χώρα μας για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία από το εξωτερικό εισέρευσαν 22 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της χώρας επειδή ακριβώς είχε αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» εξήγησε.

Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, από τον Ιούνιο του 2019 έως το Φεβρουάριο του 2021 επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα 25,7 δισεκ. ευρώ ιδιωτικών καταθέσεων, άλλη μια απόδειξη εμπιστοσύνης, έφυγαν ταυτόχρονα από τους ισολογισμούς των τραπεζών 28 δισεκ. ευρώ κόκκινα δάνεια. Υπάρχει ώριμο έδαφος για να ξαναρχίσουν να δίνουν οι τράπεζες ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κλπ) για να ωθήσουμε την οικονομία γρήγορα προς τα πάνω.

Και το Μάιο θα συνεχίσουμε τη στήριξη των επιχειρήσεων διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός, κάνοντας λόγο για επαρκές δίχτυ προστασίας τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το υπουργείο Εσωτερικών.

Πελώνη για εμβολισμούς: Θετικά τα στοιχεία των 30-39

Για την πορεία της πανδημίας και την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού, μίλησε στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι υπάρχει μία σταθερά πτωτική τάση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με τον δείκτη θετικότητας να είναι κοντά στο 4.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα της εστίασης από τη Δεύτερα του Πάσχα, σημείωσε ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη μεγάλη εικόνα που είναι ο εμβολιασμός, αλλά και η βελτίωση του καιρού.

Για τη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών δήλωσε πως όταν λάβουν αποφάσεις για τα SMS και γενικώς για τα επόμενα βήματα θα υπάρξουν κεντρικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Σε ό,τι άφορα την πορεία του εμβολιασμού η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε ότι είναι πολύ θετικά τα στοιχεία από την προσέλευση της ηλικιακής ομάδας 30-39 αν λάβει κανείς υπόψη ότι βρισκόμαστε και στις μέρες του Πάσχα.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ