Ελλάδα

Πνευματικά δικαιώματα: «Σκάνδαλο» Μάρη προ των πυλών, με την ανοχή της Μενδώνη και της κυβέρνησης

Πνευματικά δικαιώματα: «Σκάνδαλο» Μάρη προ των πυλών, με την ανοχή της Μενδώνη και της κυβέρνησης

Μετά από ένα μήνα αντιδράσεων η κυρία Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση, εμμένοντας όμως στην αρχική της απόφαση να πάει μέχρι τέλους «αγκαζέ» με τον γνωστό στοιχηματζή κ. Δημήτρη Μάρη στον οποίο παραχωρεί μια «νέα ΑΕΠΙ» – Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ιδιοκτήτης της νέας εταιρείας πνευματικών δικαιωμάτων, IP Hub, Δημήτρης Μάρης ο οποίος καλεί τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες να… τα βρούν. Μετά την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση αφήνει εκτός την ανεξάρτητη Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής ο κ. Μάρης ρίχνει την παγίδα στους δημιουργούς: «ελάτε να συνεργαστούμε» – Να πάρει τη δουλειά ο Μάρης και να κρατάει «ομήρους» εκατοντάδες τραγουδιστές, συνθέτες και δημιουργούς – Αυτά μόνο σε «μπανανίες» μπορούν να συμβούν – Χέρι – χέρι ο Δημήτρης Μάρης με την κυβέρνηση: Απο πολέμιος του Μητσοτάκη, «αγαπημένο» παιδί; – Σιγή από το Μαξίμου για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα.

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες γύρω από το μείζον ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών και καλλιτεχνών. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των δημιουργών που απειλούν με μαζικές μηνύσεις το υπουργείο Πολιτισμού, η κυρία Μενδώνη αποφάσισε εχθες 20/01/2020 να εκδώσει ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι στηρίζει τη δημιουργία της ανεξάρτητης ΕΔΕΜ, επαναλαμβάνοντας όμως ότι δεν θα την αδειοδοτήσει εάν δεν ολοκληρωθεί το business plan

 

Η κυρία Μενδώνη πετάει στα σκουπίδια την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ξεκαθαρίζει ότι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων και επικαλείται τα (σ.σ. χρονοβόρα) στάδια της διαδικασίας και την σύνταξη και ολοκλήρωση της έκθεσης βιωσιμότητας (business plan) προκειμένου να αδειοδοτηθεί η ΕΔΕΜ.

Επίσης η κ. Μενδώνη παραδέχεται ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), εξέδωσε διαπιστωτική πράξη σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία είναι Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ), καθότι πληροί όλες τις κατά νόμον προϋποθέσεις».

Χέρι χέρι δηλαδή με τον Δημήτρη Μάρη.

Μετάφραση όλων αυτών; Μία από τα ίδια, αλλά με επίκληση σε όλες τις περιπτώσεις, του νόμου. Τυπικά δηλαδή το ΥΠΠΟ ακολουθεί, πράγματι, το γράμμα του νόμου, με αποτέλεσμα όμως να ροκανίζεται ο χρόνος, να απελπίζονται οι δημιουργοί κι αυτό να επισείει ισχυρό τον κίνδυνο της διάσπασής τους.

Διαβάστε εδώ το χρονικό του σκανδάλου:

Η Μενδώνη δίνει στον Δημήτρη Μάρη τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων;

Η ανακοίνωση της κυρίας Μενδώνη

Όπως επαναλαμβάνει λοιπόν το ΥΠΠΟΑ ως προς την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ:

«Από την πρώτη στιγμή στις συναντήσεις μας με τους δημιουργούς τέθηκαν βήματα, τα οποία και ακολουθούνται:

Το Υπουργείο έχει αναθέσει στον ΟΠΙ τη διενέργεια ελέγχου στην ΕΥΕΔ μέσω ανεξάρτητης εταιρείας. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η διενέργεια ελέγχου συμφωνήθηκε με τους δημιουργούς στις 14 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι θα παραλάβει ο νέος οργανισμός.
Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, ο νέος οργανισμός να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας. Το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει ότι ο νέος οργανισμός πρέπει να είναι κατά νόμο (4481/2017) βιώσιμος, άλλως τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δημιουργών. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΙ, η πλειοψηφία των ΟΣΔ προκειμένου να αδειοδοτηθεί, έχει προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Με την προσκόμιση της έκθεσης, η οποία θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα, θα ακολουθηθεί η κατά νόμον διαδικασία αδειοδότησης».

Το ΥΠΠΟ ζητά απαρεγκλίτως την έκθεση βιωσιμότητας για να προχωρήσει στην αδειοδότηση ενώ η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει παράλληλα: Να αδειοδοτηθεί η ΕΔΕΜ και να εκπονηθεί το business plan (το οποίο είχε δικαίωμα να ζητήσει το ΥΠΠΟ μεν, αλλά δεν ήταν και δια του νόμου απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση). Πάντως η διαδικασία για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο ολοκληρώθηκε: Την εκπόνηση του business plan αναλαμβάνει η εταιρεία Deloitte Greece και το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το εποπτικό συμβούλιο της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης εφόσον βέβαια δώσει σχετική έκκριση ο ΟΠΙ. Μακάρι…

Για τις Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης (ΑΟΔ)
Ως προς τις ΑΟΔ (την IP HUB Α.Ε καταρχάς) το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης (ΑΟΔ) γνωστοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αλλά και στη βάση των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει για τη σύστασή τους ο ελληνικός νόμος. Η σύστασή τους δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού ή της διοίκησης. Η ύπαρξη ΑΟΔ -οι οποίες λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης- προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και από την Οδηγία για τη συλλογική διαχείριση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης του ΟΠΙ, εξέδωσε διαπιστωτική πράξη σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία είναι ΑΟΔ, καθότι πληροί όλες τις κατά νόμον προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση μία ΑΟΔ δεν μπορεί να ασκήσει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση. Δεν έχει τις διευκολύνσεις και τα τεκμήρια εκπροσώπησης που προβλέπει ο νόμος. Δεν προσφέρει στους δημιουργούς τα εχέγγυα ελέγχου που προβλέπονται για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ). Επομένως, θέμα δεν υφίσταται».

Μία επισήμανση: ΑΟΔ χωρίς ρεπερτόριο και δημιουργούς δεν είναι δυνατόν να υφίσταται. Όσο όμως ορισμένοι δημιουργοί απελπίζονται από την παρατεινόμενη διαδικασία και εξαθλιώνονται οικονομικά τόσο θα είναι πιο ευάλωτοι και πρόθυμοι να στραφούν στην οποιαδήποτε λύση συμπεριλαμβανομένης και αυτήν μιάς Α.Ε. ιδιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας εντός των ημερών, ενδεχομένως και αύριο, ο Δημήτρης Μάρης θα ανακοινώσει την δραστηριοποίησή του στον χώρο. Εάν λοιπόν το ΥΠΠΟ θέλει πράγματι να βοηθήσει τους δημιουργούς να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων, μπορεί να υπερβεί τον μη υπάρχοντα επί της ουσίας σκόπελο του business plan και να αδειοδοτήσει την ΕΔΕΜ. Από εκει και πέρα και εφόσον οι επιλογές θα ήταν δύο (ή ΑΟΔ ή ΕΔΕΜ) θα εναπόκειτο στους ίδιους τους δημιουργούς να αποφασίσουν τι θα κάνουν επί ίσοις όροις.

Αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν και στη μεγάλη συνέντευξη Τύπου που έχουν εξαγγείλει για μεθαύριο, Τετάρτη, το μεσημέρι (13.00) στο «Άλσος» όλα τα σωματεία του ελληνικού τραγουδιού («ΑΣΜΑ450+», «ΜΕΤΡΟΝ», «ΣΩΜΣΕ», «ΥΠΕΡΒΑΣΗ»).

Tο ΥΠΠΟΑ κλείνει πάντως την ανακοίνωσή του προσθέτοντας: «Κύρια μέριμνα του υπουργείου είναι η προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό άλλωστε, το ΥΠΠΟΑ επεξεργάζεται ήδη σειρά άλλων μέτρων, όπως το dynamic site blocking. Προς την ίδια κατεύθυνση καλούμε να εργαστούν όλα τα μέρη».

Πνευματικά δικαιώματα: «Σκάνδαλο» Μάρη προ των πυλών, με την ανοχή της Μενδώνη και της κυβέρνησης

Εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης γύρω από τη δράση του Μάρη

Το μείζον ερώτημα που δημιουργείται είναι από που προκύπτει αυτή η εμμονή και η ξαφνική συμπάθεια της Λίνας Μενδώνη για τον στοιχηματζή / επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη;

Ως γνωστόν ο κ. Δημήτρης Μάρης έχει ανοικτά ζητήματα και θολές διαδρομές τόσο σε ότι αφορά τη δράση του με τις στοιχηματικές εταιρείες, όσο και με την εμπλοκή του στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Και εντάξει μπορεί η κυρία Μενδώνη να μην γνωρίζει πόσα χρωστάει ο κ. Μάρης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν γνωρίζουν;

Ή μήπως γνωρίζουν και επιλέγουν την σιωπή;

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να πάρει θέση το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτή την σκοτεινή ιστορία με τα πνευματικά δικαιώματα;

Ήδη εκατοντάδες κορυφαίοι δημιουργεί είναι στα κάγκελα και μιλούν ευθέως για σκανδαλώδη παραχώρηση στον στοιχηματζή κ. Μάρη.

Για όσους δεν θυμούνται, παραθέτουμε τις θολές διαδρομές των εταιρειών του κ. Μάρη και τις offshore:

Ο Δημήτρης Μάρης, η Μάλτα και οι «βαθιές αμαρτίες»

Ο Δημήτρης Μάρης, το «κρυφτούλι» με την Κύπρο και οι Ltd αγνώστου… πατρός

Δημήτρης Μάρης: Τα «παιχνιδάκια» στην Αυστρία, η Betkick και τα λογιστικά «φτιασιδώματα»

Ο Μάρης, το ξέπλυμα, τα 35 εκατ. και η «εξαφάνιση» της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

Ο Μάρης, οι διαφημίσεις της Stoiximan Ltd και το «κοστούμι» της φοροδιαφυγής

Είναι προσωπική της επιλογή της υπουργού Πολιτισμού να δώσει τα πνευματικά δικαιώματα στον Μάρη ή μήπως είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου;

Πνευματικά δικαιώματα: «Σκάνδαλο» Μάρη προ των πυλών, με την ανοχή της Μενδώνη και της κυβέρνησης

Δ. Μάρης: Από πολέμιος του Μητσοτάκη, αγαπημένο παιδί της ΝΔ;

Και μιλάμε βεβαίως για έναν επιχειρηματία ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν σφοδρός πολέμιος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο λοιδορούσε από τα Μέσα ενημέρωσης που διέθεται.

Μήπως άλλαξε κάτι μετά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία;

Μήπως ο κύριος Μάρης δεν είναι πλέον πολέμιος της κυβέρνησης, αλλά αγαπημένο παιδί του Μεγάρου Μαξίμου;

Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι και το 2018 για τη Νέα Δημοκρατία ο επιχειρηματίας των media, Δημήτρης Μάρης ήταν Persona non grata. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Έθνους» (όταν άνηκε στον Μάρη, πριν το πάρει ο Σαββίδης), το οποίο έκανε λόγο για συμπαιγνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιάννη Αλαφούζο προκειμένου να απαξιωθεί η κυβέρνηση Καραμανλή, προκάλεσε οργή στην Πειραιώς.

Είναι πάντως γεγονός ότι οι δημιουργοί δεν φαίνεται να πείθονται από τη στάση της κυρίας Μενδώνη και εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Εξοργισμένοι οι δημιουργοί

Η νέα ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ όχι μόνο δεν καθησύχασε τους δημιουργούς, αλλά τους εξόργισε στο βαθμό να απειλούν με μηνύσεις για διαφυγόντα κέρδη.

Διαβάστε αναλυτικά:

Μαζικές μηνύσεις ετοιμάζουν οι δημιουργοί κατά της Μενδώνη για τη νέα ΑΕΠΙ που δίνει στον Δ. Μάρη

Η ανακοίνωση – παγίδα για τους καλλιτέχνες

Το καταπληκτικό στην όλη ιστορία είναι ότι ανακοίνωση εξέδωσε και ο Μάρης, ο οποίος – άκουσον άκουσον – καλεί τους καλλιτέχνες να προσέλθουν σε διάλογο και να τα… κανονίσουν.

Στην επιστολή της η IP Hub «καλεί τους ενδιαφερόμενους σε ένα γόνιμο διάλογο, ώστε να επέλθει η κανονικότητα στον χώρο με άμεση και αποτελεσματική συλλογή των δικαιωμάτων, διαφάνεια στη διανομή και κυρίως αίσθημα συλλογικής ευθύνης για έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους του πολιτισμού μας, διασφαλίζοντας σε απόλυτο βαθμό τα δικαιώματα του συνόλου των Ελλήνων και ξένων δημιουργών και εκδοτών. Η πρόταση της IP Hub δεν αποκλείει και την συμπερίληψη και άλλων φορέων στο μέλλον».

Τι τους λέει πρακτικά;

Τους ρίχνει τη «φάκα με το τυράκι», ότι θα τους βάλει με κάποιο ποσοστό συνέταιρους στην εταιρεία του! Να πάρει δηλαδή την δουλειά ο Μάρης και να κρατάει «ομήρους» εκατοντάδες τραγουδιστές, συνθέτες και δημιουργούς.

Απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν μόνο στην «Κολομβία των Βαλκανίων».