Πολιτική

ΔΕΘ 2022 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού

Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που ανέκυψαν μετά την χθεσινή του ομιλία στο Βελλίδειο στην 86η ΔΕΘ καλείται να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόσο για τα 21 μέτρα τα οποία εξήγγειλε όσο και για το θέμα της αλλαγής ή μη του εκλογικού νόμου το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να ερωτηθεί και για θέματα, όπως οι προκλήσεις της Τουρκίας και για το μήνυμα που έστειλε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία από εδώ και πέρα.

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού

Ερώτηση: Αφορά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου. Πώς μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι θα γίνουν πράξη; 

“Πιστεύω ότι μιλάει το έργο μας. Ήμασταν απολύτως συνεπείς. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολίτες που αμφισβητούν ότι το πακέτο μέτρων θα υλοποιηθεί στο ακέραιο. ο λόγος για τον οποίο είμαστε σε θέση να μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού”.

Ερώτηση: Βουλευτές της ΝΔ σας ζητούν να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Θα το κάνετε;

“Έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευθούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω τον εκλογικό νόμο και να αλλάξω τον πήχη της αυτοδυναμίας για να κερδίσω τις εκλογές. Εκτός από μία περίπτωση: Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι μία “βόμβα” για την πολιτική σταθερότητα και δεχθεί να αλλάξουμε από κοινού τον εκλογικό νόμο”.

Ερώτηση: Ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη;

“Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές υπηρεσίες μας φύλλο και φτερό. Πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία. Ο κ. Ανδρουλάκης κατανοώ τον θυμό και την οργή του. Έχει πάντα την δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και στο πλαίσιο του νόμου να λάβει τις απαντήσεις που μπορεί να του δώσει”.

Ερώτηση: Είναι θεμιτό να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί; Εσείς πώς θα αντιδρούσατε; Η υπόθεση έχει γίνει τορπίλη με το ΠΑΣΟΚ;

“Προφανώς δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός. Κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από μία διαδικασία εν δυνάμει παρακολούθησης. Δεν κινδυνεύουμε ούτε από μανάβηδες, ούτε από υδραυλικούς… Θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικά αυστηρά φίλτρα. Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη. Περίμενα περισσότερη πολιτική ευαισθησία.
Από την πρώτη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εκλέχθηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε οποιαδήποτε συνάντηση μαζί μου. Του το ζήτησα δύο φορές. Αλλά το απέφυγε επιμελώς. Το πραγματικό σφάλμα που έγινε, ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη. Η γραμμή ρήξης ήταν προαποαποφασισμένη”.

Ερώτηση: Σε αυτές τις εκλογές θα επιδιώξετε συνεργασία με κάποιο κόμμα, αν δεν έχετε αυτοδυναμία; Κι αν όχι, θα πάτε σε τρίτες εκλογές; Τι εννοούσατε για τη “συμφορά” που είπατε χθες;

“Η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής… Υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα”.

Ερώτηση: Φοβάστε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας;

Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Καταλαβαίνω γιατί πριν από μία εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα της Τουρκίας επικεντρώνονται στον εθνικισμό. Δεν θα την ακολουθήσουμε σε ένα μπαράζ θερμών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο. Αλλά θα δίνουμε πάντα σαφείς απαντήσεις στην απόλυτη διαστρέβλωση, καθώς η Τουρκία παρουσιάζει την Ελλάδα ως αυτή που προκαλεί την ένταση. Δεν είμαι αυτός που είπε “Ερντογάν γιο” ως προς την επικοινωνία μεταξύ δύο αρχηγών κρατών. Τα έχω ακούσει ξανά στο παρελθόν. Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι. Θα υπάρχουν ευκαιρίες. Ακόμα και στο φορουμ της Πράγας, θα ήμουν ανοιχτός”.

Ερώτηση: Σας ανησυχεί ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και κοινωνικά ωστε να χρειαστούμε και εφεδρείες; 

“Εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, για να δίνουμε κίνητρο στους πολίτες στην εξοικονόμηση ενέργειας. Κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη.
Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. και παρέμβαση στην αντλία, ώστε να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου και να μπορούν νοικοκυριά να μεταπηδήσουν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Επίσης, θα υπάρχει γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε η τιμή να είναι σχετικά λογική”.

Ερώτηση: Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία…

“Είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Έχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, για να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών σταθμών στην Ελλάδα το 2016. Είμαστε σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε εξωτερικές παρεμβάσεις στις εκλογές. Μπορεί ο κ. Ερντογάν να θέλει άλλο πρωθυπουργό, αλλά θα του πω ότι αυτό το επιλέγει μόνο ένας: ο ελληνικός λαός”.

Ερώτηση 9: Η αντισυμμαχική συμπεριφορά της Τουρκίας. Σκέφτεται η Αθήνα να ζητήσει από το ΝΑΤΟ την επιβολή κυρώσεων; 

“Η Τουρκία είναι η μοναδική που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Υιοθετεί μία ρητορική νεοαυτοκρατορική, η οποία σήμερα φαντάζει τελείως ξένη προς τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ. Υπάρχει σταδιακή αλλαγή αντιμετώπισης της Τουρκίας. Δεχόμαστε κατηγορίες ότι κάνουμε λόμπι για να μην πουληθούν αμερικανικά F-16… Η Ελλάδα δεν πρόκειται να απεμπολίσει τη δύναμη των Συμμάχων της. Είναι χρέος μου να ασφαλίσω τη χώρα με αποτρεπτικούς μηχανισμούς. Η στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία είναι αδιέξοδη”.

Ερώτηση: Υπάρχει εξέλιξη για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν;

“Δεν εκκρεμεί συνάντηση μου με τον κ. Μπάιντεν. Εικάζω ότι θα συναντήσω κοινωνικά τον κ. Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, αλλά ουδέποτε δρομολογείτο μία επίσημη συνάντηση μέσα στους επόμενους μήνες”.

Ερώτηση: Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας…

“Έχουμε εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά από πρωτοβουλίες για να μειώσουμε τη ζήτηση φυσικού αερίου και για τη σημαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη”.

Ερώτηση: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δημογραφικό. 

“Η κυβέρνηση μας έδωσε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και φέτος σημειώσαμε ρεκόρ. Εισάγαμε θεσμούς, όπως οι “νταντάδες της γειτονιάς”. Θα έπρεπε να μας απασχολεί πάρα πολύ αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Πολλά χωριά μας ερημώνουν. Πολιτική μου προτερεαιότητα για την επόμενη τετραετία είναι να επιστρέψουν οι νέοι στα χωριά και να ενισχυθούν αυτές οι περιοχές για να μην ερημώνουν. Δεν μιλάμε μόνο για τα χωριά, αλλά και για τα νησιά”.

Ερώτηση: Θα επιδιώξετε συνάντηση με τον Ερντογάν στην Πράγα; 

“Τα ελληνοτουρκικά θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση μου με τον Μακρόν… Είμαι πάντα διαθέσιμος για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν μπορώ να πιάσω τον Ερντογάν από τον λαιμό και να του πω να συναντηθεί μαζί μου. Η Ελλάδα είναι θετική στη συμμετοχή της Τουρκίας στο Φόρουμ της Πράγας”.

Ερώτηση: Οι μεταναστευτικές ροές, πόσο προετοιμασμένη είναι η χώρα και ο ρόλος ΜΚΟ…

“Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Λιμενικό, την Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από ανθρώπους που πέφτουν θύματα πολιτικής εργαλειοποίησης από τη γειτονική χώρα και από διακινητές. Θα ενισχύσουμε τα σύνορα μας με φράχτη και με επιπλέον μέτρα επιτήρησης. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα της ενεργητικής αποτροπής. Σέβομαι τον ρόλο τον ΜΚΟ. Έχουμε συνεργαστεί με πολλές. Υπάρχουν κάποιες για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα, που είναι πραγματικοί πρόσφυγες, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου”.

Ερώτηση: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στήριξη της Ελλάδας…

“Στηρίζουμε μία χώρα αμυνόμενη, την Ουκρανία. Δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας και αν συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση καταλυτική”.

Ερώτηση: Γάμοι ομόφυλων, ΛΟΑΤΚΙ και γυναικοκτονίες

“Καταργήθηκε η απαγόρευση αιμοδοσίας, καταργήσαμε με νόμο τις θεραπείες μεταστροφής, ρυθμίσαμε τις επεμβάσεις σε intersex βρέφη… Άτομα που δηλώνουν ανοιχτά ομοφυλόφυλα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Για το ζήτημα του πολιτικού γάμου θα σας έλεγα… κάθε πράγμα στον καιρό του.

Αποδέχομαι τον όρο “γυναικοκτονίες” γιατί τα εγκλήματα που κάποτε τα χαρακτηρίζαμε “εγκλήματα πάθους”, πρέπει να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό”.

Ερώτηση: Ποιος πρότεινε τις παρακολουθήσεις; Επιμένει η κυβέρνηση να καλύπτεπται πίσω από το απόρρητο;

“Δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κατανοώ την ανάγκη της αντιπολίτευσης να εργαλιοποιήσει την υπόθεση. Το θέμα είναι σημαντικό και πρέπει να διερευνηθεί, δεν είναι όμως το μόνο που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία”.