Ελλάδα Επικαιρότητα Πολιτική

«Εντυπωσίασε» το υπουργικό το σχέδιο να πληρώσουν μισθούς με κουπόνια

«Εντυπωσίασε» το υπουργικό το σχέδιο να πληρώσουν μισθούς με κουπόνια

Βαρουφάκης και Τσιρώνης συμφωνούν ότι υπήρχαν «πολλές θετικές αντιδράσεις» από υπουργούς για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που επιβεβαιώνουν επίσης Κιμ και Γκαλμπρέιθ – Καθοριστικός ο ρόλος του Δραγασάκη για την αποτροπή της υλοποίησης του σχεδίου

Ο ένας μετά τον άλλον παράγοντες της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ επιβεβαιώνουν το σχέδιο για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών το οποίο απορρίφθηκε στα παρά ένα καθώς κρίθηκε ότι θα οδηγούσε στην έξοδο από την Ευρωζώνη και ενδεχομένως σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις (τις οποίες θεωρούσαν πιθανές ακόμη και όσοι το εκπόνησαν). Επιχειρούν ωστόσο να το παρουσιάσουν ως κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Η κουβέντα που άνοιξε με τις δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη Γκλεν Κιμ, συμβούλου των κ.κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτου (και μέχρι σήμερα με σημαίνοντα ρόλο), αναζωπυρώθηκε την Δευτέρα με αφορμή την επιβεβαίωση του Γιάννη Τσιρώνη στον ΣΚΑΪ ότι το σύστημα είχε συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. 

Πέρα από τους κ.κ. Βαρουφάκη και Κιμ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε ο τέταρτος παράγοντας που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του σχεδίου μετά και από τη δήλωση του συμβούλου του πρώην υπουργού Οικονομικών Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στο «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή. Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Κιμ για το σχέδιο πληρωμής του 10% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με κουπόνια σίτισης ο κ. Γκαλμπρέιθ δήλωσε ότι πρόκειται «για έναν από τους μηχανισμούς που εξετάστηκαν».

«Είτε το παράλληλο σύστημα πληρωμών που σχεδίαζα να εφαρμόσω με την ομάδα μου (της οποίας ο Γκλεν Κιμ ήταν επιφανές μέλος) αποτελούσε μια πραγματική εναλλακτική στην συνθηκολόγηση στο 3ο Μνημόνιο που καταστρέφει τη χώρα – είτε ήταν μια επικίνδυνη ανοησία. Πίστευα και πιστεύω, όπως πιστεύουν πολλοί άλλοι σοβαροί αναλυτές π.χ. ο Wolfgang Munchau των Financial Times, ότι η ενεργοποίηση του παράλληλου συστήματος πληρωμών ήταν σαφώς καλύτερη επιλογή για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, και για τη χώρα μακροπρόθεσμα, από τον ζουρλομανδύα ενός ακόμα Μνημονίου, και όσων άλλων έπονται» δήλωσε στις 5 Ιουλίου ο κ. Βαρουφάκης στην προσωπική του ιστοσελίδα. 

«Εμψύχωσε και εντυπωσίασε» το υπουργικό 

«Και βέβαια ανέπτυξα στο υπουργικό συμβούλιο το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Εκ των ων ουκ άνευ!» ανέφερε χθες εκ νέου ο πρώην υπουργός Οικονομικών μετά την επιβεβαίωση του κ. Τσιρώνη. «Όταν το υπουργικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε, οι περισσότεροι υπουργοί με πλησίασαν για να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που τους παρουσίασα, κάποιοι μάλιστα χτυπώντας με στην πλάτη λέγοντας ότι η παρουσίαση τους ενδυνάμωσε, εμψύχωσε και, γενικότερα, εντυπωσίασε» γράφει ο κ. Βαρουφάκης στο τελευταίο βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά με τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι». Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κύκλοι του κ. Τσιρώνη ανέφεραν χθες μετά ότι στο εν λόγω υπουργικό υπήρχαν «πολλές θετικές αντιδράσεις».

Ζητούν εξεταστική 

«Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχολιάζοντας την αποκάλυψη του κ. Τσιρώνη ενώ έντονα αντέδρασαν το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι. Τη Δευτέρα εννέα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό καθώς και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη. Απαντώντας ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι «αφού κατέρρευσαν οι κινδυνολογίες για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να διαστρέψουν εκ νέου την πραγματικότητα. Όλες και όλοι γνωρίζουν ότι το “σύστημα παράλληλων πληρωμών” (Ι.Ο.U) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παράλληλο νόμισμα».

«Στοπ» από τον Δραγασάκη

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, ο κ. Κιμ παρουσίασε το σύστημα πληρωμών και σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε τον Ιούνιο του 2015. Το σχέδιο απορρίφθηκε καθώς βρέθηκαν στελέχη της κυβέρνησης (και κάποιοι που συμβούλευσαν αργότερα τον Πρωθυπουργό) οι οποίοι προειδοποίησαν ότι ουσιαστικά πρόκειται για παράλληλο νόμισμα που οδηγεί στο χάος και σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Εναντίον του σχεδίου στην εν λόγω σύσκεψη (και σταθερά εκείνη την περίοδο) ήταν ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης. Κάπως έτσι το «κοντέρ» των συνεπειών από το πρώτο εξάμηνο του 2015 σταμάτησε στα 100 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινκ) και δεν φτάσαμε κοντά σε όσα περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στο βιβλίο του ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, τότε μέλος της ομάδας.

Σύμφωνα με το βιβλίο του κ. Γκαλμπρέιθ «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη) στο πλαίσιο του «Σχεδίου Χ» το οποίο ανέλαβε να εκπονήσει με εντολή του κ. Βαρουφάκη τον Μάρτιο του 2015 υπήρχε πρόβλεψη για τις εξής ενέργειες αν χανόταν ο έλεγχος: την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την επιστράτευση των δημοσίων υπαλλήλων, την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, τον επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε νέα δραχμή καθώς και μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

 

 

 

 

www.1069.gr