Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού θόλου, κόστους ύψους 2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσαν Έλληνες αξιωματούχοι την Πέμπτη στο Reuters.
Το αμυντικό σύστημα, αναφέρει το πρακτορείο, θα μιμείται πιθανότατα το Iron Dome του Ισραήλ και άλλα συστήματα που αναχαιτίζουν πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια χτυπημάτων από τους γείτονές της εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Γάζα και στον Λίβανο.
Η Ελλάδα επιθυμεί να επενδύσει στην άμυνά της για να συμβαδίσει με τον σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και ιστορικό αντίπαλό της, την Τουρκία, η οποία αναπτύσσει επίσης τη δική της αεράμυνα, παρά την κάποια βελτίωση των σχέσεων, επισημαίνεται σχετικά.
«Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό σύστημα και κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών» δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος μετά την ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. «Είμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ» είπε η πηγή.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πιθανή συμφωνία, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα δαπανήσει 12,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2035 για να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Η αεράμυνα αποτελεί μέρος του 10ετούς σχεδίου στρατιωτικών αγορών της Αθήνας, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, τεσσάρων φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.
«Η προσπάθειά μας είναι για μια γρήγορη μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στον 21ο αιώνα» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας.
H Ελλάδα σήμερα χρησιμοποιεί αμερικανικά συστήματα Patriot και παλαιά ρωσικά συστήματα S-300 για την προστασία του εναέριου χώρου της, αναφέρει το Reuters.
«Παρά την κάποια βελτίωση στις επί μακρόν ταραγμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, τον πολύ μεγαλύτερο ανατολικό γείτονά της, οι δύο χώρες παραμένουν σε αντιπαράθεση για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, των ενεργειακών πόρων και του εναέριου χώρου στην ανατολική Μεσόγειο» καταλήγει το δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ newsbeast.gr