Κυβέρνηση Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τρεις φακέλους στη Νέα Υόρκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τρεις φακέλους στη Νέα Υόρκη

Για «μπρα ντε φερ» με τον Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προετοιμάζεται ο Μητσοτάκης • Ειδικό βάρος θα έχει στην πρωθυπουργική παρέμβαση η γεωπολιτική διάσταση που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνοτουρκική ένταση
Με βαριά ατζέντα και ειδικότερα με τρεις φακέλους – γεωπολιτικό, ενεργειακό, επενδυτικό – μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σκοπεύοντας να δώσει αυτές τις διαστάσεις τόσο στην κεντρική ομιλία του το μεσημέρι της Παρασκευής όσο και νωρίτερα στα επίσημα τετ α τετ με ηγέτες, στις ανεπίσημες συζητήσεις του, καθώς σε συνεντεύξεις του σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στο διάστημα 20-23 Σεπτεμβρίου.

Την ώρα που είναι κομμένοι οι ελληνοτουρκικοί δίαυλοι, που η Αθήνα επιμένει να δείχνει στην Αγκυρα «κλειστές πόρτες» στις προκλήσεις και να μιλάει για την «αδιέξοδη τουρκική τακτική» και που η Τουρκία επιμένει στα άκρα με επιθετική συμπεριφορά και με προσπάθειες να πλήξει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, η γεωπολιτική διάσταση – άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνοτουρκική ένταση – έχει για τον Πρωθυπουργό ειδικό βάρος. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπίπτουν στη Νέα Υόρκη για σχεδόν τρία 24ωρα, χωρίς πάντως να έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για ραντεβού.

Στόχος του Πρωθυπουργού, όπως διαμηνύουν συνεργάτες του, είναι να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και συνολικά ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου ενόσω η Ευρώπη δοκιμάζεται σε πολλά επίπεδα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Και, σε συνέχεια των παρεμβάσεών του στην Ουάσιγκτον (στο Κογκρέσο τον περασμένο Μάιο), ο Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο περιβάλλον κρίσεων και προκλήσεων για τις δυτικές δημοκρατίες, επιφυλάσσοντας ειδικές αναφορές στην κλιμάκωση της έντασης με εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας.

Θα έχει προηγηθεί όχι μόνο η ομιλία του τούρκου προέδρου αλλά επιπλέον και η αναμενόμενη συνύπαρξη Μητσοτάκη και Ερντογάν γύρω από το ίδιο τραπέζι στη δεξίωση που προγραμματίζει για το βράδυ της Τετάρτης ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών οι οποίοι συμμετέχουν στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συναντήσεις στη Νέα Υόρκη
Οσο για τις διμερείς επαφές, χωρίς να αποκλείονται και αυτές της τελευταίας στιγμής, ο Μητσοτάκης έχει κλειδώσει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ ενώ θα δει τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι σε μια περίοδο που η Αθήνα παρακολουθεί στενά και με προβληματισμό τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Βασική γραμμή του Μητσοτάκη είναι ότι οι θέσεις της Ελλάδας «είναι στέρεες, νομικά, ιστορικά και πολιτικά», όπως το θέτουν στενοί συνεργάτες του, και σε κάθε περίπτωση βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στην τρέχουσα συγκυρία, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό».

Στον προγραμματισμό εντάσσεται μεταξύ άλλων και ένα κλειστό πρωινό εργασίας στο Council of Foreign Relations, όπου προδιαγράφεται ότι θα βρεθούν σε πρώτο πλάνο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με επενδυτές και ομογενείς
Επιπλέον ο Πρωθυπουργός, όπως επιχειρεί σε όλες τις διεθνείς επαφές του, θα επιδιώξει να αναδείξει τις δυνατότητες της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια όλη της Ευρώπης μέσα από τις ενεργειακές υποδομές, καθώς και ως φιλοεπενδυτικού προορισμού.

Μαζί με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλό του, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε αμερικανικό έδαφος, αναμένονται συναντήσεις του Μητσοτάκη με επενδυτές στα γραφεία της Bank of America, ενώ κρίσιμες θεωρεί το Μαξίμου τις διά ζώσης επαφές με την Ομογένεια.

Αυτές αναμένονται μεθαύριο σε γεύμα ομογενειακών οργανώσεων, στο οποίο έχουν προσκληθεί σημαντικές προσωπικότητες με διασυνδέσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς και ομογενείς βουλευτές της Νέας Υόρκης.
ΠΗΓΗ in.gr