Στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στρέφονται τις επόμενες ημέρες τα βλέμματα και στην αναμενόμενη παρέμβασή του, στον απόηχο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ αλλά και της θέσης του να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν διεγράφη ο Αντώνης Σαμαράς, έσπευσε να διαρρεύσει μέσω συνεργατών του ότι δεν υπήρξε καμία προ συνεννόηση, τόσο όσον αφορά στην πρόταση του ανεξάρτητου πια βουλευτή να είναι το πρόσωπο που θα προτείνει το Μαξίμου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, όσο και για τους… «κεραυνούς» κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής βρέθηκε τη Δευτέρα (18.11.24) στα Ιωάννινα, αλλά τόσο οι συνομιλητές του, όσο και οι δημοσιογράφοι, δεν πήραν λέξη από το στόμα του για τα τεκταινόμενα στην παράταξη μετά τη διαγραφή Σαμαρά ούτε για το περιεχόμενο των δηλώσεών του.
Σημειώνεται ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά επικυρώθηκε χθες, Τρίτη, και τυπικά από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ.
Τα ερωτηματικά για την ομιλία Καραμανλή
Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί την Παρασκευή (22.11.2024) από την Πάτρα, στην παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά.
Δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε συντονισμός των κυρίων Καραμανλή και Σαμαρά, η ομιλία του παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.
Τα ερωτηματικά, και όχι μόνο στους κόλπους της Ν.Δ., είναι πολλά…
-Θα ασπαστεί τις θέσεις Σαμαρά για τα εθνικά θέματα – με σημείο αιχμής την απαίτηση για παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και τον υπό εξέλιξη ελληνοτουρκικό διάλογο – το ιδεολογικό άνοιγμα προς το κέντρο, θέματα θεσμών και ποιότητας της δημοκρατίας κλπ; Για κάποια από τα θέματα που έθιξε ο πρώην Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί και ο ίδιος στο παρελθόν. Θα μείνει στην ίδια γραμμή ή θα επιλέξει να ανεβάσει τους τόνους;
-Θα τοποθετηθεί και πώς για τη διαγραφή του κ. Σαμαρά;
-Θα πάρει δημόσια θέση για την πρόταση του Μεσσήνιου πολιτικού να είναι το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβερνητική παράταξη για την Προεδρία της Δημοκρατίας;
Εδώ και καιρό, σε συνομιλίες με παλιούς πολιτικούς φίλους έχει ξεκαθαρίσει πως ο θεσμός αυτός, όπως είναι σήμερα, χωρίς να προσφέρει ουσιαστικές αρμοδιότητες στον Πρόεδρο, δεν του φαίνεται ελκυστικός. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, ότι ο κ. Καραμανλής του έχει ξεκαθαρίσει ότι… δεν ενδιαφέρεται.
Οι εκτιμήσεις
Αυτή τη στιγμή, εκτός ίσως των πολύ στενών συνεργατών και συνομιλητών του, κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις του κ. Καραμανλή.
Πολλοί ωστόσο προβλέπουν ότι σε κάθε περίπτωση θα επαναδιατυπώσει πάγιες, διαχρονικές θέσεις, το ζητούμενο είναι ο… τόνος.
Για παράδειγμα, θεωρούν απίθανο να μην επαναλάβει θέσεις του για τα εθνικά θέματα, για τα οποία, στην τελευταία δημόσια παρέμβαση του είχε μιλήσει για… «υπαρκτές» και «εύλογες ανησυχίες», σημειώνοντας ότι είναι «λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές» όσοι διατυπώνουν ενστάσεις για την εξωτερική πολιτική.
Σημειώνεται πάντως ότι στην ίδια παρέμβαση, στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου για τον Εθνάρχη Κων/νο Καραμανλή, στη Θεσσαλονίκη, είχε αποφύγει να υιοθετήσει τους υπαινιγμούς του κ. Σαμαρά από τη Λευκωσία περί ενδοτικότητας της κυβέρνησης…
Παράλληλα, πολλά στελέχη εκτιμούν ότι θα αφήσει αιχμές για τη στάση της Αθήνας απέναντι στον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ενώ βέβαιο θεωρούν ότι με αφορμή το βιβλίο του κ. Χαρβαλιά «Γιαβόλ, Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», το οποίο αναφέρεται και στις ελληνογερμανικές σχέσεις, τις ναζιστικές θηριωδίες της Κατοχής, το Ολοκαύτωμα αλλά και το άλυτο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, ο κ. Καραμανλής θα στείλει μήνυμα προς το Μαξίμου για τους χειρισμούς στο θέμα των ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας, στον απόηχο και της πρόσφατης επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου Στάινμάγερ στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ newsit.gr