Ελλάδα Επικαιρότητα Πολιτική

Τζανακόπουλος: «Βαδίζουμε στο τέλος μιας δύσκολης πορείας»

Τζανακόπουλος: «Βαδίζουμε στο τέλος μιας δύσκολης πορείας»

«Η Ελλάδα βαδίζει προς το τέλος του προγράμματος και σε μια επόμενη μέρα η οποία βρίσκεται πέρα από τα μνημόνια. Αυτό σηματοδοτεί ο Γάλλος πρόεδρος με την επίσκεψή του στην Αθήνα και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο επιλέγει την Ελλάδα για να ξεκινήσει τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης…» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου

Το μέλλον της Ευρώπης και η ανάγκη για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε δημοκρατική κατεύθυνση, οι επενδύσεις και η πορεία προς την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα βρεθούν στο τραπέζι της συζήτησης κατά τη συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9».

Για την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι σηματοδοτεί το πέρασμα της Ελλάδας στην επόμενη μέρα, που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και σημείωσε: «Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση, με την προκαταρκτική συμφωνία για το χρέος, με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν σημειωθεί από το 2017 και μετά, δημιουργείται σε όλους πλέον η αίσθηση ότι η Ελλάδα βαδίζει προς το τέλος του προγράμματος και σε μια επόμενη μέρα η οποία βρίσκεται πέρα από τα μνημόνια, σε μια επόμενη μέρα που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Αυτό σηματοδοτεί ο Γάλλος πρόεδρος με την επίσκεψή του στην Αθήνα και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο επιλέγει την Ελλάδα για να ξεκινήσει τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Νομίζω ότι αυτό συνολικά δείχνει ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης πορείας».

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την γ’ αξιολόγηση

Σε ερώτηση για την πορεία προς την τρίτη αξιολόγηση ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ανήσυχος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες, αρκεί να μην υπάρξουν νέες παράλογες απαιτήσεις των θεσμών.

«Δεν θα έλεγα ότι είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών δεν επιτρέπουν ιδιαίτερες αμφισβητήσεις. Δεν θα έχουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες στην τρίτη αξιολόγηση, αρκεί να μην έρθουμε αντιμέτωποι με νέες παράλογες απαιτήσεις οι οποίες δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν. Η γνώμη είναι ότι δεν θα προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα και θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός του πλαισίου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παραπληροφόρηση και κινδυνολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Για το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είπε ότι«υπάρχει μια απίστευτη παραπληροφόρηση παραφιλολογία και κινδυνολογία» και συνέχισε:«Προφανώς δεν λέμε ότι είναι απίθανο να δημιουργηθούν προβλήματα, ωστόσο υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο με την επιμονή και με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια και της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, έχει καταλήξει να καλύπτει περίπου τα 2/3 των δανειοληπτών. Και ειδικά για τους δανειολήπτες που τα δάνειά τους δεν είναι άνω των 200.000 ευρώ με εξασφαλίσεις της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει καμιά νομική δυνατότητα πλειστηριασμών. Η λαϊκή κατοικία, η πρώτη κατοικία των μεσαίων στρωμάτων δεν κινδυνεύει».

Ανάπτυξη της οικονομίας

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φαίνεται από τους δείκτες, επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος (ακόμα και πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όταν η ΝΔ έλεγε ότι η χώρα
«καταστρέφεται» η ανάπτυξη ήταν 0,8%, είπε ενδεικτικά), αλλά φαίνεται και στην καθημερινότητα των πολιτών.

«Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει σε δυόμισι χρόνια να μειώσουμε την ανεργία κατά 6,5 μονάδες σημαίνει ότι περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν βρει μια θέση εργασίας και αυτό είναι μια άμεση αλλαγή στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους», υπογράμμισε.

 

 

 

 

1069.gr