Ελλάδα

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Η ανακοίνωση της Νίκης Κεραμέως και το νέο ωράριο των ολοήμερων τάξεων

Αυτά είναι τα νέα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό στην εκπαίδευση

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, βρέθηκε καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής και αναφέρθηκε στις βάσεις εισαγωγής, τα δημόσια ΙΕΚ, καθώς και στο πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο.

Η κυρία Κεραμέως αποκάλυψε παράλληλα πως τα σχολεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε η Υπουργός Παιδείας: «Τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, ανοίγουν τα σχολεία. Ανοίγουν δε, με την πιο υγιή ισορροπία ανθρώπινου δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών. Για 12 χρόνια δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός, ενώ έφευγαν 3.000 τον έναν χρόνο, 4.000 τον άλλον, 5.000 τον άλλον. Επί δική μας κυβέρνησης έγιναν μόνιμοι διορισμοί 25.000 εκπαιδευτικών. Φέτος έχει γίνει πολύ πιο νωρίς και ο προγραμματισμός για την κάλυψη κενών από αναπληρωτές».

Η υπουργός αναφέρθηκε και στις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ανακοινώθηκαν χθες, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. «Κάτι για το οποίο προετοιμαζόμασταν 1.5 χρόνο στο υπουργείο» επισήμανε.

Σχετικά με τα δημόσια ΙΕΚ που όπως είπε, έχουν αναβαθμιστεί πολύ και για τα οποία «θα δώσουμε άλλες 10.000 θέσεις, για εγγραφή στα δημόσια ΙΕΚ τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν ειδικότητες εκεί όπως η ειδικότητα κατασκευής ιστοσελίδων που έχει μεγάλη ζήτηση. Μπορείς να πας σε ένα δημόσιο ΙΕΚ να πάρεις την πιστοποίηση και σε 2 χρόνια να βγεις στην αγορά εργασίας και να είσαι περιζήτητος. Εμάς μας νοιάζει τα παιδιά μας να έχουν πολλές επιλογές: θες να πας στα ΑΕΙ, θες να πας στο δημόσιο ΙΕΚ, το θέμα είναι να έχουν επιλογές. Είναι ενδεικτικό ότι 1 στους 4 που υπέβαλλε αίτηση για δημόσιο ΙΕΚ, έκανε αίτηση για άλλη περιφέρεια από εκείνη που διαμένει».

Οι αλλαγές στα ολοήμερα σχολεία

Σχετικά με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, η υπουργός Παιδείας είπε: «Από τη νέα σχολική χρονιά θα έχουμε και άλλες αλλαγές. Το ολοήμερο σχολείο πλέον αντί για τις 16:00, θα τελειώνει στις 17:30, στο 50% των ολοήμερων τμημάτων της χώρας. Υπάρχει αναβαθμισμένο πρόγραμμα στο ολοήμερο σχολείο για τα παιδιά και παράλληλα προσφέρεται στήριξη του εργαζόμενου γονέα, καθώς το ωράριο του σχολείου συμβαδίζει με το ωράριο εργασίας τους».

Όσον αφορά τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 2008, που ζητούν τον διορισμό τους, η Υπουργός Παιδείας αποσαφήνισε πως: «Η Πολιτεία αποφασίζει κάθε φορά με ποιον τρόπο και πότε θα κάνει διορισμούς. Όσοι πέρασαν την βάση του διαγωνισμού εκείνου δεν ήταν να διοριστούν, αλλά ήταν “επιλέξιμοι” για να διοριστούν, είχαν τα προσόντα για να διοριστούν. Διορίστηκαν από τότε κάποιοι. Εμείς έχουμε κάνει δύο φορές πίνακες τέτοιους με αξιολόγηση των υποψηφίων».