Επικαιρότητα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Σήμερα ορκίζεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σε ελεύθερη πτώση θέτει ο κορωνοϊός μετοχές, εμπορεύματα- Όλοι ψάχνουν μετρητά

Ιστορική η σημερινή (13/03) ημέρα καθώς, στις 11:00, στη Βουλή των Ελλήνων, θα ορκιστεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα γίνει -επίσημα πια- η πρώτη γυναίκα στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ορκιστεί, σήμερα (13/03), στις 11:00, στη Βουλή των Ελλήνων, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα γίνει η πρώτη γυναίκα στο ύπατο αξίωμα του κράτους και έτσι αναμένεται να διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Κατερίνα» και όχι «Αικατερίνη»

Η εκλεγείσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα, σε πρόσφατη επικοινωνία της με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα, ζήτησε το όνομά της στην πρόσκληση να αναγράφεται ως «Κατερίνα» και όχι ως «Αικατερίνη».

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Ο κ. Τασούλας τής απάντησε πως το όνομα που πρέπει να αναγραφεί βάσει πρωτοκόλλου είναι το «Αικατερίνη«, αλλά ύστερα από πίεση της κ. Σακελλαροπούλου, αποδέχθηκε το αίτημά της.

Ορκωμοσία στη σκιά του κορονοϊού

Μόλις 100 άνθρωποι θα παρευρεθούν στην ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον χθεσινό (12/03) απολογισμό των υγειονομικών αρχών, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 118 κρούσματα κορονοϊού και, μάλιστα, ένας 66χρονος κατέληξε.

Η εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω διαγγέλματός του στις 15 Ιανουαρίου, είχε προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου για το αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Κορονοϊός στην Κίνα

Ο ίδιος είχε πει, μεταξύ άλλων, το εξής:

«Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του».

Έτσι, σε ειδική Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στις 22 Ιανουαρίου, η πρόταση της κυβέρνησης για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπερψηφίστηκε από 261 βουλευτές, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, τα «ΝΑΙ» προήλθαν από τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία, απαιτούνταν τουλάχιστον 200 ψήφοι βάσει του αναθεωρημένου άρθρου 32 του Συντάγματος.

Ποια είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956, ενώ αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978 και το 1982 διορίστηκε εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το 1988 προήχθη στο Γ’ Τμήμα ως πάρεδρος και το 2000 στο Ε’ Τμήμα ως σύμβουλος. Το 2015 προήχθη στον βαθμό της αντιπροέδρου στο Γ’ Τμήμα και το 2018 προήχθη σε πρόεδρος του δικαστηρίου.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Ρώσος πρέσβης

Την περίοδο 1989-1990 είχε λάβει εκπαιδευτική άδεια και παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Η κ. Σακελλαροπούλου έχει διατελέσει επιπλέον πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985 – 1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008) της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Υπήρξε επίσης μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995) και έχει διδάξει Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014).

Επιπροσθέτως, διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015), ενώ έχει συγγράψει άρθρα για ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος, έχοντας παράλληλα εισηγηθεί σχετικά θέματα σε συνέδρια και ημερίδες.

Μετά την πρόταση του πρωθυπουργού, η κ. Σακελλαροπούλου είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την υποψηφιότητά της ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πως στο πρόσωπό της τιμάται η Δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα.