Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Παυλόπουλος: Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών – Δεν θα δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες

Παυλόπουλος: Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών – Δεν θα δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες
Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αρκεί να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είπε ο κ.Παυλόπουλος
Την θέση ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αυθαίρετες ερμηνείες διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις Σκοπιανών αξιωματούχων.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
Είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα.
Αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ» είπε ο κ.Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος.
Μόνο όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων» υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος
Όσον αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ο ΠτΔ επανέλαβε ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ωστόσο αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000»- και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.
«’Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 -οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες- πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές.
Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ισχύει με βάση την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.
Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ.Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη το συντομότερο δυνατό για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, και επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.