Ελλάδα

Πρώτη κατοικία: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Πρώτη κατοικία: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Ξεκίνησε το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, των ευάλωτων νοικοκυριών όπου το κράτος θα επιδοτεί από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, τη δόση του δανείου που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Μέσω της πλατφόρμας τα ευάλωτα νοικοκυριά μπορούν να προστατέψουν την πρώτη τους κατοικία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς μέχρι τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα κρατικής στήριξης απευθύνεται σε ευάλωτους οφειλέτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και περιλαμβάνει:

  • Κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών, από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 15 μηνών.
  • Αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή της κρατικής επιδότησης είναι να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας – εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια – που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης».

Η προθεσμία για τις αιτήσεις

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο ενδιάμεσο πρόγραμμα:

  • Οταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης έχει λάβει χώρα σε προγενέστερο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από τις 15.9.2022.
  • Οταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αυτή.

Η υποβολή όλων των αιτήσεων ολοκληρώνεται με το πέρας των 15 μηνών, δηλαδή μέχρι τις 15.12.2023 ή μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όποιο γεγονός συμβεί πρώτο.