Ελλάδα Επικαιρότητα

Σαντορίνη: Το μαγικό έθιμο του Πάσχα στο χωριό Πύργος με τα 20.000 τενεκεδάκια

Στόχος οι 2,8 εκατ. εμβολιασμοί τον μήνα από τον Ιούλιο -Ανοίγει ο δρόμος και για τους 20άρηδες

Το τενεκεδάκι, όπως εξηγούν οι άνθρωποι του χωριού στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» περιέχει ροκανίδια και παραφίνη κι αν ο καιρός είναι σύμμαχος, τα τενεκεδάκια κρατάνε αναμμένα μέχρι το επόμενο πρωί του Μεγάλου Σαββάτου

Το μαγικό πασχαλινό έθιμο που λαμβάνει χώρα στο χωριό Πύργος της Σαντορίνης με τα χιλιάδες φωτεινά τενεκεδάκια έλαβε χώρα και φέτος την Μεγάλη Παρασκευή.

Πρόκειται για ένα έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια πίσω, με τα χωριά να ανάβουν παραδοσιακά τα τενεκεδάκια για να δείχνουν τον δρόμο στον Επιτάφιο. Οι νεολαίοι του Πύργου εξέλιξαν το έθιμο εδώ και 50 χρόνια και τοποθετούν όλο και περισσότερα τενεκεδάκια με την πάροδο των χρόνων, ξεπερνώντας φέτος τις 16.000-17.000.

Το τενεκεδάκι, όπως εξηγούν οι άνθρωποι του χωριού στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» περιέχει ροκανίδια και παραφίνη κι αν ο καιρός είναι σύμμαχος, τα τενεκεδάκια κρατάνε αναμμένα μέχρι το επόμενο πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Ο Πύργος έχει γύρω στους 1.800 με 2.000 κατοίκους και για το έθιμο εργάζονται πάνω από 50 άτομα, ξεκινώντας από το Σάββατο του Λαζάρου και μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής είναι όλα στην θέση τους και περιμένουν το άναμμα από τους.

Πάσχα στα Κυκλάδες: Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας

Το παραδοσιακό έθιμο της περιφοράς της εικόνας της Παναγίας από σπίτι σε σπίτι που πραγματοποιείται κάθε Πάσχα στην Φολέγανδρο δεν πραγματοποιήθηκε φέτος λόγω πανδημίας λένε οι κάτοικοι οι οποίοι στέλνουν τις ευχές τους από το νησί των Κυκλάδων.

 

Πάσχα στον Κότρωνα της Μάνης

Τις ετοιμασίες για το παραδοσιακό κατσικάκι με άγριες αγκινάρες και τα εδέσματα που περιλαμβάνει το πασχαλινό τραπέζι στον Κότρωνα της Μάνης, παρουσιάζει η μαγείρισσα Μαίρη Παναγάκου.