Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Στις 15 Ιουνίου θα πέσουμε στα 1.000 κρούσματα – «Θα είμαστε σε ταχεία αποκλιμάκωση» (vid)

Τι σχέση είχε ο Νίκος Αναδιώτης με τον Γέροντα Παΐσιο;

Στα μέσα Ιουνίου θα δούμε τα κρούσματα του κορονοϊού να πέφτουν σε τριψήφιους αριθμούς, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Η ταχεία αποκλιμάκωση αναμένεται να αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών και των εισαγωγών στις ΜΕΘ, όπως είπε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας (24/5), ο κ. Σαρηγιάννης, ανέφερε ότι δεν πιστεύει πως θα φτάσουμε τα 2000 σε εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τέλος του Μαΐου. «Από εκεί και πέρα θα είμαστε σε μια ταχεία αποκλιμάκωση. Θα το δούμε και στις ΜΕΘ και στους νεκρούς. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η κατάσταση», δήλωσε. «Στις 15 Ιουνίου θα πέσουμε από τα 1000 κρούσματα την ημέρα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ υπογράμμισε πως η επιδημιολογική αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στα self test και στον καλό καιρό.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «αν υπάρξει τέταρτο κύμα θα οφείλεται σε μεταλλάξεις και πλημμελή εφαρμογή μέτρων προστασίας όπως μάσκα και αποστάσεις το καλοκαίρι που χαλαρώνουμε πιο πολύ ενώ ταυτόχρονα θα αναπτύσσονται υποδόρια μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία όταν γυρίσουμε στις πόλεις και σε κλειστούς χώρους θα αρχίσουν να αναπτύσσονται».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι αν έχουμε χτίσει ένα τοίχος ανοσίας με τα εμβόλια μέχρι τότε αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά από την ανάπτυξη τους και αυτό το ποσοστό ανοσίας πρέπει να είναι πάνω από το 70%.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ