Ελλάδα

Σχέδιο καθολικού εμβολιασμού και στα νησιά άνω των 10.000 κατοίκων

Πέλλα: Ώρα απαντήσεων για τον θάνατο γυναίκας μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer

Τηλεδιάσκεψη με περιφερειάρχες και δημάρχους έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να παρουσιαστεί το σχέδιο καθολικού εμβολιασμού στα νησιά άνω των 10.000 κατοίκων έως το τέλος Ιουνίου.

Το σχέδιο θα παρουσιάσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Εντωμεταξύ συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και αύριο θα έχουμε ανακοινώσεις για την κατάργηση του sms στο 13033 και 13032 αλλά και την επέκταση της επιτρεπόμενης κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ που ισχύει σήμερα.

Η επιτροπή θα αποφασίσει και τον οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα με άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων.

Όπως έγραψε και νωρίτερα το newsit.gr, την Τετάρτη το απόγευμα, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίες αναμένεται να είναι θετικές, ανακοινώνονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για όσα θα οδηγήσουν στο τέλος του lockdown: επέκταση ωραρίου ελεύθερης κυκλοφορίας, αγορές, SMS, διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Και όπως όλα δείχνουν η άρση των περιορισμών, έρχεται μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 14 Μαΐου… Ένα 24ωρο πριν από το επίσημο άνοιγμα του Τουρισμού.

Πελώνη: Η χώρα δεν μπορεί να μείνει κλειστή για πάντα, σταδιακά ανοίγματα με αυστηρή επιτήρηση

«Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή για μια σειρά από ζητήματα. Για τον τρόπο με τον οποίο θα αρθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, για την πιθανότητα διεύρυνσης του ωραρίου και για το click inside για το πώς θα γίνουν όλα αυτά. Η χώρα δεν μπορεί να μείνει κλειστή για πάντα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 η κ. Πελώνη ανέφερε ότι πάμε σε σταδιακά ανοίγματα με μεγάλη προσοχή, με κανόνες, με αυστηρή επιτήρηση, με το πρόσθετο εργαλείο των self test, που έχει ήδη ενταχθεί στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

«Προφανώς, επιτηρούμε και αξιολογούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε στιγμή. Είμαστε σε μία καλή, σταθερή φάση αυτή τη στιγμή, για να το κάνουμε και πάντα βέβαια προσέχουμε. Ο στόχος είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Αυτό εξαρτάται και από όλους εμάς. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να χαλαρώνουμε. Και φυσικά, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί με τους ρυθμούς αυτούς και επιταχύνονται, τόσο πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια μπορούμε να πάμε σε μία νέα κανονικότητα», υπογράμμισε.

Τι αλλάζει από την Παρασκευή 14 Μαΐου

Από τις 05:00 το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να αποτελέσει… παρελθόν, η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις μας στο 13033 και στο 13032 για τις αγορές μας.

Την ίδια ημέρα οι αγορές θα γίνονται ξανά με ελεύθερη φυσική παρουσία στα καταστήματα, καθώς καταργείται το click inside και το click away. Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό του θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος.

Το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται μετά τις 23:00 κατά μία ή και 2 ώρες. Συζητείται να επεκταθεί ακόμη και ως τη 01:00, με στόχο να καταργηθεί το αργότερο ως τα τέλη Μαΐου.

Αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των χώρων της εστίασης, οι οποίοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν από το απαγορευτικό.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ανοίγουν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Δεδομένου πως ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού σε περιοχές με καλό επιδημιολογικό προφίλ είναι μεγάλος, η σύσταση της κυβέρνησης προς τους μη εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλο νομό, είναι να προηγείται self, rapid ή μοριακό τεστ πριν από το ταξίδι.

Σχέδιο καθολικού εμβολιασμού και στα νησιά άνω των 10.000 κατοίκων

Το “Πράσινο Διαβατήριο” και το “τείχος ανοσίας”

Στις 15 Μαΐου, η χώρα ανοίγει επίσημα τις πύλες της στους τουρίστες, με συγκεκριμένο πρωτόκολλο: πιστοποιητικό εμβολιασμού (θα βεβαιώνει ότι έχουν γίνει και οι 2 δόσεις) ή μοριακό τεστ 72 ωρών.

Και σταδιακά από τον Ιούνιο τίθεται σε εφαρμογή από τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. το Πράσινο Διαβατήριο.

«Είναι πολύ σημαντικό που προωθείται το ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ, το οποίο αποδεικνύει ότι τη στιγμή που θα ταξιδεύουν δεν νοσούν» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση του με τον Ισπανό ομόλογο του Πέδρο Σάντσεθ, τονίζοντας ότι «αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και ασφαλώς έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού».

Καθοριστικός κρίκος για ένα ασφαλές καλοκαίρι αλλά και για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας, ο εμβολιασμός, με το πρώτο τείχος ανοσίας να αναμένεται να χτιστεί από τις αρχές Ιουνίου.

Μέσα στον Μάιο προγραμματίζεται μεγάλη προμήθεια εμβολίων.

Συγκεκριμένα αναμένουμε:

2.150.000 δόσεις από τη Pfizer

350.000 δόσεις από τη Moderna

220.000 + 80.000 δόσεις από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και

450.000 δόσεις από την ΑstraΖeneca.