Ελλάδα Τουρκία

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Συμβιβαστείτε με την ιστορία σας για να μην επαναληφθεί ξανά Γενοκτονία όπως των Ποντίων

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Συμβιβαστείτε με την ιστορία σας για να μην επαναληφθεί ξανά Γενοκτονία όπως των Ποντίων

Τη δική του απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας για τον ελληνισμό του Πόντου δίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υπογραμμίζει πως όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η Γενοκτονία των Ποντίων να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους».

«Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών».

Και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει: «Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά»